Szeptemberi előjáték a Pozsonyi Jazznapokhoz

ss

Az örökifjú Peter Lipa, aki jobban beszél magyarul, mint néhány itteni magyar politikus, láthatóan nem bírja kivárni az októberi Pozsonyi Jazznapokat. Vasárnapra minifesztivált szervezett egy csodás helyszínen. 

A pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy a hazai jazzélet legfontosabb figurája részben saját magának és zenekarának akart fellépési lehetőséget biztosítani, mintha nem lenne elég nekik az őszi turné. De mivel az ő cége áll a Pozsonyi Jazznapok mögött, nyilván az októberi háromnapos dzsembori előjátékaként hirdették meg a vasárnapi eseményt.

Egy francia, egy cseh és egy szlovák zenekar áll színpadra a hivatalosan Pozsonyhoz tartozó, amúgy viszont egy önálló mikrovilágként funkcionáló Oroszváron (Rusovce). A SĽUK néptáncegyüttes pár éve birtokba vehetett ott egy gyönyörű székhelyet, amelyet kívül-belül érdemes megcsodálni. Most szabadtéri rendezvényre készülnek a Pozsonyi Jazznapok szervezői, akik a műfaj három különböző vonulatát mutatják meg.

Léon Phal szaxofonos az új francia jazzhullám egyik kulcsfigurája. Szerzeményeiben talán az a legizgalmasabb, hogy nem használ elektronikát, mégis az aktuális klubhangzás érzetét kelti. Egy dobos, egy bőgős, egy billentyűs és egy trombitás társaságában teremti meg ezt a különleges wibe-ot.

Az ostravai Nikol Bóková évekig klasszikus zongoraművészként tevékenykedett, csak nemrég nyitott a jazz felé, és mára a műfaj egyik csodája lett, több díjat bezsebelt. Szerzeményeiben összefonódik a komolyzene, a jazz és a pop.

A 81 éves Peter Lipa zárja az oroszvári estet. Mostani zenekarának tagjai között felfedeztük fiát, ifj. Peter Lipát is, aki eddig kísérleti jellegű avantgárd projektjeivel foglalkozott, szeptemer 9-én viszont billentyűsként asszisztál édesapjának.

Az idei Pozsonyi Jazznapok egyébként idén október 18–20. között zajlanak, olyan sztárokkal, mint Bill Frisell, Richard Galliano vagy a GoGo Penguin zenekar.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?