Vk-pontok helyett nyugalom

<p>Bájos teremtés. Szelíd mosolya magával ragadó, aligha hinné az ember, hogy képes fegyvert venni a kezébe. Pedig Anastasia Kuzmina nem akárhogyan lő a versenypályán, és futni is nagyon jól tud síléccel a talpán.</p>

Sílövésben tavaly olimpiai aranyat hozott Szlovákiába, nemsokára pedig az oroszországi világbajnokságon bizonyíthat.

Nem a tengerentúli Világkupa-versenyeken szerepelt, hanem az Osrbliében rendezett IBU-kupán rajtolt a elmúlt hétvégén. Milyen jelentőséget tulajdonított a kevésbé rangos sorozat hazai állomásának?

Nem az eredményességem volt az elsődleges, sokkal többet jelentett a légkör, a szurkolók érzelmei. Szlovákiában először versenyeztem, csodálatos volt a hangulat. Nem sikerült úgy lőnöm, ahogy akartam, de ez nem rontotta el a kíváncsi és szurkolni vágyó nézők kedvét.

Kihagyta a tengerentúli Világkupa-viadalokat. Csak azért nem utazott el, mert új lövőedzőjének nem volt amerikai vízuma, vagy valami más is közrejátszott?

Már a szezon elején mérlegeltük, mit tegyünk. Az volt az elképzelés, hogy minél jobb rajtot vegyek a Vk-sorozatban, de a hanti-manszijszki vb-szereplésre is szerettem volna rendesen felkészülni. Nehéz volt eldönteni, menjek-e Amerikába, vagy sem. Megbeszéltem akkori lövőedzőmmel, Sanitra úrral, s úgy döntöttünk, megpróbálom a tengerentúli versenyeket is. Igyekezetem főleg a lövésgyakorlásra irányult volna, kevésbé figyelve a sífutásra, mert mostanában kicsit visszafogom a futást, hogy a vb-re újra formába lendüljek.

Nem hiányzott, hogy végül nem ment Amerikába?

A tévében nézem a női versenyeket. A Vk-pontok hiányozni fognak ugyan, de úgy érzem, jobb, hogy itthon maradtunk. Nyugalomban folytathatom a felkészülést, és javíthatok a lövésmutatóimon.

Sanitra úrral még kapcsolatban van? Találkozott vele Osrbliében?

Nem.

Egy hónap múlva Hanti-Manszijszkban rendezik a világbajnokságot. Tyumenyi születésű lévén szinte hazai környezetben versenyezhet a világ legjobbjaival. Érez valamilyen bizsergést magában?

Mindig az a legfontosobb, hogy tudatosítsuk: minden egyes verseny egyforma, függetlenül attól, hogy olimpiáról vagy világbajnokságról van-e szó. A felelősséget egyformán érzi az ember önmagával és a szurkolókkal szemben egyaránt, s ez az érzés a szlovákiai emberek felé is irányul, hiszen az olimpiai sikerek után elkezdték nézni a sílövést. Egyelőre nincs bennem semmilyen feszültség. Nyugodtan készülök, majd ha a vb helyszínén leszek, odaér az izgalom is.

Csak a világbajnokság helyszínén, a forma felmérése után tűzi ki számonkénti céljait, vagy már most is elárul valamit esélyeiről?

Jól sikerültek ebben a szezonban a sprintszámok és az üldözéses versenyek is. A hosszabb távokkal még gondom van, főleg az ingadozó lövőteljesítmény miatt. Tehát a három legnagyobb vb-esélyemet a sprintben, az üldözéses és tömegrajtos versenyben látom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?