Érkezik az egészségügyi igazolás, korábbi nevén vakcinaútlevél

Az egészségügyi igazolás mindaddig érvényben és használatban marad, amíg a WHO ki nem jelenti, hogy véget ért a világjárvány.

 Ha a nyáron utazni szeretne, esetleg egy Európán kívüli célállo­mást nézett ki, akkor a legcélszerűbb, ha beoltat­ja magát. Bár elképzelhető, hogy a nyári hónapokban az európai egészségügyi igazolás is elegendő lesz az utazásokhoz, aki biztosra szeretne menni, az jobban jár az oltással.

Finisébe érkezett az Európai Unió által javasolt egészségügyi igazolás (korábban vakcinaútlevélként hi­vatkoztunk rá) előkészülete, egyre több információ kerül napvilágra. Ami lényeges, hogy a dokumen­tumon – a személyes adatokon mellett – nemcsak az oltásról szóló adatok szerepelnek, de ezzel tudjuk igazolni az esetleges PCR-tesztet, vagy azt, ha már átestünk a be­tegségen. Ez utóbbi nem sokáig érvényes, a tervezett szerint há­rom hónapos felmentés szerezhe­tő egy betegség után. Mint ahogy azt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért fe­lelős tagja egy sajtóbeszélgetésen elmondta: ez nem vakcinaútlevél – mivel ezzel azok is utazhatnak, akik még nem kapták meg az ol­tást (számukra jelent megoldást a PCR-teszt), vagy akik nem is sze­retnék a vakcinát. További fontos szempont, hogy az egészségügyi igazolás tartalmazni fogja a vakcina nevét is, így az uniós országok köte­lesek lesznek elfogadni az Európai Gyógyszerügynökség által jóváha­gyott vakcinákat. Ha valaki olyan oltást kapott, amelyeknek egyelőre nincs európai engedélye, azok sor­sáról az egyes államok dönthetnek – vagyis aki kínai vagy orosz vakci­nát kapott, nem biztos, hogy min­den országba beléphet korlátozások nélkül (lehet, ez esetben is szükség lesz PCR-tesztre). Reynders szerint az egészségügyi igazolás mindaddig érvényben és használatban marad, amíg a WHO ki nem jelenti, hogy véget ért a világjárvány. Az elképze­lések szerint az utasokat már az in­dulási repülőtéren ellenőrizhetnék, hogy teljesíti-e a célországba lépés feltételeit. A tervezet szerint az iga­zolás a nyári szezon elején, azaz jú­niusban lesz elérhető, minden EU-s állampolgárnak jár majd.

A napokban már megnyílt a re­gisztrációs lehetőség a 40 évnél idősebb állampolgárok számára is, így ha ebbe a csoportba tar­tozik, érdemes regisztrálni, mivel az első oltás, valamint a második adag beadása között 4-10 hét is eltelik, és a második oltás utáni két héttel tekinthető valaki vé­dettnek – vagyis ekkor nyílhat meg számára újra az utazás lehe­tősége, Európán belül, vagy a vi­lág többi országába.

Közben az Amadeus legfrissebb ku­tatásából kiderült, hogy a legtöbb utazó – a megkérdezettek 91 szá­zaléka – szívesen használná a jövő­ben a digitális egészségügyi igazolás valamilyen formáját, amennyiben az hozzásegítené őket a könnyebb utazáshoz.

Az Amadeus-tanulmány részeként Censuswide által készített közvéle­mény-kutatás több mint 1000 em­bert vizsgált meg kilenc különböző globális piacon: Franciaországban, Spanyolországban, Németország­ban, Indiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Oroszországban, Szingapúrban, az Egyesült Király­ságban és az Egyesült Államokban. A 9055 válaszadó mindegyike járt valamely külföldi országban az utóbbi 18 hónap során. A kuta­tásból kiderült, hogy a válaszadók csaknem háromnegyede örömmel osztaná meg egészségügyi adata­it elektronikusan, amennyiben ez lehetővé tenné számára, hogy kevesebb személyes interakcióval haladjon át a repülőtereken – írja a TTG Media. További 72 százalék azt mondta, hogy ha az egészség­ügyi igazolás lehetővé tenné, hogy több úti célra eljusson, örömmel megosztaná adatait és megenged­né azok elektronikus tárolását. A válaszadók 68 százaléka azonban inkább az általa jól ismert, gyakran használt légitársaságokkal osztaná meg az egészségügyi adatait, ha azok lehetőséget kínálnának a digi­tális tárolásra.

A válaszadók fő problémája a digi­tális igazolásokkal az adatbiztonság és a hackertámadásoktól való féle­lem volt (38 százalék). Emellett 35 százalékuk említette a kért adatok típusával (szenzitív egészségügyi in­formációk) kapcsolatos adatvédel­mi aggályokat, míg 30 százalék az átláthatóságot, az adatok megosz­tásának módját és ellenőrzésének hiányát tartja problémásnak.

(Szabó Laci, Turizmus)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!