Szabadságkeresés a festészetben

kép
Pozsony |

Két kiállítással is jelentkezik Koszorús Rita: az egyik kiállítása május 20-án lesz Pozsonyban, a felújított Cérnagyár földszintjén (Svätopluk utca), júniusban pedig egy ostravai bemutatkozásra készül.

A pozsonyi, cérnagyárbeli pop up kiállításon, melyre május 20-án 17 órától 22 óráig várják a közönséget, Koszorús Rita eddigi visszatérő és folytonosan jelen lévő témái mellé – mint az idő múlása, a nosztalgia és az emlékezet – új témaelemként a szabadság érzetének, megtapasztalásának vizsgálata is társul.

„Gondolataikban összekapcsolják az otthont a szabadsággal? Konkrét helyhez kapcsolják? Az én értelmezésemben az univerzum jelenik meg, azzal, hogy a részecskéi vagyunk, a világmindenség aprócska elemeiként létezünk. Miként a kép is. Ezek szerint az itt és most megjelenő, megvalósuló, formát kapó kép illeszkedő elem, a mindenség összes együtt létező elemének a része? Akkor az otthon, a szabadság, önök, én a papírral kollázst alkotunk? És az vagyok, ahogy formálom, ahogy a síkot, a papírt térré, kompozícióvá transzformálom. Itt és most így, máskor más választás alapján. Mindig úgy, ahogy a legjobban tudom és ahogy akarom. Ne késd le a most lehetőségét!” – az Erasmus-ösztöndíjas hallgatóként Bukta Imre osztályában is tanult képzőművész ezekkel a felvetésekkel lépteti be közönségét a Cérnagyárban ma megvalósuló projektjébe.

„Koszorús Rita hosszabb ideje keresi a módját, hogy az absztrakt kifejezés eszközeivel ragadja meg az idő múlását, nemkülönben a megállított idő állapotát, amivel bizonyos formában összefügg az emlékezet megmaradása vagy kitörlődése is – fogalmaz értékelésében Barbora Komarová művészetteoretikus, a kiállítás kurátora. – Ezeknek a témáknak a vizuális motívumai Koszorús új munkáin is helyet kapnak, ám azok nagyobb mértékben arra fókuszálnak, hogy világossá tegyék, mit jelent számára a szabadság az életben, a művészetben, illetve a festészetben. Koszorús Ritát ugyanakkor továbbra is foglalkoztatja a váratlanul felmerülő szituációkból fakadó abszurd, amelynek nyomai, fragmentumai szintén felkerülnek a vásznaira.”

Festőművészként Koszorús Rita alapvetően a festészet eszköztárát alkalmazza, emellett bátran nyúl más médiumokhoz is, legyen az videó, térinstalláció, rajz vagy kollázs.

A pár óráig tartó kiállítás részeként bemutatják a SchMERZbuch című, múlt évben megjelent kiadványt is, amely Koszorús Rita SchMERZbild című kollázssorozatának darabjait foglalja kötetbe, reprodukciók révén és rövid tanulmányok által megvilágítva. A sorozat egyik darabjával, a SchMERZbild FALL című festményével tavaly Az év festménye verseny győztese lett.

Az ostravai Národní zemědělské muzeum ad otthont június elsejétől annak a kiállításnak, melyen Koszorús Rita mellett munkáival Juan Nazar, Berlinben élő chilei képzőművész is bemutatkozik. Az ottani tárlat témája az emlékezet és az emberi lét törékenysége.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!