Utazz

Hol nyaraljunk? Tippek a jó döntéshez

Bár az előfoglalási akcióknak már búcsút inthetünk, mégsem kell lemondanunk az olcsó vagy legalábbis kedvező ár-érték arányú tengerparti nyaralásról, hiszen most is érkeznek akciós utazások, last minute ajánlatok. Már csak azt kell eldöntenünk, idén hol nyaralunk, mely célállomás tengerpartján csobbanunk a vízbe.
Szabó Laci

2018. május 10. 02:53

 
Bár az előfoglalási akcióknak már búcsút inthetünk, mégsem kell lemondanunk az olcsó vagy legalábbis kedvező ár-érték arányú tengerparti nyaralásról, hiszen most is érkeznek akciós utazások, last minute ajánlatok. Már csak azt kell eldöntenünk, idén hol nyaralunk, mely célállomás tengerpartján csobbanunk a vízbe. 
 
Mielőtt kiválasztjuk a célállomást, első körben érdemes eldönteni, mekkora összeget szánunk idén a tengerparti nyaralásra, ezt követően pedig nincs más hátra, mint megkeresni a legideálisabb ajánlatot. 
 
Hogyan utazzunk? 
Ha megvan a keret, akkor el kell dönteni, idén melyik opció lesz a nyerő: egyénileg szervezzük meg a nyaralást, vagy inkább a kényelmesebb megoldást választjuk, azaz befizetünk egy utazási irodában. Ha egyénileg szervezzük, akkor kell hozzá repülőjegy, lehetőleg akciós, egy jó áron lefoglalt szállás, lehetőleg a tengerparton. Ehhez még hozzá kell számolni a helyi kiadásokat (transzfer, étkezések, egyéb költségek). Utazási irodával szervezve minden egyszerűbb, itt minden adott, gyakorlatilag csomagban kapjuk a nyaralást, szállással, repülőjeggyel, transzferrel, étkezésekkel. Nincs általános szabály arra, hogy az egyéni szervezés vagy az utazási iroda az olcsóbb megoldás, érdemes alaposan körülnézni az ajánlatok között. 
 
Last minute utazások
Mivel az előfoglalások ideje lejárt, ezért már a last minute utak közül tudunk válogatni – de még nagyon nagy a kínálat. Ha még nem is foglalunk, érdemes kiválasztani pár célállomást, hotelt, ajánlatot, hogy azok árát figyelve azonnal lecsapjunk rá, ha olyan szintre csökken, ami már elfogadható számunkra. Minél közelebb vagyunk az induláshoz, annál valószínűbb, hogy csökken az ár, igaz, a főszezonban előfordulhat, hogy az utolsó két hétben már nem lesz szabad hely a gépen vagy az adott hotelben. 
 
Teljes ár?
Ha utazási irodánál szeretnénk lefoglalni a nyaralást, akkor mindenképpen nézzük meg, mit tartalmaz a meghirdetett ár, és milyen extra költséggel kell még számolni. Még mindig nagyon sok az olyan akciós ajánlat, amely csak a részvételi díjat hirdeti, de ha ahhoz hozzáadjuk az egyéb, kötelezően fizetendő költségeket (repülőtéri illeték, kerozinpótdíj, szervizdíj stb.), akkor már nem is olyan kedvező az ár. De az osztrák irodák mintájára már egyre nagyobb számban találkozunk olyan akciókkal is, amelyek a végső, fizetendő árat tartalmazzák. 
 
Mikor indul a gép?
Bár ez a kérdés banálisnak tűnhet, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni, mert egy rossz menetrend miatt akár egy nappal is megrövidülhet a nyaralásunk. Az egyéni szervezésnél egyértelmű, hiszen mi választjuk meg az indulás időpontját, ahogy a hazautazásét is. Az utazási irodák azonban chartergépekkel szállítják az utasokat, ezek menetrendje nem minden esetben kedvező. Van, hogy a 8nap/7éjszakás utazásként meghirdetett nyaralás első napja az, hogy éjszaka 11-kor felszáll velünk a gép, vissza pedig az utolsó nap hajnali kettőkor, háromkor indulunk, azaz két nap máris kiesett, és ténylegesen csak hat teljes napot tartózkodhatunk a szállodában. Érdemes foglalás előtt rákérdezni a menetrendre is, az utazási irodák ezt az (előzetes) információt tudják, némely iroda honlapján fel is tüntetik a pontos menetrendet. Általánosságban elmondható, akkor jó a menetrend, ha innen indul a gép, a célállomáson fordul és hozza vissza az utasokat – ez főleg akkor fordul elő, ha európai légitársaság üzemelteti a charterjáratot. 
 
Szállodai check-in
Kellemetlen lehet, ha megérkezünk a szállodába, valamikor a reggeli, akár hajnali órákban, de a szoba csak később áll a vendégek rendelkezésére, de ugyanilyen rossz az is, ha a gépünk csak este indul vissza, de már délben el kell hagyni a szobákat. Néhány szálloda orvosolja a problémát, vannak olyan hotelek is, amelyek a szobát az érkezéstől a távozásig kínálják, függetlenül attól, mikor toppan be a szállodába a vendég. Ha nem ilyen hotelben nyaralunk, akkor érdemes korai bejelentkezést, vagy késői kijelentkezést kérni, akár felár ellenében is. 
 
Hova utazzunk?
Most ízelítőül javaslunk néhány népszerű célállomást, elmondjuk, hova érdemes egyénileg szervezni, hova javasoljuk inkább az utazási irodát, melyik desztináció milyen kikapcsolódást kínál az odaérkező vendégeknek. 
 
Spanyolország: Ide számos utazási iroda szervez tengerparti nyaralást, de a fapados járatoknak köszönhetően akár egyénileg is könnyen megszervezhető egy tengerparti nyaralás – az országon belül pedig nagyon sok helyre mehetünk. Választhatjuk a félsziget népszerű szakaszait, de akár Ibizán vagy Mallorcán is nyaralhatunk. Spanyolországban a szállodák többsége csak reggelis vagy félpanziós ellátást kínál, de már előfordulnak all inclusive szolgáltatások is. A tengerpartok nyilvánosak, éppen ezért számolni kell azzal is, hogy a napágyért és a napernyőért naponta fizetni kell. Figyelni kell arra, hogy Spanyolországban elég sok a régi, lepukkant hotel, de számos új, felújított, modern szálloda is várja a vendégeket. 
 
Olaszország: Hasonlóan Spanyolországhoz, ide is utazhatunk utazási irodával és egyéni szervezésben is, az elérhető tengerpartok száma pedig szinte nem ismer határokat. Akár autóval is el tudunk menni Olaszországba, az északi partszakaszok ideálisak egy hosszú hétvégi mininyaralásra is. Árban nem tartozik a legolcsóbbak közé, számolni kell extra költségekkel, de az olasz konyha, a jó minőségű szolgáltatások, a szép tengerpartok mindenképpen kárpótolják az utasokat. 
 
Görögország: Újra ellepik a turisták a görög nyaralóhelyeket – számos sziget, népszerű üdülőparadicsom várja az utasokat. Görögországba is sok utazási iroda szervez nyaralásokat, de egyénileg is meg tudjuk oldani – igaz, kicsit macerásabb, és nem is biztos, hogy árban, minőségben jobban járunk. Ha görög nyaralás mellett döntünk, akkor fokozottan figyeljük a szálloda minőségére, sok a nagyon régi hotel, és számos olyan szálloda is szerepel a kínálatokban, amelyből a vendégek nem a legelégedettebben távoztak. Általában reggelis vagy félpanziós ellátást kínálnak, de egyre több helyen van all inclusive is. 
 
Tunézia: Tunézia turizmusa nagyon hullámzó, idén várhatóan újra nagyon sokan választják ezt a célállomást – ennek rendkívül egyszerű oka van: az egyik legolcsóbb úti cél, és a szolgáltatások színvonala is nagyon jó. A legtöbb hotel all inclusive ellátást kínál, így az extra költségektől nem kell tartani. A hotelválasztásnál érdemes előzetesen monitorozni a kínálatot, adott kategórián belül is nagy különbségek vannak. Tunézia szinte csak utazási irodával érhető el, általában Monastir, Hammamet, Sousse, Mahdia, Djerba a célállomás.
 
Törökország: Ha törökországi nyaralásra vágyunk, akkor a legjobb, ha egy utazási iroda ajánlatát választjuk, mivel ez általában olcsóbb, mint az egyéni szervezés. Nagyon sok partszakasz és rengeteg jó minőségű vagy luxusszálloda várja a vendégeket, szinte mindenhol all inclusive ellátással. Törökországban érdemes kicsit drágább hotelt választani, mert ezekben rendkívül jó az all inclusve ellátás. 
 
Egyiptom: Egyiptom is azon célállomások közé tartozik, ahova szinte csak utazási irodával éri meg foglalni, nagyon kedvező áron. A hotelkínálat gazdag, folyamatosan újulnak, nyílnak meg a hotelek, így ha előtte ellenőrizzük a szállodát, akkor biztosan nem fogunk csalódni. Az Egyiptomban kínált all inclusive ellátás gazdag, jó minőségű, de ami még ennél is lényegesebb – a Vörös-tenger élővilága, a színesebbnél színesebb halak, korallok, teknősök egy életre elvarázsolják az egyiptomi partoknál pihenő turistát. 
 
Bulgária: Az egyik feltörekvő desztináció, egyénileg is és utazási irodával is megszervezhető – nagyon kedvező áron. Egyre több az új, modern hotel, mind több kínál all inclusive ellátást, így ideális választás azoknak, akik olcsó, de jó minőségű nyaralást keresnek. 
 
Horvátország: Horvátország az egyik legnépszerűbb tengerparti célállomás, ide sokszor csak hétvégére utazunk, a leggyakrabban egyéni szervezésben, autóval. Sok-sok szálloda, megannyi apartman várja az utasokat, érdemes alaposan körülnézni az árak tekintetében, mivel nagyon nagy a különbség azonos kategóriájú hotelek, apartmanok között. Figyelni kell arra is, hogy az utóbbi időben megszaporodtak azok a csalások, amelyek horvátországi villát, apartmant kínálnak, rendkívül jó áron, ám amikor a vendég megérkezik a helyszínre, nemhogy a szállás, de még a cím sem létezik. Itt fokozottan figyeljünk, ellenőrizzünk a foglalás előtt!
 
Ellenőrizzük le a szállást!
A nyaralás egyik legfontosabb része a szálloda, éppen ezért a foglalás előtt mindenképpen ellenőrizzük le, milyen minőséget kínálnak az adott hotelben – ennek elmaradása akár azt is okozhatja, hogy rémálom lesz a nyaralás. Bár a csillagok száma is sokatmondó, de a legjobb mégis az, ha a Tripadvisor utazási oldalon megnézzük, milyen is valójában a szálloda, hogyan néz ki a szoba, fürdőszoba, milyen a hotel étterme, milyen minőségű a reggeli/vacsora/all inclusive ellátás stb. Ezen az oldalon nem a reklámképek, hanem azon utasok felvételei vannak, akik már jártak a hotelben, és megosztják az olvasókkal a tapasztalataikat. Akár azt, hogy remek választás abban a hotelben megszállni, de akár azt is, hogy még véletlenül se foglaljanak abba a hotelbe, mert borzalmas a szolgáltatás és/vagy lepukkantak a szobák. 
 
Irány a tengerpart! 
Ha mindennel megvagyunk, tudjuk hol nyaralunk, melyik szállodában, mikor utazunk, akkor pedig már nincs más hátra, mint várni az indulás napját, hogy néhány órás utazás után már csobbanjunk is egyet a tenger vizében. Kellemes nyaralást kívánunk! 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint a kormány számára elfogadhatatlan, hogy valaki érzelmi kötődés alapján felvegye egy másik ország állampolgárságát ⋌(TASR-felvétel)

Biztonsági kockázat a kettős állampolgárság?

igor matovič szputnyik
Frissítve

VIDEÓ+GALÉRIA: Megérkeztek Kassára a Szputnyik-vakcinák

FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

Tomáš Valášek

Újabb képviselő távozik a koalícióból, ezúttal a Szputnyik-vakcinák megvásárlásának körülményei miatt

koronavírus-vakcina Pfizer

Brit tanulmány: egyetlen dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is nagyon hatékony a megbetegedés megelőzésében

szabálysértő

Ennyi szabálysértést még a rendőrök sem láttak!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.