Utazz

A disznóölés elsőre sokkoló, de a tepertő finom

Egy angol Szlovákiában – a Nem turista rendhagyó kiadásában Peter Wallin mesél élményeiről. Peter bejárta a világot, Szlovákiába hét évvel ezelőtt érkezett Amerikából egy barátja ajánlására, hogy angolt tanítson. Jelenleg kommunikációs tréner egy pozsonyi cégnél.
Bőd Titanilla

2018. június 8. 02:35

Egy angol Szlovákiában – a Nem turista rendhagyó kiadásában Peter Wallin mesél élményeiről. Peter bejárta a világot, Szlovákiába hét évvel ezelőtt érkezett Amerikából egy barátja ajánlására, hogy angolt tanítson. Jelenleg kommunikációs tréner egy pozsonyi cégnél. 

 

Melyik látványosság volt a leglenyűgözőbb?

Számomra a legkiemelkedőbb élmény, amikor Poprádra vonatozva először megláttam a Magas-Tátra hegyeit. Úgy éreztem, ezek az első „igazi hegyek”, amiket látok, teljesen le voltam nyűgözve. Egyúttal izgatott is lettem, hogy meg is mászhatom őket.

 

Mi volt a legsokkolóbb élmény?

Az, amikor először vettem részt disznóölésen, mert Angliában ilyet nem lehet engedély nélkül csinálni. De nagyszerű tapasztalat volt, és nagyon őszinte dolognak is érzem a húsfogyasztással kapcsolatban. Angliában és Amerikában jóval sterilebb az egész, mert maga az ölés máshol zajlik le, és te csak megveszed a húst a boltban.

 

Mi a legfurcsább szokás?

Amikor a szlovák férfiak és fiúk megvesszőzik a lányokat húsvétkor, és ezért ajándékot is kapnak tőlük. Értem a szimbolikát, de amikor először hallottam erről, elég agresszívnek tűnt.

 

Melyik helyi ételt kedveli a legjobban?

Nagyon szerettem a juhtúrós sztrapacskát, mielőtt kezdtek gondjaim lenni a sajttal és a laktózzal. Majdnem mindenféle disznótorost szeretek, a kedvenceim a disznósajt, a tepertő és a kolbász. A feleségem szlovákiai magyar, úgyhogy a sok paprika is jöhet.

 

Mit vezetne be otthon is?

Úgy tűnik, hogy sok szlovákiai fiatal, akivel találkoztam, havonta többször vagy akár minden héten meglátogatja a szüleit. Angliában ez nem túl gyakori, pedig szerintem jó lenne, ha több időt töltenénk együtt a családdal.

 

Mi az, amit soha nem tud itt megszokni?

Mivel sok emberrel dolgozom együtt, megtapasztaltam egyfajta szocialista időkből itt maradt beállítottságot. Az emberek meghúzzák magukat a munkahelyükön, teszik a dolgukat, és várják, hogy valaki észrevegye és elismerje őket. Úgy tűnik, hogy ez a hozzáállás lassan változik, de meglep, hogy még mindig nagyon gyakori, pedig már hosszú idő eltelt a politikai és gazdasági változások óta.

 

Mit hiányol a legjobban otthonról?

Az óceánt. A tenger illatával nőttem fel, sok időt töltöttem hajókon. A szlovákiai hegyek és folyók gyönyörűek, de nem adják ugyanazt az élményt, mint a sziklákon megtörő hullámok.

 

Milyen jó tanácsot adna egy Szlovákiába látogató turistának?

Ha tud, nézzen kicsit körbe. Van sok remek kis múzeum, nevezetesség, vár és természeti képződmény, amelyek megérnek egy rövid látogatást. Autóval könnyen elérhetőek, és így egy napon két-három helyet is be lehet járni, s ezzel maximalizálni az élvezeteket. 

 

Bőd Titanilla

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?