Szalon

Digitális emlékezet: Pitykövező gyerekek

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget.
Csanda Gábor

2021. március 21. 13:00

Digitális emlékezet

A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu 

Pitykövező gyerekek

Ez a címe a fényképnek. Istenem, gyerekkoromban mennyit, de mennyit pityköveztünk Kisújfalun! S egyszer valahol távolabb kérdeztem meg fiúkat, nem pityköveznénk-e, s nagyokat röhögtek, ki tudja, mire gondolva. Aztán kisült, hogy feléjük az golyócskázás. A búcsi születésű Gál Sándor azonban szintén ismeri a szót: „pitykőcsatában elnyertem a pityköveit” – írja.

Nem tudom, miből készült a pitykő, de elég strapabíró, talán agyagból. És amíg le nem pereg róla, színe is van. Más egyéb nemigen kell a pitykövezéshez, persze a lyukon, a gödröcskén kívül, amit mi a cipőnk sarkával, forogva alakítottunk ki a földben. Na meg tiszta, lehetőleg egyenes terep. Kifejezetten fiújáték volt, lányokat sosem láttam pitykövezni. Ők gumin ugráltak, ehhez pontosan három lány kellett, szorult helyzetben kettő és egy fa. A pitykövezéshez viszont minél többen akadtak, annál érdekesebb volt a játék. Vagy az nyert, aki az utolsó pitykövet is belegurította a gödröcskébe, vagy az, aki ezt követően mindet a markába fogva úgy ejtette bele őket a lyukba, hogy abból csak egy szaladt ki: ha azt is begurította, övé volt az összes. Kicsi, felül összehúzható vászonzsákban lehetett pitykövet kapni, s abban is tartottuk. A szigorú szabályokat sosem szegtük meg, olyasmi, mint A Pál utcai fiúkban az idősebbek einstandolása (zsákmányolása), nem fordult elő.

A képen pitykövező zselizi fiúk közül kettőn van cipő, talán egyikük vájta a lyukat, harisnyát egy visel. Sapka viszont csak hármon nincs a tizenöt közül. Öltözetükből ítélve nyár eleje vagy vége lehet. (Cipő persze nem azért nincs rajtuk, mert izzadna a lábuk, hanem mert azt fontosabb alkalmakra tartogatták, ha ugyan volt egyáltalán cipőjük.) Akin van szvetter vagy szövetkabát, azon be van gombolva, szinte példásan, mint akiket a szüleik erre tanítottak. Néhányan a fényképezőgép lencséjébe néznek, a gödröcske körüliek viszont a játékra összpontosítanak: a jelvényes sapkájú szemben guggoló épp a mutatóujja legörbített végével fogja belökni a gödörbe a pitykövet. Ő van tehát soron. Az árnyékból ítélve délután egy óra körül járhat az idő. Vagy délelőtt tizenegy, s akkor még hátravan az ebéd.

A felvétel 82 éves, így akik élnek még e fiúk közül, azok ma aggastyánok. Városuk az 1. bécsi döntést követően ismét Magyarországhoz tartozott; Zseliznek az 1941-es népszámlálás szerint 3076 magyar és 33 szlovák lakosa volt (Forrás: a Fórum Intézet település-adatbázisa).

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.