Utazz

Frissítettek a szabályokon: Hova és milyen feltételek mellett utazhatunk?

A szlovák belügymi­nisztérium kedden kiadott egy tájékoz­tatást, hogy az utazni vágyók pontos infor­mációkat kapjanak a legnépszerűbb célpontokról, a beutazási feltételek­ről. Ebből kiderül, hova utazhatunk szabadon, illetve, hogy melyek azok az országok, amelyek szigorítottak a belé­pési feltételeken.
Szabó Laci

2020. augusztus 21. 13:30

*
- Shutterstock-felvétel

Csehország

Szlovákia a biztonságos, alacsony kockázatú országok közé van sorol­va, így oda nem szükséges a negatív Covid-19-teszt felmutatása, és ha­zaérkezéskor sem kell karanténba vonulnunk.

Ausztria

Ausztriába is korlátok nélkül utaz­hatunk, nincs szükség negatív tesztre, és beutazáskor és hazaér­kezéskor sem kell karanténba vo­nulnunk. Azonos szabályok vonat­koznak a tranzitutasokra is, azaz, ha Ausztrián keresztül egy másik országba utazunk. Augusztus 17- től az osztrák kormány szigorítást vezetett be a Horvátországból ér­kezők részére, mindenki, aki az országból tér vissza, vagy utazna át egy másik országba (pl. Szlo­vákiába), 72 óránál nem régebbi, negatív tesztet kell felmutasson, vagy házi karanténba kell vonul­jon a teszt elvégzéséig, és/vagy a negatív eredményig. Az intézkedés miatt megerősítették a rendőrségi és egyészségügyi ellenőrzéseket a szlovén, a magyar és az olasz ha­táron. A szlovák–osztrák határon ilyet nem terveznek.

Magyarország

Az EU legtöbb országa, így Szlo­vákia is úgynevezett „zöld zónába” van sorolva, azaz ezekből az orszá­gokból korlátozás és teszt felmu­tatása nélkül utazhatunk Magyar­országra, illetve utazhatunk át az országon másik, zöld zónás ország­ba. Szintén korlátozások nélkül ve­hetjük igénybe a budapesti repülő­teret, az onnan induló járatokat, ha azok zöld zónás országba tartanak.

Lengyelország

Északi szomszédunkhoz is korlá­tozások nélkül utazhatunk, nem kell negatív tesztet felmutatni, és karanténba se kell vonulni – sem a beutazáskor, sem pedig a hazaté­réskor. A két ország közötti összes határ nyitva van, és engedélyezettek a repülések Szlovákia és Lengyelor­szág között.

Ukrajna

Augusztus 11-től újra zöld zó­nába sorolta Szlovákiát az ukrán kormány, így már oda sem kell negatív teszt felmutatása, és karan­téntól sem kell tartanunk. Ugyan­akkor a határon fel kell mutatni az utasbiztosítást, amely az egész kinntartózkodás alatt érvényes, és tartalmazza a koronavírussal kap­csolatos, esetleges kiadások fedezé­sét. A biztosítást csak olyan társa­ságnál lehet megkötni, amelynek van képviselete vagy partnerbizto­sító-társasága Ukrajnában.

Horvátország

Horvátországba is korlátozások nél­kül utazhatunk, ugyanakkor a helyi belügyminisztérium azt javasolja az országba érkezőknek, hogy előzete­sen regisztráljanak az entercroatia. mup.hr oldalon.

Olaszország

Olaszországba is korlátozások nél­kül utazhatunk, de csak akkor, ha egy másik, biztonságos országból lépünk be, illetve, ha az utóbbi 14 napban nem jártunk egy nem biztonságosnak mondott ország­ban. A határon ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyet a szállító cégnek kell átadni, vagy egy eset­leges rendőrségi ellenőrzés során kell felmutatni. Augusztus 13-tól, azokat az utasokat, akik az belépés előtti 14 napban Horvátországban, Spanyolországban, Görögország­ban vagy Máltán jártak, tesztelni fogják – ha nem tudnak felmutatni egy 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírustesztet.

Németország

Augusztus 8-tól a kockázatos or­szágokból érkezőknek kötelező a Covid-19-teszt. Szlovákia azonban biztonságos országnak számít, így mi korlátozások nélkül utazhatunk Németországba.

Görögország

Továbbra is kötelező az előzetes re­gisztráció a Görögországba utazók­nak, az adatlapot a https://travel.gov.gr/#/ oldalon lehet kitölteni. A regisztrációt követően minden utas egy egyéni, QR-kódot kap, ezt kell felmutatni az országba lé­péskor, vagy az indulási repülőté­ren a check-in pultnál. Az előzetes regisztráció elmulasztása 500 eurós büntetést vonhat maga után. Az országba utazókat véletlenszerűen tesztelik, ha belekerülünk ebbe a csoportba, akkor már a határon elvégzik a tesztet, és meg kell várni annak eredményét az adatlapon be­jelentett címen tartózkodva. Ha 24 órán belül nem érkezik telefonhí­vás a tesztelés eredményéről, akkor az negatívnak tekinthető. Pozitív eredmény esetén kötelező a 14 na­pos karantén.

Bulgária

A szlovák állampolgárok Bulgáriá­ba is korlátozások nélkül utazhat­nak, nincs szükség negatív teszt felmutatására, és karanténtól sem kell tartani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
PozsonyTa

Pozsonyban egy lépéssel közelebb a hazárdjátékok betiltása

Bernd Storck

Slovnaft Cup: a DAC tartalékosan is simán győzött Pöstyénben

Alsószeli

Különleges kisállatok versenye

Corvinus

Segítség kell a fürdőknek – képeslapot küldenek a miniszterelnöknek

Lebron James

NBA: Sokoldalú sztárok döntője

Timothy Ray Brown

Daganatos betegségben meghalt a férfi, aki a világon elsőként meggyógyult a HIV-fertőzésből

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.