Digitális emlékezet – A hímzésminta és a párttitkár

Digitális emlékezet – A hímzésminta és a párttitkár

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu.

A hímzésminta és a párttitkár 

A gombaszögi szabadtéri színpad háttere a Csemadok Országos Kulturális Ünnepély alkalmával minden évben változott, a központi felirat mindig attól függött, hogy az adott évben milyen kerek évforduló volt, s mindig szerepelt valamilyen kétnyelvű jelszó is. Az 1983-as rendezvényen a stilizált faragott kapun és más elemeken túl a díszítés része volt a fehér anyagra festett piros keresztszemes hímzés felnagyított mása, a kapuban egy fejdíszes női alakkal a középpontban. A gombaszögi rendezvény előtt másokkal együtt a járási ideológiai párttitkár, Koreň Árpád is megtekintette az új díszletet, s azonnal megakadt a szeme a női alak fejdíszén lévő kereszteken, s menten felismerte a védtelen nézőkre leselkedő ideológiai veszélyt. Azonnal közölte, hogy azt el kell onnan távolítani. Többen is magyarázták neki, hogy ez egy keresztszemes hímzésminta felnagyított mása, úgyhogy a végén egyedül maradt a véleményével, felettese és elvtársai sem támogatták a díszlet eme részének eltávolítást.

Koreň titkár elvtársnak (aki egyébként magyar szülők gyermeke volt) hivatalba lépése óta szúrta a szemét a nagy tömeget vonzó gombaszögi országos kulturális ünnepély, ahol összesereglettek a szlovákiai magyarok Pozsonytól Ágcsernyőig. Szerette volna elérni, hogy ezt a rendezvényt ne Gombaszögön, hanem az ország valamelyik másik helyén szervezzék meg, s mindig éberen figyelte az éppen aktuális év műsortervét is, nehogy véletlenül ideológiailag kifogásolható műsorszám kerüljön a nép elé. Az éber civil rendőrök is minden évben a tömegben elmerülve Bodri kutyaként hegyezték fülüket. A kétnapos rendezvény azonban mindig rendben lezajlott, gondolom, a titkár elvtárs nagy bánatára. Milyen jól jött volna, ha olyasvalami történik, ami miatt végre betilthatták volna a gombaszögi ünnepélyt!

Pályafutása során sokkal többet ártott a magyaroknak, mint bármely szlovák elvtárs, sőt felettese sem értékelte különösebben átlagon felüli buzgóságát, magyarellenességét. Koreň Árpád járási ideológiai mindenhatót azonban a szlovákok se szerették, mert egyebek mellett nagyon sok főiskolára vagy egyetemre készülő diák továbbtanulási tervét hiúsította meg. Engem is ki akart rúgatni munkahelyemről az 1987-ben a Csemadok Országos Közgyűlésén, a kétnyelvűség hiányáról elmondott felszólalásom után, de nem sikerült neki.

Aztán jött a rendszerváltás. Érkeztek a telefonhívások és az utcán is szembesülnie kellett azokkal az emberekkel, akiknek ártott hajdanán. Bizonyára nem bírta elviselni, hogy elveszítette hatalmát, azért menekült öngyilkosságba. Pisztolyával vetett véget életének.

L. Juhász Ilona

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?