Szalon

Meghamisított igazság – ki konspirál?

Több mint egy évvel a világjárvány kirobbanása után a világ tótágast állt. A pandémia alaposan felforgatta az életünket. Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei viszont már az első hullám idején jelezték, hogy a pandémia mellett az „infodémiával”, az információ bőségével is meg kell küzdenünk. A baj viszont nem annyira a mennyiséggel, inkább a minőséggel van.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. április 26. 08:30

Meghamisított igazság – ki konspirál?
- Képarchívum

Mindenhonnan özönlenek ránk az információk. A közösségi platformok berobbanásával pedig szintet léptünk. A modern társadalom egyik nagy kihívásáról van szó: a megtévesztő információkról. Ezen pedig érthetjük az álhíreket, a dezinformációt, a miszinformációt, a fake newst, hoaxot vagy az összeesküvés-elméleteket. Egyik sem újkeletű, viszont az új technológiák segítségével eszméletlen sebességgel terjednek az interneten. 

Kétség nem fér hozzá, hogy mind közül az összeesküvés-elméletek a „legérdekesebbek”, mert egy olyan gondolatvilágot és a képzelőerő olyan szintjét mutatják be, amely már önmagában is „elismerésre méltó”. Az idézőjel pedig nem véletlen az előző mondatban, mert bár szórakoztatónak tartjuk ezeket és a bennük hívőket, furcsán, néha gúnnyal vagy megvetéssel tekintünk rájuk. Ez pedig a tudatlanságból fakad, a jelenség mély meg nem értéséből és bár rengeteg a konteóval foglalkozó tanulmány, kevés az olyan érthető, emberi nyelven megírt áttekintés, amely a laikus számára is iránytű lenne.

Ezért részben hiánypótlónak is nevezhető a szlovákul 2021-ben Falšovaná pravda (Meghamisított igazság) címmel megjelent könyv. Katharina Nocun polgárjogi aktivista és Pia Lamberty pszichológus páros olyan ismeretterjesztő könyvet írt, amely nem az alufóliasapkára és a gyíkemberekre koncentrál, hanem az összeesküvés-elméletek működésére. Hiszen ezt a jelenséget csak akkor érthetjük meg, ha megismerjük a mechanizmusát is, és nem utolsósorban az emberi elme azon paramétereit, amelyek fogékonnyá tesznek az összeesküvés-elméletekre.
A könyv legfontosabb hozadéka, hogy megmutatja elménk gyenge pontjait. Azokat a beállítódásokat és hajlamokat, amelyek elvezethetnek az összeesküvés-elméletekbe vetett hithez, és ez hatással lehet az emberek mindennapi döntéseire. Ez a szemlélet pontosan rámutat arra, amit szívesen tagadunk, vagy egész egyszerűen figyelmen kívül hagyunk: mindannyiunkban megvan a hajlam, hogy elhiggyük az egyszerű igazságokat, és hogy semmi sem az, aminek látszik. Nem kell hozzá mentális betegség, bár sokszor hajlamosak vagyunk ennyivel lezárni ezt a témát. 

A téma pszichológiai aspektusa mellett a két szerző nagy hangsúlyt helyez arra is, hogy leírja a világháló és a közösségi média szerepét. A gyakran hangoztatott univerzális magyarázat mellé, mely szerint a közösségi platformok megjelenésével elkezdődött a dezinformációs apokalipszis, hasznos tippeket is társítanak. Felfedik sebezhetőségünket, és megmutatják a napi információáradat kezelésének módját, továbbá útmutatást adnak a félretájékoztatás azonosításához és a sarlatánok elleni védekezéshez.

Ezekután felvetődik a kérdés, hol marad az alufóliasapka, az UFO-k, gyíkemberek, Soros György vagy a lapos Föld. Tehát az, amire mindenki kíváncsi vagy az ezekhez fűződő magyarázatok. Ebből sincs hiány a könyvben, sőt, az általános konteóismereteinket még jobban elmélyíthetjük, hiszen a kiadvány Németországban született, így bepillantást enged a német nyelvterületen elterjedt összeesküvés-elméletekbe is. A szerzők fejezetről fejezetre vezetnek  bennünket a legklasszikusabb konspirációs elméleteken keresztül a jelenlegi világjárványig, illetve a globális klímaválságig, viszont olyan kitérők sem maradnak el, mint az antiszemitizmus szerepe a konteók világában vagy az e jelenségben rejlő radikálizáló faktor. 

Szívesen élünk tagadásban és olykor öntagadásban is, hogy a konteók nincsenek hatással ránk vagy a környezetünkre. A megtévesztő információk ezen fajtája viszont már rég kinőtte azokat a kereteket, amelyekben még marginális jelenségként tekinthetünk rájuk. Ezek hatására viszont egyszerű emberek radikalizálódnak, és veszítik el a demokráciába vetett hitüket, szinte belülről falják fel és mérgezik meg. 

Hatalmas erénye a könyvnek, hogy sok altémából ad ízelítőt az olvasónak, nem traktálja feleslegesen bonyolult magyarázatokkal és történelmi kitérőkkel, így egy pillanatra sem unatkozunk olvasás közben. Talál benne újat egy fekete öves fakenews-vadász és egy laikus is. A leglényegesebb pedig, hogy a könyv nem ítélkezik, ami ebben a témában nem is annyira könnyű, viszont bátran ajánlhatjuk azt a bankárcsaládokat szidó nagypapáknak, oltásellenes nagynéniknek vagy a koronabizniszt emlegető testvérünknek.

Kőváry Sólymos Karin

Katharina Nocun–Pia Lamberty: Falšovaná pravda – o vplyve konšpiračných teórií na naše myslenie. N Press. 312 oldal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

v

Halálos baleset történt Pográny mellett

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.