Utazz

Drasztikusan drágult a belépés a Tádzs Mahalba

Újdelhi | Ötszörösére emelték az agrai Tádzs Mahalba szóló belépőjegy árát Indiában a hazai turisták számára, hogy visszaszorítsák a hófehér márványból emelt mauzóleum látogatottságát és környezeti terhelését.
MTI

2018. december 11. 00:19

- Kép: Wikipedia

 A 17. században emelt palotaszerű síremléket napi átlagban 10-15 ezren keresik fel, hétvégénként azonban eléri a 70 ezret is a látogatók száma, akiknek a nagy többsége belföldi turista. A hazai látogatóknak az eddigi 50 helyett 250 rúpia (3 euró) belépődíjat kell fizetniük. Drágult a belépés a külföldiek számára, akiktől fejenként 19 dollárt szednek be a pénztáraknál az eddigi 16 dollár helyett. 


A műemléket felügyelő Indiai Régészeti Szolgálat arra számít, hogy az áremelés hatására 15-20 százalékkal csökken a Tádzs Mahal területén tolongó turisták száma, emellett növekszik az állagmegőrzésre fordítható bevétel. Az indiai kormány néhány hónapja már napi 40 ezerben határozta meg a látogatók számának felső határát. 
Szakértők szerint a látogatók szakadatlan áradata okolható azokért a "jóvátehetetlen" károkért, amelyek a márvány padozatban, a falakban, a talapzatban keletkeznek. 


Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemléket 2016-ban 6,5 millió látogató kereste fel. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Tádzs Mahal messze a legismertebb indiai építmény. Sah Dzsahán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahalt (palota ékessége) számára. 


Az asszony 1631-ben fiatalon, 14. gyermekének világra hozatala közben meghalt, Sah Dzsahán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ. Az épületegyüttes felépítése 22 évet vett igénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Vizsgálódik a rendőrség a nagykaposi polgármester feljelentései kapcsán

Kočner nem vehetett részt az apja temetésén

Fico kitért a kínos kérdések elől

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Kétségbeesett üzenetet küldött az élvonalbeli focista, mielőtt lezuhant a repülőgépe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?