Utazz

Hogyan foglaljunk kombinált repjegyet?

Repülőjegy-foglalásnál számos opció közül választhatunk, vehetünk egyirányú jegyet, retúrt, de lehetőség van kombinált, szaknyelven openjaw vagy multicity foglalásra is – ez utóbbinak számos előnye van, és gyakran előfordul, hogy még olcsóbb is.
Szabó Laci

2018. április 13. 02:34

Repülőjegy-foglalásnál számos opció közül választhatunk, vehetünk egyirányú jegyet, retúrt, de lehetőség van kombinált, szaknyelven openjaw vagy multicity foglalásra is – ez utóbbinak számos előnye van, és gyakran előfordul, hogy még olcsóbb is.

Mit jelent a multicity? Mielőtt rátérnénk az előnyökre, lássuk, mit jelent a multicity repülőjegy? Ez egy olyan foglalás, amikor a kiindulási repülőtér és az érkezési repülőtér eltér egymástól, vagy ha az első célállomás és a visszaút kiindulási repülőtere nem azonos. Hogy példákkal is illusztráljuk: odaúton Budapest–Bangkok, vissza Phuket–Budapest. Vagy Budapest–Peking, Peking–Bécs, esetleg Bécs–New York, vissza Miami–Bécs, vagy Budapest–Párizs, vissza Amszterdam–Budapest, és még folytathatnánk a sort.

Kényelmes

Amint a fenti példákból is látható, ezek a jegyek akkor lehetnek előnyösek, ha valamilyen körutazást tervezünk, és a végén meg akarjuk spórolni azt, hogy még el kelljen repülni az érkezési célállomásra. Azaz ha thaiföldi körutazást tervezünk, tengerparti nyaralással, akkor is ideális ez az megoldás, hiszen megérkezünk Bangkokba, megnézzük a fővárost (esetleg még több környékbeli népszerű célállomást, ide külön foglalva repülőjegyet), majd leutazunk a tengerparthoz, és a végén már innen indulunk haza. Nem kell még az indulás napjára jegyet foglalni Bangkokba, hogy onnan induljunk vissza, ez pedig rendkívül kényelmes megoldás. A másik példánál is hasonló a helyzet, hiszen előbb megnézzük New Yorkot, majd irány a tengerpart belső jeggyel (esetleg a nyugati part, tetszés szerint), és haza pedig Miamiból tudunk repülni.

Sokszor olcsóbb is

Ez rendkívül kényelmes megoldás, sokszor pedig az is előfordul, hogy még olcsóbb is, mint egy sima oda-vissza jegy. Éppen ezért foglalás előtt érdemes próbálkozni ezzel az opcióval is, hiszen ezzel sok-sok pénzt spórolhatunk. Ha drága egy jegy például Pekingbe, budapesti/bécsi indulással vagy érkezéssel, akkor érdemes megnézni azt is, mennyi lenne az ár, ha nem a kiindulási városba, hanem a másikba érkeznénk. Előfordul, hogy míg egy sima retúrjegy bécsi indulással 700 euró, Budapestről 800, egy ilyen egyik városból indulva, másikba hazaérkezve pedig csak 450 euró. Ez nem törvényszerű, de előfordul, érdemes megfigyelni ezt is.

Körutazás

Előfordul – főleg Amerikában, mivel ott a nagy légitársaságok szinte az egész kontinenst behálózzák –, hogy egy több várost érintő körutazás is így kedvezőbb áron foglalható, azaz ha az egész útvonal egy jegyben szerepel. Például az iménti példánál maradva, Budapest–New York, New York–Miami, Miami–Budapest, vagy Bécs–New York, New York–Chicago, Chicago–San Francisco, San Francisco–Bécs. Ezek az árak sokszor kedvezőbbek lehetnek, és nem szabad elfelejteni, hogy az egy foglalásban található repülőjegy esetén a légitársaság végig felel az utas szállításáért, és mivel ez nemzetközi repülőjegy, ezért végig van benne feladható poggyász is (legalábbis az esetek többségében, ha tengerentúli járaton is van az árban), nem kell a belföldi járatokon erre külön költeni.

Hol foglalható?

Kombinált repülőjegy ma már a legtöbb légitársaság, foglalóoldal rendszerében foglalható, csak meg kell keresni a multicity opciót, és beírni a városok nevét, a dátumot, és már látjuk is a találatokat. Ahogy a jegy neve is mondja, érdemes kombinálni, keresgélni, mert akár olyan kedvező árra is bukkanhatunk, amit nem lehet és nem is szabad kihagyni.

Önnek ajánljuk

Taszítja a fiatalokat a politika

Bravúros döntetlennel esett ki a Vidi

GALÉRIA: Pozsonyban ülésezett a MIDAS igazgatótanácsa

Trump azt állítja, soha nem adott utasítást Michael Cohennak törvényszegésre

„Mindenkinek van mániája”

Ajándékcsomagokat kaptak a rászoruló családok Dunaszedahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?