Utazz

Hogyan foglaljunk szállást ingyen?

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 21. 02:25

A legtöbb embernek az airbnb ugrik be, amikor a másképp nyaralás ötlete felmerül. Számos előnye van annak, ha nem egy szállodai szobát bérlünk, hanem egy teljes lakást, ahol hűtőszekrény, főzési lehetőség, nagyobb tér, kényelmes kanapé vár ránk. Sokan választják ezt a kényelmes megoldást, de kevesen tudják, hogy akár ingyen is hozzájuthatunk ehhez kedvenc városunkban vagy akár a tengerparton.

A legtöbb embernek az airbnb ugrik be, amikor a másképp nyaralás ötlete felmerül. Számos előnye van annak, ha nem egy szállodai szobát bérlünk, hanem egy teljes lakást, ahol hűtőszekrény, főzési lehetőség, nagyobb tér, kényelmes kanapé vár ránk. Sokan választják ezt a kényelmes megoldást, de kevesen tudják, hogy akár ingyen is hozzájuthatunk ehhez kedvenc városunkban vagy akár a tengerparton. 

 

És ha az ingyen lakás nem lenne elég, a garázsban várna ránk az autó, amit csak tankolni kell, és már indulhatunk is a környék felfedezésére. A velünk utazó gyerekeket játékok várják a helyszínen, akik pedig szeretnek tekerni, azok kerékpárra pattanhatnak, és két keréken fedezhetik fel a környéket. A tökéletes fogadtatás részeként pedig koccintunk az előre behűtött pezsgővel, és nassolunk a welcome finomságokból. És mindez teljesen ingyen…

 

Hogyan működik?

Túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen? Pedig ez a lehetőség bárki előtt nyitva áll. Nekem négy csodálatos otthoncserében volt részem az elmúlt egy évben, teljesen ingyenesen. De mégis hogyan működik? Hogy vágjunk bele? Mire figyeljünk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben. 

Bizonyára sokan emlékeznek a „The Holiday” című filmre Cameron Diazzal és Jude Law-val. A történet helyszíne két nagyszerű otthon, melyet a Home Exchange-en keresztül cserélnek el a történet hősei a karácsonyi ünnepekre. Azóta a valóságban több mint egymillió ilyen ingyenes otthoncserét bonyolítottak le a rendszerhez csatlakozott utazók a világ több mint 150 országából.

Az elmúlt egy év személyes tapasztalatai minden várakozásomat felülmúlták. Tavaly májusban regisztráltam a Home Exchange-re, azóta 4 sikeres otthoncserét sikerült lebonyolítanom, Lancianóba, Velencébe és Münchenbe, valamint Padovába utaztam. Az első csere mindig kritikus, mert nem tudjuk pontosan, mit várhatunk, milyen lesz egy idegen ágyában aludni. S milyen érzés lesz tudni, hogy valaki a mi ágyunkban alszik? Egy egész sor kérdőjel és bizonytalanság.

A Home Exchange nagyon hasonlóan működik a jól ismert airbnb-hez, viszont a szállásdíj teljesen ingyenes és adómentes. Az utazók tovább csökkenthetik az költségeiket azáltal, hogy a cserélt otthonban főzhetnek is. Ráadásul a cég kimutatása szerint minden negyedik cseréhez autó is jár, így az autóbérlés költségét is megspórolhatják az utazók. 

De ami mindennél fontosabb, a kapcsolat, ami az otthont cserélő családokat összeköti, ami az otthon melegén és a kölcsönös bizalmon alapul. Az egész otthoncsereprogram lényege a hasonló gondolkodású emberek egymásra találása, átengedve másoknak saját otthonukat, saját kis világukat. Úgy csöppenünk bele egy másik család életébe, mintha családtagok vagy legalábbis rokonok lennénk. Az otthon melegét mindhárom út alkalmával éreztük, ami nem csak a behűtött italnak és az előkészített finomságoknak volt köszönhető. A legjobb az egészben, hogy nem csupán szállást kapunk, hanem igazi otthont, ahol tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a saját lakásunkban lennénk.

A szolgáltatásnak egyszeri éves díja van (150 dollár), ami korlátlan számú otthoncserét tesz lehetővé. Ma már több mint 400 ezer otthon szerepel az ajánlatok között a világ 187 országában. A társaság célja, hogy két éven belül egymillióan cserélhessenek otthont évente.

 

Ahogy a fentiekből kiderült, semmiért nem kell fizetnünk. A saját otthonunkat engedjük át a nyaralás idejére a cserepartnerünknek. Az autó, kerékpár vagy más eszközök cseréje természetesen opcionális. Számomra praktikus volt például megállapodni az autócserében közelgő kéthetes nyaralásunkhoz a francia Riviérán. Ráadásul úgy egyeztünk meg a vendéglátókkal, hogy az autót azon a reptéren hagyják, ahová érkezünk. Felvesszük a kulcsot, beállunk a ház garázsába és már „otthon” is vagyunk. A kerékpárokat is megkapjuk, amivel 10 perc alatt kitekerhetünk a helyi tengerpartra.

 

Hogyan vágjunk bele?

Az első lépés a regisztráció, ahol bemutatjuk magunkat és a lakásunkat szöveggel és képekkel. Fontos, hogy a lehető legjobb oldalát mutassuk az otthonuknak a leírásban és a képeken is. A fotózás alkalmával legyen rendbe téve a lakás, és a fényviszonyok legyenek jók. A profil kitöltése után adjuk meg a preferált utazási időpontjainkat és az álomhelyszíneket, ahová szeretnénk eljutni. 

Ezután indulhat is a szörfözés az ajánlatok között. Rákereshetünk, hogy ki az, aki konkrétan a mi városunkba vagy régiónkba szeretne látogatni, és írhatunk nekik egy bemutatkozó levelet. A regisztrált tagok többsége viszont nem ad meg konkrét utazási helyszínt és időpontot sem. Őket nyugodtan megkereshetjük konkrét csereajánlattal, amelybe írjuk bele a javasolt dátumot, illetve azt, hogy mennyire vagyunk flexibilisek. Érdemes több helyre írni egy időben. Tapasztalatom szerint kb. 8–10-ből egy fog összejönni. 

Ha megegyeztünk az időpontban, mehet a visszaigazolás, ami valójában egy szerződés a két fél között, ami tartalmazza az időpontot, a helyszíneket, az utazók neveit, illetve azt, milyen plusz szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak (például autó, kerékpár, játékok). Ha nem találkozunk a cserevendégekkel, meg kell szerveznünk, hogy valaki fogadja őket, és mutassa be a lakást, illetve távozáskor átvegye a kulcsot.

 

Az első csere

Az első csere előtti aggódás természetes. Ki fog aludni az ágyamban? Nem tesznek-e valami kárt? Biztos akkor fog elromlani valami, amikor ők itt lesznek – hasonló gondolatok természetesen felüthetik a fejüket. 

Az első utunk érdekes tapasztalat volt. Mint mindenben, amikor az ember valami újat próbál ki, ott volt a bizonytalanság és egy sor kérdés… A cserepartner lakása ugyan tiszta és jól elrendezett volt, de finoman fogalmazva nem a mi ízlésünknek megfelelően volt berendezve. A porcelánfigurák és a házigazdáról készült képek uralták az egész lakást. Az első napon ez kicsit fura érzés volt, de megbarátkoztunk vele, főleg úgy, hogy minden más szempontból rendben volt a lakás.

Fontos a bizalom kiépítése már az elején. Erre álljon itt néhány gyakorlati tipp: Én minden alkalommal egy videóhívást szoktam javasolni (Skype vagy Whatsapp), ahol egy kicsit megismerjük a cserepartnert, bemutatjuk a lakást, véglegesítjük a dátumot, és megbeszéljük az összes többi részletet.

A másik mód arra, hogy a megbizonyosodjunk a cserepartner megbízhatóságáról, hogy átnézzük a profilját, ahol láthatók a másoktól kapott értékelések, mióta tag, hány cseréje volt.

A harmadik módszer, hogy úgy alakítjuk az utazást, hogy az egyik helyszínen találkozunk. Ez segít a lakás bemutatásában és egymás megismerésében is.

Ha sikerült megegyezni, jöhet az utazásszervezés. Megvizsgálhatjuk, hogy az autózás, a repülő vagy a vonat felel-e meg legjobban számunkra. A müncheni utazáshoz például a vonat mellett döntöttünk, mert mindent összevetve az volt a legpraktikusabb és a legolcsóbb megoldás.

A lakásba való bejutásra hihetetlenül kreatív megoldásokkal találkoztunk. A müncheni utazásnál a lakás kulcsát az udvaron található egyik növény cserepe alatt találtuk meg. A velencei cserepartnerrel, mivel mindketten autóval utaztunk, egy autópálya parkolójában találkoztunk és cseréltünk kulcsot, Szlovénia területen. A hagyományos módszer, amikor egy helyi ismerős segít bejutni a lakásba, a leggyakoribb.

A távozáskor a kulcsot általában vagy a lakásban hagytuk és becsaptuk az ajtót, vagy a postaládába dobtuk be. A csere végén jöhet a véleményírás. Hasonlóan más foglalós oldalakhoz itt is értékelhetjük a szálláshelyet, illetve igazolhatjuk, hogy a csere ténylegesen megtörtént. Ez azért fontos, mert a jövendő foglalásokhoz referenciaalapot biztosít.

Összességében tehát a Home Exchange egy nagy­szerű lehetőség az ingyenes nyaraláshoz, de fontos szempont, hogy körültekintően járjunk el a kiválasztásnál. Távollétünkben gondoskodjunk arról, hogy legyen egy megbízható helyi ember, aki segítséget nyújt a lakás bemutatásában, a beengedésben és rendelkezésre áll bármilyen sürgős esetben. Fontos, hogy a lakásunk előre nem látható esetekre legyen biztosítva. 

 

Szegedi András

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk