Utazz

Mire figyeljen, ha átfoglalná a repülőjegyét, szállását, vagy visszakérné a pénzét

A júniusi újranyitás után a legtöbb légi­társaság, hotel, uta­zási iroda, turisztikai szolgáltató extra ru­galmasságot kínál az utasoknak, hogy azok ne féljenek foglalni, hiszen, ha valamilyen oknál fogva nem tudnak elutazni, akkor sem vesztik el a pénzüket.
Szabó Laci

2020. szeptember 21. 15:00

koronavírus utazás
- TASR-felvétel

Légitársaságok

A legtöbb légitársaság, a rendkívüli helyzethez alkalmazkodva, sokkal rugalmasabb szabályokat vezetett be, hogy a jegyet váltó utasok ak­kor is a pénzüknél maradjanak, ha mégsem akarnak, vagy nem tudnak utazni – például egy időközben bevezetett határzár miatt. A legru­galmasabban a dátumváltást keze­lik, szinte az összes légitársaság ezt díjmentesen kínálja. Vagyis, ha a foglalás időpontja mégsem jó, ak­kor egy későbbi dátumot választva felhasználhatjuk a jegyünket. Adott esetben visszatérítést is kérhetünk, ám ennek szabályai légitársaságon­ként eltérőek lehetnek. Általános­ságban elmondható, hogy a nem­zeti légitársaságok rugalmasabbak, megengedőbbek, ott több opció közül is választhatunk, míg a fapa­dosok sokkal szigorúbbak, általá­ban csak egy-két hónapos időszakra engedélyezik az ingyenes átfogla­lást. Van olyan cég is, amelyik, ha közlekedik a járat, akkor minden ilyen kedvezményt tilt, függetlenül attól, miért nem tudunk utazni. Jegyár-visszatérítésre is lehetőség van, igaz, ezek szabálya a legtöbb esetben szigorúbb.

Mit jelent a jegyárkülönbözet?

Minden légitársaság, amely ingye­nes átfoglalást kínál, megjegyzi, hogy a jegyárkülönbözetet nem engedi el. Vagyis, ha a foglalt je­gyünk például 150 euró volt egy oda-vissza útra, és az új, választott dátumon már magasabbak a jegy­árak, akkor a kettő különbözetét ki kell fizetni. Ez esetben kereshetünk egy olyan napkombinációt, amikor ugyanannyiba kerül a jegy, vagy kifizetjük a két ár közötti árkü­lönbözetet. Az ingyenes átfoglalás azt jelenti, hogy a dátumváltásért nem kell fizetnünk – korábban a legolcsóbb jegyeknél erre nem is volt lehetőség, a drágább tarifák ezt engedélyezték, útvonalanként 100– 200 eurós felár ellenében (azaz egy retúrjegynél 200–400 euró is volt egy dátumcsere, plusz a jegyárkü­lönbözet).

Extra rugalmasság

Van olyan légitársaság, amely az átfoglalási időszakot kétéves időin­tervallumban biztosítja, sőt, még a célállomáson is módosítani tu­dunk. Ezt általában azok a cégek kínálják, amelyek távolabbi célál­lomásra szállítják az utasokat. Sőt, annyira rugalmasak, hogy akár a jegyárkülönbözetet is elengedik… Vagyis, ha vettünk egy jegyet pl. Balira, de végül inkább Thaiföldre mennék, akkor egy telefonhívás, és máris átfoglalják a jegyet a válasz­tott célállomásra.

Utazási utalvány

Ha a jegyárat inkább egy utazási utalványra szeretnénk konvertál­ni, erre is sok esetben lehetőség van – sőt, akár még nyerhetünk is vele, ugyanis vannak légitársa­ságok, amelyek a kifizetett összeg 110–120 százalékát is megadják, így az utalvány értéke ennyivel lesz több. Ezt pedig akár több jegyre is fel tudjuk használni, legalább egy, de sokszor akár két éven belül is.

Hotelek

A szállodáknál is hasonló a helyzet, sokkal rugalmasabbak, mint koráb­ban, szinte alig találni olyan aján­latot, amely ne kínálna ingyenes átfoglalási, vagy törlési lehetőséget. Itt csak arra kell figyelni, hogy ezzel az opcióval meddig élhetünk – álta­lában az érkezés előtti 48–72 óráig kell jelezni, ha bármilyen okból nem akarunk, vagy nem tudunk utazni.

Összegzés

Nemcsak rugalmasságban, de árak-ban is nagyon nagy a változás, nagyon sok az akciós jegyár, a legtöbb, korábban drága, vagy drágább szál­lodába is sokkal kedvezőbb áron tudunk foglalni. Így, ha ilyen árra bukkanunk, és szeretnénk utaz­ni, pl. a jövő év első hónapjaiban, akkor érdemes foglalni, hiszen jó esetben kivételesen kedvező áron utazhatunk, ha pedig még tart a járvány és az azzal kapcsolatos korlátozások is érvényben vannak, akkor egy későbbi időpontra átfog­lalhatjuk a jegyet, szállást – és lehet, még a jegyárkülönbözetet sem kell kifizetni…

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában

koronavírus

Ennyi új fertőzöttet sikerült azonosítani a járvány által leginkább sújtott régiókban az első napon

Igor Matovič

Matovič is besegít a tömeges tesztelés második napján

koronavírus

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Dušan Kováčik

Indítványozta az ügyész Kováčik fogságba helyezését

gyászhír

25-tel nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.