A sorozat, amely megtörte az átkot

Last of Us

A show business közismert aranyszabálya, hogy videójátékból legjobb esetben is  középszerű filmadaptáció készülhet. Ez az átok már régóta megtörésre vár, és a Last of Usszal az HBO Max végre kiszabadítja a műfajt a gettóból.

Számos teória létezik arra, miért születnek annyira béna filmadaptációk még a legked-veltebb videójátékokból is. Fel szokták hozni a nem túl magvas sztorikat, és sok játék akad, amely nem tud felmutatni igazán karakteres főhősöket sem, az örök visszatérő magyaráz-kodás szerint pedig a játékokban pont az a különleges, hogy te irányítod őket, ezért ha ezt az aspektust kiveszik belőlük egy filmes feldolgozás során, pont a lényegüket veszítik el. Ezek a maguk módján mind okos megfejtéseknek tűnhetnek, és olykor tényleg ez a helyzet, azonban egy másik magyarázatról már ritkábban esik szó. Ahogy sokáig a képregényekből készült filmeket, úgy a videójáték-adaptációkat is lenézte Hollywood, és jellemzően a játékok akcióorientáltságát próbálta csak reprodukálni, miközben nem akarta gazdagítani a törté-netüket és a karaktereiket, vagyis semmit sem tett azért, hogy az adaptáció során a játékok tényleg filmszerűvé váljanak. Előszeretettel bízták az ilyen projekteket nem túl tehetséges iparosokra, akiket kizárólag a látvány és a menőség érdekelt, ami egyenes útként vezetett az újabb meg újabb bukásokhoz. Még ha akadt is egy-egy siker (például a Sonic), alap-vetően nem sikerült a bravúr, hogy ezek a produkciók a gamerközösségen kívül másokat is igazán érdekeljenek.
A Last of Us már önmagában azzal új esélyt jelent, hogy ezúttal nagyjátékfilm helyett soro-zatként adaptáltak egy játékot, ráadásul Craig Mazin személyében olyan showrunner vezette a projektet, aki a Csernobillal már bizonyította, hogy egészen bravúrosan képes történetet mesélni, atmoszférát teremteni és karaktereket építeni.
Ha a sztorit nézzük, a Last of Ust nyugodtan leírhatjuk a Walking Dead és Az ember gyer-meke szerelemgyerekeként, hiszen egy zombikkal teli világban vándorlás adja az alapot, miközben a két vándor közül az egyik magában hordozza a járvány leküzdéséhez vezető gyógymód titkát, épp ezért mindennél fontosabb, hogy életben maradjon. Az alkotók kimon-dottan merész döntést hoztak azzal, hogy az akciójelenetek számát minimálisra csökken-tették, és elsősorban az atmoszférateremtésre és a két főszereplőjük közti kapcsolat kiala-kulására, a karakterek fejlődésre fókuszáltak. A kérges szívű Joel és a sokáig idegesítő, de nagyszívű Ellie viszonya jelenti a Last of Us szívét és lelkét, meg persze az a poszt-apokaliptikus környezet, amely körülveszi őket. Ebben az alkotók, Craig Mazin és Neil Druckmann nem hibáznak, a karakterek drámája nem csak egy videójáték-adaptációhoz képest mély. A sorozat hű adaptációja az amúgy sztoriban és karakterben erős játéknak, de nem szolgai másolása. Nem sok helyen nyúltak bele, de ahol igen, ott jó érzékkel tették, sőt időnként kimondottan merész módon mesélnek. Ez az adaptáció végre túlmutat a játékon, és azokat is elvarázsolhatja, akik sosem játszottak vele, miközben azoknak sem okoz csalódást, akik gamerként közelítik meg.

Tóth Csaba

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!