Idén fokozottan figyeljünk a foglalásoknál!

Indulás előtt kössünk biztosítást, amely érvényes a koronavírus okozta megbetegedésekre, a karanténra, az esetleges lemondásra, az azokkal járó költségekre

 Jelentősen megváltoztak a szabályok a foglalások a koronavírus-járvány után. Bár már a legtöbb euró­pai országokban eltörölték az összes korlátozást, továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a nyaralás során, vagy éppen az in­dulás előtt valaki megfertőződik, ez pedig kockára teheti a kirándulást. Éppen ezért sokkal jobban kell fi­gyelni a foglalásnál, hogy milyenek a lemondási feltételek, lehetőséget biztosít-e a szálloda, légitársaság az átfoglalásra, ha igen, annak milyen szabályai vannak.

 

 

Utazási irodák

Az utazási irodák az idén lényege­sen enyhébb szabályokkal értékesí­tik az utazási csomagjaikat, mint korábban. A legtöbb lehetőséget biztosít a lemondásra, vagy akár arra, hogy ugyanazt a nyaralást egy későbbi időpontban használjuk fel. Foglalás előtt mindenképpen érdeklődjünk a lemondási felté­telekről, hogy tisztában legyünk vele, baj esetén milyen opciók kö­zül válogathatunk. Előfordulhat, hogy az iroda pótutast kér, azaz találnunk kell valakit, aki elutazik helyettünk – a névátírási költség minimális, vagy akár ingyenes is lehet. Olyat most túl kockázatos lefoglalni, ami semmilyen rugal­masságot nem kínál.

Légitársaságok

A légitársaságok egy része már megszüntette a rugalmasságot (jellemzően a fapadosok), míg né­mely fuvarozó továbbra is biztosít ilyen lehetőséget az utasoknak. Sőt, olyan is van, amely, ha lemondunk egy-egy jegyet, de nem szeretnénk visszatérítést, akkor az eredeti ár 10 százalékával megnövelt értékű uta­zási utalványt ad, amelyet két éven belül lehet felhasználni a hálózat bármely járatán. Ha jegyet fogla­lunk, akkor mindenképpen nézzük meg a lemondási, módosítási felté­teleket, illetve azt is, a légitársaság­nak milyen szabálya van az esetleges Covid-megbetegedésre. Ha teljesen rugalmatlan a jegy, és mégis beüt a baj, akkor még próbálkozhatunk egyéni kérelemmel, méltányosság­ra hivatkozva, ilyen esetben, némi szerencsével akár utalványban vis­szakaphatjuk a befizetett összeget.

Szállodák, apartmanok

A szállások visszatértek a korábbi rendszerhez, vagyis, hogy van ugyan lemondható ajánlat, de az sokszor drágább, (néha 50-100 százalékkal is), mint a nem törölhetős változat. Érdemes lefoglalni a lemondhatósat, és indulás előtt két egy-két héttel megnézni újra az árakat, és akkor váltani nem lemondhatós, olcsóbb verzióra. A hoteleknél ritkább eset­ben kapjuk vissza a pénzt, így itt fokozottan figyelni kell. Ami még ennél is rugalmatlanabb, az a kiadó lakások piaca, sok esetben kérnek ugyanis előleget, amelyet baj ese­tén nem biztos, hogy visszaadnak. Éppen ezért érdemes ez esetben is a lemondhatós verziót foglalni, min­denféle előlegfizetés nélkül.

Biztosítás

Most minden korábbinál fonto­sabb, hogy indulás előtt kössünk biztosítást, amely érvényes a koro­navírus okozta megbetegedésekre, a karanténra, az esetleges lemon­dásra, az azokkal járó költségekre. Ez lehet a bankkártyához, hitel­kártyához járó utasbiztosítás, de akár egyénileg is köthetünk ilyet – mindig kérdezzünk rá, milyen szabályok érvényesek az esetleges koronavírussal kapcsolatos kiadá­sokra, mit térít, és mit nem a biz­tosító. Lehetőség van útlemondási biztosítást kötni, ez akkor jöhet jól, ha az iroda, légitársaság rugalmat­lan feltételeket kínál. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!