SOROZATDARÁLÓ: Az igazi vészhelyzet

Vera Farmiga

2005 nyarának végén a Katrina hurrikán víz alá temette New Orleanst, olyan földi poklot hozva létre, amiről sokan azt gondolták, csak harmadik világbeli országokban fordulhat elő. A környék legnagyobb kórháza, a Memorial legnehezebb napjainak történetét mutatja be az Öt nap a kórházban című sorozat.

A Sheri Fink regénye alapján készült Öt nap a kórházban még csak nem is hasonlít arra a műfajra, amit kórházsorozatként ismerünk. Bár itt is orvosok, ápolók és páciensek a főszereplők, a zsánerre jellemző szappanoperai szálak boncolgatása (ki kit szeret és gyűlöl) itt maximum a háttérben jelenik meg. A nyolcrészes évad ugyanis félig katasztrófafilm, félig jogi dráma. Utóbbihoz az adja a keretet, hogy mivel a kórházban rekordszámú, közel ötven elhunyt beteget találtak a hurrikán napjai után, a hatóságok a saját tehetetlenségük beismerése helyett inkább bűnbakot kerestek maguknak a Memorial személyzetének tagjaiból, hogy a váddal eltereljék a figyelmet a dilettantizmusukról. Minden epizód úgy kezdődik, hogy kihallgatják a kórház személyzetének tagjait, majd visszarepülünk pár héttel korábbra, az események sűrűjébe, amikor a hurrikán lecsapott, és átszakította a város melletti tó gátjait, többméteres vízmennyiséget zúdítva New Orleans utcáira, elzárva a kórházat a külvilágtól, a segítségtől – és nem mellesleg az áramtól is.

Az Apple TV+ sorozatának első öt része egy-egy napot mutat be a kórház életéből, a hurrikán megérkezésétől kezdve egészen az evakuálás befejezéséig, hogy aztán átadja a terepet a tragédia utóéletének és a hatóságok bajkeverésének. Az első epizód kétségtelenül az egyik legerősebb pilot, amit az utóbbi években láttam: az alkotók a valódi New Orleans-i tragédia híradós felvételeit keverik az általuk felvett fiktív felvételekkel, és végig figyelnek arra, hogy noha a fő helyszínünk a kórház, abból is megértsünk valamit, mi zajlott épp a külvilágban, miért fordulhatott elő, hogy egy amerikai állam és a szövetségi kormányzat hosszú időn át képtelen volt hatékonyan segítséget nyújtani a bajba jutott emberek tömegeinek. A nézőkkel együtt a kórház vezetése is fokozatosan döbben rá arra, hogy magukra hagyták őket, viszont elvárják tőlük, hogy az egyre embertelenebb körülmények (áram hiánya, fogyó vízkészletek, elviselhetetlen hőség és páratartalom…) ellenére lássák el a betegeiket és mentsék az életeket. Egymás után érkeznek a sorscsapások, az Öt nap a kórházban pedig azt is megmutatja, hogy az emberek mind másképp reagálnak a szélsőséges helyzetre: valaki az utolsó csepp energiájáig küzd a betegeiért, más csak az irháját mentené, és van, aki akár fegyverrel is érvényt szerez az igazának.

A ragyogó szereplőgárdából két­ségtelenül kiemelkedik Vera Farmiga (Bates Motel) a később megvádolt Anna Pou doktornő szerepében: ő a sorozat szíve-lelke. Lebilincselő széria az Öt nap a kórházban, és ugyan néha azt éreztem, hogy kicsit túlhúzzák, ezzel együtt is ott van a helye az év legfontosabb premierjei között.

Tóth Csaba

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?