Zsűriszemmel

A Vezekényi Görbe Tükör lett a fődíjas a 17. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon.

A Vezekényi Görbe Tükör lett a fődíjas a 17. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. A hazai magyar amatőr színjátszók sereg-szemléjét a hét végén rendezték Szepsiben és Buzitán.

Minden általunk megkérdezett résztvevő dicsérte a rendezvény hangulatát, azt a családias légkört, amitől megszűnik a lámpaláz, oldódik a stressz. Az sem zavart senkit, hogy idén a megszokottnál kevesebb, összesen hét versenyelőadást értékelt a zsűri, mert így több idő jutott a látottak elemzésére.

A Szepsiben szinte kizárólag fődíjakat és nívódíjakat „gyűjtő” nánai színjátszócsoport idén sajnos lemondta a szereplést, mert a csapat egyik tagja közvetlenül a fesztivál előtt kórházba került. Ez volt az egyetlen változás a meghirdetett programban.

„Ezen a fesztiválon a csoportok végig maradnak és nagy érdeklődéssel nézik egymás produkcióit. Nemcsak a szakmai értékelésre, hanem egymás véleményére is kíváncsiak, igyekeznek tanulni egymás hibáiból. Az évek alatt ismeretségek, barátságok szövődtek. És az sem mellékes, hogy a rendszeres próbák alatt a csoportok igazi közösséggé kovácsolódnak” – mondta lapunknak Havasi Péter újságíró, a zsűri állandó tagja, aki a kezdetektől ott bábáskodott a fesztivál körül. Szerinte az anyanyelv megőrzése szempontjából is fontosak az ilyen rendezvények. Példaként a Kassa melletti Csécs községet említette, ahol évtizedek óta nincs magyar iskola, mégis működik egy magyar éneklő- és hagyományőrző csoport, akik általában maguk írják és állítják össze előadásaikat.

A közösségépítést a fesztiválon először zsűriző Mázik István, a füleki Zsákszínház vezetője is fontosnak tartja. Szerinte már az is hatalmas dolog, hogy egyáltalán léteznek még falusi színjátszó csoportok. „Igyekeztünk óvatosan bírálni a produkciókat, nehogy megtörjük a lelkesedést. Mindig a pozitívumokkal kezdtük, majd tanácsokat adtunk a jövőre nézve. Az amatőr színjátszást ugyan nem lehet összehasonlítani a profik teljesítményével, ám az alapvető követelményeknek itt is meg kell felelni. A beszédtechnika, a színpadi mozgás itt is fontos ahhoz, hogy élvezhető legyen a végeredmény” – véli Mázik István.

Mindkét zsűritag kiemelte, hogy egyre több csoport jelentkezik saját darabbal. Szűkebb közösségük életéből veszik a történeteket, maguk írják a jeleneteket. Ilyen az idei fődíjas produkció, a Műsor-változás is, amely ráadásul tele volt jól sikerült rögtönzésekkel. Poén poént követett, a zsűri szerint igazi görbe tükröt tartottak a vezekényiek, és rajtuk keresztül minden néző elé, hiszen mindannyiunk számára ismerős karakterek jelentek meg a színen.

A fesztivál történetében először kapott díjat dramaturg. A zsűri ezzel arra igyekszik ösztönözni a fellépő csoportokat, hogy bátrabban „nyúljanak hozzá” kész szövegekhez, merjenek húzni, adaptálni, testre szabni, kiegészíteni. A szokásosnál jóval több egyéni díjjal pedig összhatásukban gyengébb előadások kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit is jutalmazták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?