A kívülállók dühe

Geert Wilders

Az egyik legnagyobb hiba, amit újságíróként elkövettem, hogy alábecsültem Geert Wilderst, aki jelenleg Hollandia legnépszerűbb pártjának vezetője (és egyetlen formális tagja), potenciálisan az első szélsőjobboldali miniszterelnök, akit ez az ország valaha látott.

2005-ben készítettem interjút Wildersszel a Gyilkosság Amszterdamban című könyvemhez, amely Theo van Gogh filmrendező meggyilkolásáról szólt; az elkövető egy muszlim szélsőséges volt. A Wilders által 2006-ban alapított Szabadságpárt (PVV) még nem létezett, de érdekelt az iszlám és a muszlim hátterű bevándorlók szókimondó kritikusa.
Őszintén szólva: arra jutottam, hogy unalmas alak, akinek nincs politikai jövője, és nem idéztem őt a könyvemben. Mint a legtöbb embert, engem is megdöbbentett a furcsa frizurája. Miért akarná egy felnőtt férfi és parlamenti képviselő platinaszőkére festeni a sötét haját? Aztán kiderült, hogy úttörő volt e tekintetben. Donald Trump és Boris Johnson későbbi sikerei megmutatták a vizuális brandépítés, a fura szőrzet növesztésével felerősített excentrikus imázs fontosságát. (Talán Hitler bajsza vagy Napóleon átfésült haja lehetett az előkép.)
Van azonban egy másik lehetséges értelmezése Wilders hajzatának. 2009-ben Lizzy van Leeuwen holland antropológus, Indonézia-szakértő azzal érvelt, hogy Wilders valószínűleg el akarta leplezni a gyökereit. Anyai nagyanyja ugyanis részben indonéz volt, nagyszüleinek pedig el kellett hagyniuk Holland Kelet-Indiát.
Természetesen igazságtalan lenne mindezt Wilders ellen felhozni. A faj nem magyarázat semmire. Ám az egykori Holland Kelet-Indiában élő „indók” – így nevezték az európai és ázsiai szülők leszármazottjait – szélsőjobboldali, muzulmánellenes érzelmeinek története van, ami segíthet kontextusba helyezni Wilders politikáját.
Az „indókat” soha nem fogadták el teljesen sem az indonézek, sem a gyarmat holland urai. Kívülállónak születtek. A műveltebbek gyakran vágytak arra, hogy bekerüljenek abba a körbe, amely zárva volt előttük. Ennek nem ritkán az iszlám elutasítása és a szélsőséges holland nacionalizmussal való azonosulás volt az eredménye. Az 1930-as években a gyarmatokon a holland náci párt számos tagja ilyen hátterű volt. Ahogy van Leeuwen rámutatott, a párt lehetővé tette számukra, hogy „hollandabbak legyenek, mint a hollandok”.
Lehet, hogy Wilders nem fasiszta, de az a megszállottság, ahogy a szuverenitást, a nemzeti hovatartozást, a kulturális és vallási tisztaságot emlegeti, hosszan visszakövethető a kívülállók körében. Az ultranacionalisták gyakran a perifériáról kerülnek elő – Napóleon Korzikáról, Sztálin Grúziából, Hitler Ausztriából. Azok, akik arra vágynak, hogy bennfentesek legyenek, gyakran engesztelhetetlen ellenségeivé válnak azoknak, akik távolabb vannak a központtól, mint ők.
Suella Braverman volt brit belügyminisztert szintén Wildershez lehet hasonlítani. Bevándorlók gyermeke – szülei duplán kívülállók, először indiaiként Afrikában, majd afrikai indiaiként Nagy-Britanniában –, így ellenérzése az Egyesült Királyságot „megszálló” bevándorlók és menekültek iránt furcsának tűnhet. De esetében is szerepet játszhat a politikájában a valahova tartozás vágya.
Braverman belépése a brit rendszerbe és a Konzervatív Párton belüli felemelkedése azt mutatja, hogy Nagy-Britannia nyitottabbá vált a kívülállók felé. Kevésbé dicséretes, hogy a szélsőjobboldal bevándorlással kapcsolatos nézetei a konzervatív politikában általánossá váltak, vagy hogy a fehér toryk szívesen felhasználták a bevándorlók ambiciózus leányát a bevándorlóellenes program előmozdítására – legalábbis addig, amíg a tüzes retorikája túlságosan kínossá nem vált.
Egészen a közelmúltig az ultranacionalista pártokat és politikusokat a főáramú konzervatív pártok marginalizálták. Családi hátterüktől függetlenül politikai kívülállóként kezelték őket. Ám egyre több elégedetlen szavazó szemében éppen ez lett a fő vonzerejük. 2016-ban a brexitpártiak és Trump profitált ebből, ma pedig Wilders a nyerő.
Ám fontos elmondani azt is, hogy ezek az eredmények nem születhettek volna meg a hagyományos konzervatív pártok elmúlt néhány évtizedben tanúsított cinizmusa nélkül. Attól tartva, hogy a szavazóik elvándorolnak a szélsőjobb felé, átvették az előítéleteiket a külföldi „ingyenélőkkel”, a „zsidó-keresztény értékeket” fenyegető muzulmánokkal, az elfajzott nagyvárosi „woke-okkal” vagy a „semmiből jött emberekkel” szemben. De többnyire ez csak retorika volt, és a konzervatív pártok egyszerűen a gazdagok és a nagyvállalatok érdekeit szolgálták tovább. Ami csak tovább táplálta azoknak az embereknek a dühét, akik úgy érezték, hogy kívülállóként kezelik őket, és azt akarták, hogy egy kívülálló robbantsa fel a régi rendet.
A hollandiai konzervatív pártok, mint például a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) a múltban úgy kezelték ezt a problémát, hogy elutasították a kormányzást az olyan szélsőségesekkel, mint Wilders. A VVD kiállt a nemzetközi kapcsolatok, az Európai Unió, Ukrajna katonai támogatása és az éghajlatváltozás kezelésére irányuló intézkedések mellett is. Wilders mindezt ellenzi.
Mára ez annyiban változott, hogy a VVD – abban a reményben, hogy megvédheti a jobbszárnyát – keményebben lépett fel a bevándorlás kérdésében, és utalt arra, hogy a dühös kívülállókkal való kormányzás mégis lehetséges (ez az álláspont most megfordult, de meddig?).
Ennek a szomorú történetnek az az iróniája, hogy Dilan Yeşilgöz, a VVD vezetője, aki hagyta, hogy ez megtörténjen, Ankarában született török anyától és kurd apától. Ő pontosan az a fajta állampolgár, akinek Wilders szerint nincs helye Hollandiában.

Ian Buruma
A szerző holland publicista, szerkesztő 

©Project Syndicate
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?