Utazz

A királyi főváros, Madrid

Sokan azt gondolják, igazából nincs is mit megnézni Madridban. De tévednek. Egész Madrid – vagyis a történelmi központja – egy nagy látnivaló. Ezért az a legjobb, ha csak úgy kószálunk az utcákon és elveszünk a királyi fővárosban.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. augusztus 14. 02:03

Sokan azt gondolják, igazából nincs is mit megnézni Madridban. De tévednek. Egész Madrid – vagyis a történelmi központja – egy nagy látnivaló. Ezért az a legjobb, ha csak úgy kószálunk az utcákon és elveszünk a királyi fővárosban. A végén pedig csodálatos városként marad meg az emlékezetünkben, anélkül, hogy meg tudnánk mondani, miért olyan egyedi és különleges. Az utcák és terek hangulata harmóniát és életkedvet áraszt magából. Mindemellett fontos, hogy nagyon rendezett, tiszta, tényleg királyi városban találjuk magunkat.

 

A spanyol főváros Európa harmadik legnépesebb fővárosa, mintegy 6,5 millió lakossal. Ebben a külvárosok lakóinak száma is benne van, így nem kell arra számítanunk, hogy óriási embertömegbe botlunk majd, sőt! Madrid nagyon is emberléptekű és kellemes város.

 

Madridról pár szóban

A város 660 méterrel a tengerszint fekszik, ezzel Európa legmagasabban fekvő fővárosának is számít. Érdekes tényező még, hogy Madrid szinte pontosan Spanyolország középpontjában található. Éghajlata mediterrán, kontinentális jegyekkel, így nincsenek nagy kilengések az időjárás minőségében.

Madridot ma már fapados járatokkal is könnyen elérhetjük, a városban pedig kiterjedt metróhálózat segítségével közlekedhetünk.

A főváros összesen 21 kerületre oszlik, a kerületek pedig barriókra, az ún. negyedekre. A térképeken sokkal inkább a barriók elnevezésével fogunk találkozni.

Nézzük meg együtt, milyen fontos látnivalókat tartogat a spanyol királyi főváros, nem fogunk unatkozni.

 

Puerta del Sol tér

A város szívében és egyben Madrid központjában is fekvő Puerta del Sol téren található annak az úthálózatnak a 0 km-es pontja, amely behálózza az országot. A téren azonnal szembetűnik a medve az eperfával, amely nemcsak a város címere szoborba öntve, hanem kedvelt találkahely is. Ez az a tér, ahol gyakorlatilag mindenki áthalad, áramlik a tömeg. Ezt még az alatta, a mélyben futó három metróvonal is tetézi (Sol metróállomás). Viszont ha már itt vagyunk, és találkoztunk a medvénél, érdemes beugornunk a Café Mallorquinába, ahol a 19. század vége óta szolgálnak fel kávét és süteményt. A kávézó előtt áll Madrid egyetlen éjjel-nappali újságosbódéja. A tér déli oldalán pedig a Casa de Correos, az egykori Főposta épületét látjuk a különleges harangtornyával, ez ma már Madrid régió kormányának székhelye. A különleges harang évente egyszer szólal meg, mégpedig szilveszter éjszakán: ezzel jelzik az új év beköszöntét.

 

A Puerta del Solról zsúfolt bevásárlóutcák indulnak mindenfelé, ezt nem árt megjegyeznünk.

Nem messze, gyalogtávolságra van tőle az elragadó Plaza Mayor, délkeleti irányba pedig a híres szórakozónegyed, a Huertas.

 

Plaza Mayor

A Plaza Mayor Madrid főterének számít, tele vendéglőkkel, teraszokkal és utcai zenészekkel. Meg persze vidáman cseverésző helyiekkel és a városnézésben megpihenő turistákkal. A tér egykor piactérként működött, ám tartottak itt eretnekégetéseket, táncmulatságokat, népünnepélyeket, de még bikaviadalokat is. Keressük meg az Escalerilla de Piedra kőlépcsőjét, és menjünk le a Cava San Miguel utcára. Ha visszatekintünk, megcsodálhatjuk a házak hatalmas kőfalait. Nagyon szép látványban lesz részünk.

 

Huertas szórakozónegyed

A Huertason belül azonnal megtaláljuk majd a Plaza Santa Ana teret, amit bárok és éttermek vesznek körül, a teraszok pedig mindig zsúfoltak vendégekkel. Az egyik leghíresebb a Cervecería Alemana, amelyet 1904-ben alapítottak német magánklubként. Ha egy kis esti lazításra, szórakozásra vágyunk, ez az a negyed, ahol ezt garantáltan megtaláljuk.

Huertast a helyiek a szavak negyedének is nevezik, mivel nagyon sok híres költő, író élt és alkotott itt, többek között Cervantes vagy Lope de Vega.

 

Gran Via sugárút

A Gran Via a királyi főváros 1,5 km hosszú sugárútja, amelyet párizsi mintára építettek a 20. század elején. A hatsávos sugárút épületei közül kimagaslik a 81 méteres Telefónica központ, aminek csúcsán egy óra számlapja emlékeztet mindenkit az idő múlására.

Mára a Gran Via forgalmas bevásárlóutcává vált, ahol egymás érik az üzletek, a mozik és a színházak. Ha a történelmi városrészből, a sok műemlékből már kicsit elegünk van, a lüktető és modern Gran Via a legjobb választás, hiszen szinte New Yorkban fogjuk érezni magunkat. 

 

Plaza del Cibeles

A Plaza del Cibeles tér több látnivalót is tartogat számunkra. Ez a tér Madrid legszebb tere.

Először a Fuente del Cibeles (Kübelé-szökőkút) ötlik majd a szemünkbe, amely Madrid nem hivatalos jelképének számít. Mindenképp nézzük meg a forgalmas kereszteződés közepén található szökőkutat, egyszerűen nem lehet nem észrevenni. Kübelé a termékenység istennője volt, és a természet anyjaként tisztelték. A szobor 1782 óta „ül” a kereszteződésben. A Real Madrid szurkolói régebben előszeretettel aggatták a nyakába a csapat sálját egy-egy győzelmi ünneplés alkalmával, de ma már megóvják a műemléket az ilyen tettektől. Viszont az ünneplő szurkolók még mindig a téren találkoznak, és éljenzik a győzelmet aratott csapatot.

A Palacio del Cibeles palota 1917-ben készült el, és ma a városháza székhelyeként szolgál. Ha körbenézünk, akkor a másik oldalon a Spanyol Központi Bankot (Banco de Espana) és a Hadügyminisztérium épületét is megcsodálhatjuk.

A térről indul a spanyol főváros legszebb és leghíresebb útja, a Pasao del Prado. Az út a Plaza del Emperador Carlos V. térrel köti össze a Cibeles teret. A Prado sugárút mellett fekszik a Prado, Reina Sofia és Thyssen-Bornemissza Múzeum. Ez a három múzeum jó néhányat magáénak tudhat a művészettörténet legbecsesebb műkincseiből. Ráadásul mindhárom egymás mellett található, így egymás után is megtekinthető. Csak győzzük energiával.

A sétát a Paseo del Pradón mindenféleképpen iktassuk be, mert itt nagyon jól átérezhető a város kellemes hangulata.

 

Museo Nacional del Prado

Ha már végigsétálunk a sugárúton, nézzük meg a múzeumokat. A neoklasszicista épületet, a Pradót 1785-ben építették, és elsősorban a spanyol festészet remekeinek ad helyet. Csak hogy pár művész nevét említsük: a spanyolok közül Goya, El Greco, Velázquez, Murillo; de megtalálhatók a flamand Bosch és Rubens, a német Dürer, az olasz Caravaggio, Botticelli, Raffaello és Tiziano képei is. A múzeum több mint 7500 műnek ad otthont, ezért mindenképp szánjunk több időt a bejárására, és ne felejtsünk el térképet kérni a pénztárnál. Az esti órákban, zárás előtt bizonyos kollekciók ingyenesen látogathatók, de erről a lehetőségről jobb, ha előzetesen tájékozódunk.

Ha már végigjártuk a múzeumokat, és szeretnénk kicsit megpihenni, akkor vegyük az irányt a Prado mellett található királyi botanikus kertbe (Real Jardin Botanico), amelyet több mint 200 éve alapított III. Károly, és ahol közel 30 ezer fa, cserje és bonsai várja a látogatókat.

 

Estación De Atocha, a pályaudvar

A környéken járva az Atocha pályaudvar is érdekes látnivaló, amely a Plaza del Emperador Carlos V. téren található. A pályaudvar inkább hasonlít egy óriási üvegházra, mint egy klasszikus értelemben vett pályaudvarra. A csarnokban sok száz éven át jártak a vonatok, mígnem 1992-ben a sevillai világkiállítás apropójából a spanyol kormány elhatározta, hogy gyorsvasút-összeköttetést létesít a két város között. Az új vonatok új csarnokrészt kaptak, és így a pálmaháznak is lett helye a vasútállomáson.

 

Parque del Retiro, a város legnagyobb parkja

A Retiro park az a hely, ahová évszaktól függetlenül érdemes ellátogatnunk. Ha jó idő van, akkor csónakázhatunk a kis mesterséges tavon, sétálhatunk kedvünkre, vagy megpihenhetünk egy padon. Madrid legnagyobb parkja 120 hektáron terül el, gyönyörű szobrokkal, palotákkal, galériákkal és rózsakerttel várja látogatóit. Ha csak kis időnk is marad, semmiképp ne hagyjuk ki. Annál is inkább, mert a Pradóhoz közel található, nem kell olyan nagy kitérőt tennünk.

 

Palacio Real, a Királyi Palota

A Királyi Palotával Versailles pompáját akarták megidézni, a végén mégis inkább spanyolos lett az V. Fülöp számára készült épület. Szögletes, tekintélyt sugárzó és hatalmas. A barokk palota 280 lakosztályából ötvenen kísérik végig a látogatókat. Ezek a lakosztályok tele vannak értékes műtárgyakkal, festményekkel, freskókkal, hangszerekkel, könyvekkel és még sorolhatnánk. Egyszerűen csak vesszünk el a pompázatos terek, tárgyak megcsodálásában.

 

A palota régen a mindenkori király székhelyeként szolgált, ma már állami rendezvények, királyi esküvők megtartására, külföldi delegációk fogadására használják (Opera metrómegálló).

 

Madrid kiváló úti célként szolgál akár egy hétvégére vagy több napra is. A látnivalók megtekintése mellett fontos szempont még a spanyol konyha finomságaival való megismerkedés is, ami szintén vonzóvá teszi a várost.

Hasla la vista, a viszontlátásra Madridban!

Zászlós Ágnes

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

Ukrán, szerb orvosok kellenek

Eszük ágában sincs visszatérni a külföldön dolgozó orvosoknak Szlovákiába

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

zelenszkij k

Zelenszkij: Az orosz agressziónak sosem sikerült átírnia a történelmet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.