Zűrös éjszaka Rotterdamban

Rotterdam. Az UEFA Kupa-győztes Feyenoord futballszurkolói nem kis botrányt okoztak Rotterdamban, míg a vesztes Borussia Dortmund-hívek fegyelmezetten távoztak szerda esti, fordulatos meccsük után.

A Feyenoord 28 esztendőt követően hódította el az UEFA KupátTASR/EPA-felvétel Az ünneplés békésen indult, de aztán elfajult a helyzet: az örömittas helybeliek kirakatokat törtek be, és kövekkel támadtak a rendőrökre, akik vízágyúkkal próbálták megfékezni őket. Hírügynökségi jelentések szerint a belvárosban hajnali 4 óráig polgárháborús állapotok uralkodtak.

A 3:2-es hazai győzelemmel végző-dött finálé – Van Hooijdonk (31. –tizenegyesből, 40.), Tomasson (50.), illetve Amoroso (46. – tizenegyes-ből), Koller (58.) – alatt mintegy 100 – nagyrészt erősen ittas – hollandot vettek őrizetbe, majd az utcai harcok során további több tucat Feyenoord-rajongót állítottak elő.

Ami a döntőt illeti, változatos, jó iramú, de eléggé kemény játékot (a portugál játékvezető egy piros és hét sárga lapot osztott ki) hozott a mérkőzés. Az első játékrészben többet támadott a hazai csapat, s úgy tűnt, Kohler kiállítása és Van Hooijdonk két találata megpecsételi a Dortmund sorsát. Szünet után azonban tíz emberrel is erőteljesen támadott a Borussia, de erejükből csupán szépítésre tellett. Bert van Marwijk, az UEFA Kupa-győztes Feyenoord vezetőedzője úgy véli, hogy csapatának sikere nagyon nagy jelentőségű a holland labdarúgás számára, miután a válogatott nem jutott ki a május 31-én kezdődő koreai–japán közös rendezésű világbajnokságra.

„Fontos a siker, hiszen a szurkolók így nem vesztik el hitüket. Óriási meccs volt. Kétszer is azt hittük, hogy padlóra küldtük a Dortmundot, de a németek majdnem felálltak. Be kell vallanom, kis híján hosszabbítás lett...” – mondta a holland tréner. Kollégája, Matthias Sammer a bírót hibáztatja, mert a 33. percben kiállította Jürgen Kohlert, ráadásul még 11-est is ítélt, amelyet Pierre Van Hooijdonk biztosan értékesített.

„A játékvezető túl szigorúan alkalmazta a szabályt. Döntőben ilyet nem szokás befújni. Bár később remekül küzdöttünk, a három buta hibánk túl sok volt” – nyilatkozott az egykori védő.

A visszavonuló 36 éves Kohler csak saját magát okolja: „Szép pályafutást zárok le, de a tiszta lapomra most egy fekete pont került. Hibáztam, utolsó emberként cselezni próbáltam. Nem kellett volna” – mondta a világ- és Európa-bajnok.

A dortmundi stadionban 30 ezer néző kísérte figyelemmel a finálét. A Westfalen-arénában összegyűlt hívek hatalmas kivetítőkön követték nyomon a hollandiai eseményeket. Azonban hiába buzdították kedvenceiket, akik hatvan percig emberhátrányban futballoztak. Szomorúan távoztak a szurkolók, de bánatuk nem sokáig tartott, mert tegnap délután a hétvégén megszerzett bajnoki cím ünneplésére került sor a város főutcáján. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?