Szalon

Digitális emlékezet – Kisvárosi május 1.

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu.
Simon Attila

2021. április 25. 16:20

Digitális emlékezet – Kisvárosi május 1.

Kisvárosi május 1.

Május 1-je nálunk az iskola által szervezett lampionos, fáklyás menettel indult, amelyet a másnapi ünnep előestéjén rendeztek meg. Ilyenkor a kisebbek lampionnal, a nagyobbak házilag készített fáklyákkal vonultak végig a falun. Hogy miért, nem nagyon tudtuk, de nem is érdekelt. Ezt kellett tenni, nem került semmibe, és még jó móka is volt „tüzeskedni” a lassan sötétbe hajló szürkületben.

Az ünnep reggelén mindig a hangszóróból áradó munkásmozgalmi dalok ébresztettek. Erről lehetett tudni, hogy május elseje van. Egy gyors reggeli után futás a buszra és irány a város, ahol gimnazistaként a Dohánygyár előtti hatalmas üres placcon (az egykori Vásártéren) kellett gyülekeznünk, ott, ahol a városba érkező cirkusztársulatok szoktak tábort verni. Munkahelyek, iskolák, osztályok szerint álltunk, várakoztunk, próbáltuk múlatni az időt. De az mintha állt volna. Pedig csak mi álltunk, és bár még el sem kezdődött a felvonulás, nekünk már elegünk volt mindenből. Aztán másfél, két óra múlva lassan megindult a tömeg, végig a Jánosi utcán, be a főtérre, ahol a tribün volt, majd onnan ki az egykori Széchenyi ligetbe, amelyet mi csak városkertnek hívtunk. A tribünig csak lassan mentünk, és már messziről hallottuk, hogy a téren fel-felharsant egy-egy rigmus, szlovákul, magyarul, de érezhetően nem őszinte lelkesedéssel. Nem hiszem, hogy mi is kiabáltunk volna, az nem fért össze akkori kamaszos, nihilista világképünkkel. Talán még a tribünről integető elvtársakra sem néztünk fel. Egyre vágytunk, legyen már vége, és végre kezdődjön el május elseje. Ahogy a menet elhagyta a tribünt, gyorsítani kezdett, az evangélikus templomnál már szinte futólépésben mentünk, és persze a sorok is felbomlottak, amelyekből egyre több volt a kilépő. Mire a városkerthez értünk a rendnek már nyoma sem volt. Annak, hogy nem szaladt mindenki szét, csupán két oka volt: le kellett adni a zászlókat, transzparenseket, és főleg az, hogy akkor kapta meg mindenki a sör- és virslijegyeket. Illetve az iskolások a zacskós limonádéra feljogosító jegyet. Ennek birtokában már tényleg megkezdődhetett a munka ünnepe, és megvalósulhatott az igazi osztálynélküli társadalom: együtt mulatott munkás és paraszt, igazgató és traktoros, diák és tanár. Folyt a mustár és a sör, vigadott a szocialista ember. Mindenütt szétdobált papírtálcák és papírpoharak, cigányzene, félrészeg gajdolás. Jól megünnepeltük május elsejét.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltás

Kiszámolták, mikorra érkezhet a járvány harmadik hulláma Szlovákiába

petocz

Kisebbségi Kulturális Alap: véget ért az igazgatójelöltek meghallgatása

határátkelőhely

Intenzív rendőri ellenőrzés lesz szerdán a Dunacsún–Rajka határátkelőnél

U. S. Steel

Sztrájkkészültség a kassai acélműben

Alvaro Morata

De hol vannak a spanyol mezek?

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.