Utazz

Európa újranyit – a legfrissebb nyitási hírek

Horvátország nem fogadja el a szlo­vákiai antigénteszteket, ha an­nak eredményét csak SMS-ben tudja felmutatni az utas – tájékoztatta lapunkat a helyi idegenforgalmi hivatal. Németor­szág pedig jelezte, hogy csak azokat engedi be az országba, teszt és ka­rantén nélkül, akik az uniós gyógy­szerügynökség által jóváhagyott vakcinával lettek beoltva. Nyitási híreink az elmúlt napokból.
Szabó Laci

2021. május 14. 19:00

Horvátország k
Horvátország már nyit a turisták előtt, azonban fontos részletszabályokat ismertetett most a helyi turisztikai hivatal. - Fotó: pixabay
Horvátország nem fogadja el a szlo­vákiai antigén-teszteket, ha an­nak eredményét csak SMS-ben tudja felmutatni az utas – tájékoztatta lapunkat a helyi idegenforgalmi hivatal. Németor­szág pedig jelezte, hogy csak azokat engedi be az országba, teszt és ka­rantén nélkül, akik az uniós gyógy­szerügynökség által jóváhagyott vakcinával lettek beoltva. Nyitási híreink az elmúlt napokból.

Horvátország

Horvátország már nyit a turisták előtt, azonban fontos részletsza­bályokat ismertetett most a helyi turisztikai hivatal. Azok az utasok, akik úgynevezett zöld országból érkeznek, az oltást igazoló doku­mentummal léphetnek be (a máso­dik oltás után 14 nappal). Akiknek nincs ilyen, azok negatív PCR-tesztet vagy antigéntesztet kell felmutassanak, vagy igazolni kell azt, hogy 180 napon belül már át­estek a fertőzésen. Fontos, hogy az antigéntesztek esetén Horvátország nem fogadja el az SMS-igazolást, csak olyan dokumentumot, amely az utas általános személyes adatai mellett az alábbi adatokat is tartal­mazza: név, az antigénteszt gyártó­jának neve, a mintavétel helyszíne, az orvos pecsétje és aláírása. Az iga­zolást angol nyelven kell kiállítani (vagy angol és szlovák nyelven), és csak azokat a teszteket fogadják el, amelyeket az Európai Bizottság jóváhagyott, és szerepel a bizottság oldalán megtalálható listán.

Ausztria

Ausztriában a szövetségi kormány és a tartományi vezetők hétfői ta­lálkozóját követőn bejelentették a turizmus és szabadidő-gazdaság újraindításának részletszabályait. A szolgáltatásokat az úgynevezett zöld útlevéllel lehet igénybe venni. Má­jus 19-e az újrakezdés dátuma: ek­kortól nyithatnak meg a szálláshe­lyek, vendéglátóegységek, sport- és kulturális létesítmények. A turiszti­kai, kulturális és sportszolgáltatások igénybevételének fő szabálya, hogy a hozzáférést, a „belépőt” az úgy­nevezett zöld útlevél jelenti. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a zöld passzust oltási igazolással, ér­vényes negatív teszteredmény bir­tokában, illetve a betegségből való gyógyulás tényét bizonyító iga­zolással lehet megszerezni. A zöld igazolványt három szakaszban ve­zetik be Ausztriában. Az éttermek kül- és beltérre egyaránt megnyit­hatnak május 19-től, egy asztalnál kültéren 10 felnőtt, míg beltéren 4 felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek. Május 19-től a határok a külföldiek előtt is meg­nyitnak, karanténkötelezettséget Ausztria csak a súlyosan fertőzött országok esetében tart fent. A járványügyi szempontból rizikós országcsoportból érkező beutazók számára negatív teszt bemutatása mellett is kötelező lesz a karantén. A május 19-ei újranyitás zökkenő­mentes lebonyolítása érdekében külön szabályozták a belépéskor elfogadható tesztek formáját és ér­vényességét. Ennek megfelelően a PCR-tesztek 72 óráig, az antigén-tesztek 48 óráig, a vorarlbergi ked­vező tapasztalatok alapján május 19-tól szövetségi szinten is beve­zetésre kerülő „digitális önteszt” pedig 24 órás időtartamra lesz érvé­nyes. Az éjszakai kijárási korlátozást május 19-től egész Ausztriában el­törlik, azonban a vendéglátóhelye­ken a záróra egységesen 22 óra lesz.

Németország

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típu­sú koronavírus elleni védőoltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó – közölte a szövetségi egészségügyi miniszter Berlinben. Jens Spahn a tájékoztatóján a Szputnyik V-és a Sinopharm-féle oltóanyag­gal kapcsolatban azt mondta: a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítmé­nyekkel beadott oltás ad felmentést Németországban. Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használa­ti engedélyhez szükséges követel­ményeknek. Nemcsak a betegség elleni védelem hatásosságát és a biz­tonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét, mint az EU-ban enge­délyezett oltóanyagok. Ebben az esetben „nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítéko­kat” – mondta a miniszter.

Montenegró

Montenegró ingyenes korona­vírus-kezelést és -tesztelést ígér a turistáknak – közölte a helyi sajtó szombaton, az ország egészség­ügyi minisztériumára hivatkozva. A tárca rendeletei között szerepel, hogy azok a turisták, akik Monte­negróban fertőződnek meg, ingyen kezelést kapnak a kórházakban, lehetőségük lesz ingyenes PCR-tesztek elvégzésére a közegészség­ügyi intézetekben és a hotelek a szálláskapacitásiak tíz százalékát a Covid-esetekre különítik el.

Amit még tudunk

És fontos a felsoroláshoz hozzáten­ni, amit már tudni lehet, azaz hogy Olaszország május 15-én nyit, Gö­rögország pedig május 14-én nyitja meg határait.

(Szabó Laci, GD Consulting, MTI)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián

Forró: Bízom benne, hogy megállapodunk

horvátország tengerpart

Klus: Szlovákia lakosai már korlátozások nélkül utazhatnak Horvátországba

borsi rákóczi-kastély

Ma adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

oltas

Fontos az oltási hajlandóság növelése a vírus veszélyes változatának a terjedése miatt

Cristiano Ronaldo

Ronaldónak már 300 millió Instagram-követője van

koronavírus Magyarország

A taj-szám nélküli külföldiek és külhoni magyarok is regisztrálhatnak oltásra Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.