Mi vezethet el a békéig?

Bahmut

Kilenc évvel a háború kezdete – és egy évvel Oroszország nagyszabású inváziója, a harcok kiéleződése – után Ukrajna jövője továbbra is bizonytalan. Nyugaton jelenleg a vita nagyrészt az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokról folyik. Németország, az Egyesült Királyság és az USA megállapodott, hogy olyan modern harckocsikat szállítanak az ukránoknak, amelyeket korábban visszatartottak, ám most Kijev is többet kér: nagyobb hatótávolságú rakétákat és vadászgépeket.

Konszenzus pedig nincs. Egyesek attól tartanak, hogy a sugárhajtású repülőgépek és egyéb támadófegyverek átadása fokozza az eszkaláció kockázatát, illetve nukleáris választ válthat ki a Kremlből; mások Donald Trump volt amerikai elnök befelé forduló izolacionizmusa szellemében megkérdőjelezik, miért kellene a nyugati adófizetőknek pénzt áldozniuk Ukrajna védelmére. Ahogy ezek a viták egyre megosztóbbá válnak, azoknak is át kell gondolniuk a nagy kérdést, hogyan lehetne és hogyan kellene véget vetni a háborúnak, akik egyébként úgy gondolják, hogy ezt a háborút meg kell vívni.
Mi jöhet? Egy újabb végtelen háború? Egy demilitarizált zónával befagyasztott konfliktus? Esetleg valódi, stabil béke?

Az egyes kimenetelek valószínűségét nehéz felmérni. A végtelen háború forgatókönyve abból a közkeletű feltevésből következik, hogy a jövő többnyire a múlt folytatása vagy extrapolációja. S bár ez a normális életben sokszor igaz,  vészhelyzetekben, kivételes szituációkban nem ritkák a hirtelen paradigmaváltások és az éles irányváltással járó fordulópontok.

Az önjelölt realisták „megoldásként” a befagyott konfliktust részesítik előnyben. Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter és a kínai vezetés is valamiféle demilitarizált övezet létrehozására tett javaslatot. De ennek a „pragmatikus” lehetőségnek nincs politikai vonzereje, és az ezt a változatot szorgalmazók kényelmesen ráfoghatják az ideológiára, amikor a tervük elkerülhetetlenül kudarcot vall.
A stabil béke sokkal valószínűbb, mint azt sok véleményformáló hinné. Nemcsak  Oroszország tudna véget vetni a háborúnak, hanem vannak olyan lépések, amelyeket Európa és az Egyesült Államok tehet meg azért, hogy valószínűbbé tegye ezt az eredményt.

A történelem bőségesen szolgáltat bizonyítékokat arra, hogy a rosszul irányított és rosszul lefolytatott háborúk hogyan rombolhatják le a politikai berendezkedést: instabilitást idézhetnek elő, reformokra kényszeríthetnek, végső soron rendszerváltáshoz vezethetnek. Az orosz tapasztalatok igazán gazdagok ezen a téren.

A tizenkilencedik század közepén, a krími háborúban elszenvedett vereség széles körű reformok végrehajtására kényszerítette II. Sándor cárt, ide értve a jobbágyság eltörlését is. Hasonlóképpen, Oroszország 1905-ös veresége az orosz–japán háborúban forradalomhoz és a Duma (vagyis a parlament) létrehozásához vezetett. Az I. világháború még ennél is jelentősebb következményekkel járt: először a Romanovokat és a monarchiát, majd Alekszandr Kerenszkij ideiglenes kormányát söpörte el. A katasztrofális afganisztáni háború tiltakozást váltott ki az elhunyt katonákat gyászoló anyák részéről, és végső soron ez is egyike volt a Szovjetunió felbomlását előidéző tényezőknek.

Alekszandr Szolzsenyicin A vörös kerék – Tizennégy augusztusa című regényében a cári idők tapasztalatait felmutatva fogalmaz meg kritikát a szovjet érával szemben. Elpazarolhatja az ország a spontán hazafiságnak ezt a tartalékát? – teszi fel a kérdést a regény főhőse, egy közepes rendfokozatú tiszt. Megteheti, a tábornokok a háború első napjaitól kezdve elkezdték a lefolyóba önteni – szól a válasz. Nyilvánvalóan ugyanez vonatkozik a mai putyinistákra is.

A béke forgatókönyvének nem kell semmi olyat tartalmaznia, mint ami 1945-ben Berlinben vagy 2003-ban Bagdadban történt, amikor külföldi katonák vonultak be a fővárosba, hogy megdöntsék a diktátor uralmát. Oroszország saját önátalakításának pillanata akkor jön el, amikor a hétköznapi oroszok felállnak, hogy elítéljék vezetőik alkalmatlanságát, kegyetlenségét és erkölcstelenségét.

Ám az, hogy elérhető-e fenntartható béke, nemcsak a háború befejezésének a módjától függ, hanem attól is, mi történik közvetlenül utána. Mivel az orosz erők szándékosan vették célba az ukrán polgári lakosságot és a civil infrastruktúrát, az újjáépítés elősegítése érdekében jóvátételi követelésekkel kell szembenézniük.
Számos prominens tisztségviselő, köztük európai uniós vezetők szorgalmazzák, hogy Oroszország befagyasztott központi banki eszközeit kell felhasználni erre a célra, mások pedig olyan oligarchák vagyona után mennének, akik segítették Vlagyimir Putyin orosz elnök hadigépezetét – vagy nem voltak képesek ellenállni a rendszernek. Ezek az ötletek mind megfontolást érdemelnek. Valóban helyénvaló lehet egyes oroszokat megbüntetni, feltételezve, hogy korrekten felépített bírósági tárgyaláson vonják felelősségre őket, például nemzetközi bíróságon, vagy – ennél is jobb esetben – orosz bíróság mondja ki a verdiktet.

De a tartós béke szempontjából igazságtalan és kontraproduktív lenne, ha a győztesek egyoldalúan lefoglalnák az orosz állami vagyont. Ezek az erőforrások technikailag az orosz nép tulajdonát képezik, és szükség lesz rájuk egy új Oroszország felépítéséhez, amely már nem a szénhidrogén-export és a militarizmus putyini keverékére épül.

Az 1919 utáni Németország jól szemlélteti, melyik utat kell elkerülni. A Weimari Köztársaság sorsa abban a pillanatban megpecsételődött, amikor aláírta a pusztító pénzügyi jóvátétel megfizetésére kötelező békeszerződést. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az új Németország vezekelt a régi Németország bűneiért; demokraták fizették a Vilmos császár által okozott kárt. Nem az orosz demokratáknak kellene kifizetniük Putyin számláját. Ez az út az 1990-es évek orosz militarizmusának és paranoid összeesküvés-elméleteinek az ismétlődéséhez vezet („Oroszországot elárulták”, „Oroszországot megalázták” – ezek a szólamok kísérteties egyezést mutatnak az 1920-as évek Németországával).

Az újjáépítésről szóló viták során is figyelembe kell venni az orosz–ukrán háborúra adott rendkívül polarizált globális választ. Kína, India, Dél-Afrika és 29 másik ország az ENSZ Közgyűlésének legutóbbi szavazásán tartózkodott attól, hogy elítélje az orosz inváziót. Az Ukrajna feltétel nélküli támogatásával szembeni fő kifogásaik között szerepelt, hogy szerte a világon számos háború és igazságtalanság sok-sok áldozatával senki sem törődik.

Mindezek alapján elmondható: a konfliktusok által tönkretett társadalmak újjáépítéséhez egyfajta átfogóbb keretre van szükség. Ennek a második világháború utáni megközelítéshez kellene hasonlítania, amikor is 1943 novemberében, jóval a szövetségesek győzelme előtt létrejött az ENSZ Segélyügyi és Rehabilitációs Igazgatósága. Ha az ukrajnai háború vége egy tágabb, globális projekt részeként értelmeződik, amely az agresszió, az invázió és az erőszak áldozatainak a támogatását célozza, valószínűbb, hogy elnyeri a világ támogatását. Egyszer az oroszok is belátnák, hogy vannak jobb alternatívák a putyinizmus helyett.

Harold James
A szerző gazdaságtörténész, a Princeton Egyetem professzora, szakterülete az európai, illetve a német gazdaságtörténet, valamint a globalizáció


©Project Syndicate

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?