Világi már nem vár, a saját útján indul

<p>Nem tudott megegyezni a DAC 1904 jelenlegi tulajdonosaival, ezért inkább más utat keres, hogy két éven belül biztosan legyen Dunaszerdahelyen élvonalbeli futball. Világi Oszkárral beszélgettünk.</p>

 

Az elmúlt időszakban tárgyalásokat folytatott az FK DAC 1904 Rt. többségi tulajdonosaival, Dr. Khashayar Mohsenivel és Antal Barnabással. Sikerült megegyezniük?

A tárgyalások arra keresték a választ, hogyan lehet a DAC-ot még ebben a szezonban esetlegesen megmenteni, vagy hogyan lehetne együttműködést kialakítani a mostani vezetés és köztem. Sajnos, az álláspontok annyira különböztek egymástól, annyira más volt a két fél elképzelése a klub értékét illetően, hogy nem tudtunk megegyezni. Az átigazolási időszak március végén lezárult, s úgy érzem, ennek a DAC-nak a megmentéséért nem tudok fáradozni. Még ha meg lehetne is menteni, nem velem. A csapat hátránya elég nagy, s bár harcolni fog a bentmaradásért, valószínűleg ki fog esni. De ha ez meg is történik, az én célom, érdekem az, hogy Dunaszerdahelyen legyen élvonalbeli futball, s mindent meg fogok tenni ezért. Lehet, hogy ez egy vagy két évbe beletelik, de szeretnék egy olyan klubot építeni, amely hosszú távon a DAC nyomdokaiba léphet, s igazi komoly futballerőt képvisel Dunaszerdahelyen. Lehet, hogy ezt a klubot nem a mostani DAC alapjaira kell építeni, de fel kell építeni, s a DAC-stadionban kell játszania.

A jelenlegi DAC-vezetőkkel min feneklettek meg a tárgyalások?

Az anyagiakon.

A híresztelések szerint önnek lett volna 51%-os részesedése a klubban, míg a régi vezetőknek 49. Ebből mi volt az igazság?

Volt több ötlet, de nem jutottunk egyezségre. A klub értékéről alkotott elképzelések olyan távol álltak egymástól, hogy azt nem tudtuk összehozni. Én abból indultam ki, hogy a DAC mai értéke minimális, ugyanakkor elég nagy összeget kellene belefektetni, hiszen szinte teljes egészében újra fel kellene építeni. A klub most nem rendelkezik stabil játékosállománnyal, sem stabil koncepcióval. Én azt gondoltam, hogy azt a pénzt, amit a tulajdonosok maguknak akartak, inkább a focira kellene fordítani, ők pedig másképp gondolták. Számomra sokkal fontosabb a DAC, mint az, hogy valaki az elmúlt évek vélt vagy valós veszteségeit hogyan próbálja lefedni.

A Mohseni-féle DAC megszerzését ezek szerint már kizártnak tartja?

Számomra ez a történet lezárult, mert az álláspontok valószínűleg nem fognak közeledni, s az elmúlt időszak kockázatai is fennállnak. Lehet, hogy sokkal jobb megoldás, ha elkezdünk alulról építkezni, s mindent megtenni azért, hogy legkésőbb két éven belül legyen élvonalbeli csapata Dunaszerdahelynek, egy olyan csapat, amely igazi alapokon nyugszik, s lehetőséget ad a szisztematikus csapatépítésre, hogy ne cserélődjön ki minden félévben a keret.

A semmiből két év alatt nem lehet élvonalbeli csapatot építeni, vagyis ez csak valamilyen licencvásárlás útján jöhetne létre.

Vannak olyan csapatok, amelyek két év alatt el tudnak jutni az első ligába, ha ősztől folyamatosan ezen dolgozunk. Szerintem a mostani helyzetben ez a járható út.

Tehát most a második ligás klubok körül nézelődik, azt keresve, melyikükből lehet esetleg dunaszerdahelyi csapat?

Igen.

A Podbrezováról van szó? Mert hogy ezt beszélik.

Nem. Minden attól is függ, hogy hány éves távlatban gondolkodunk. Ha kétéves határidőt tűzünk ki magunk elé, akkor a II. és a III. ligában is vannak olyan csapatok, amelyeket rendszeres munkával fel lehetne vinni az élvonalba ennyi idő alatt.

S ha ez a csapat felkerül, akkor Dunaszerdahelyen játszaná a meccseit?

Így van.

Elárulja, mely klub vagy klubok jöhetnek szóba?

A jelenlegi DAC-tulajdonosokkal 99%-ra lezártam az ügyet. Most van két és fél hónapom, hogy megoldást keressek, s ez alatt az idő alatt meg is fogom találni. Vannak elképzeléseim, de senkivel sem jutottam még olyan stádiumba, hogy azt mondhatnám, megegyeztünk.

Dunaszerdahely városa elbírna két klubot?

A mostani klubbal az önkormányzat felmondta a szerződést, én pedig úgy számítok a városra, mint egy együttműködő partnerre, de nem azt tervezem, hogy a klub bevételének nagy része a várostól származna. A klub költségvetését nem a város segítségével akarom lefedni. Az önkormányzatnak azt a fontos szerepet szánjuk, hogy biztosítsa a stadion használati jogát, és esetleg az utánpótlás-nevelésben vállaljon részt. A többit magunkra vállaljuk, s nem kívánok a városra nagyobb terheket róni.

A stadionhasználattal nem lenne gond?

A város felmondta a szerződést a DAC 1904 futballklubbal, így június végével annak a stadionhasználati joga is megszűnik.

Gondolkodott már azon, hogy mi lesz az új klubnak a neve? Hogyan akarja elérni, hogy a dunaszerdahelyiek a magukénak érezzék?

Ezt már hagyjuk a jövőre, vannak elképzeléseim.

A Mohseni-féle DAC sorsa ezek után már nem érdekli?

A DAC elmúlt években folytatott gazdálkodásából eredően ennek a klubnak van egy kockázata. Senki sem tudja ma igazán felmérni, mennyi a rejtett tartozása, ezért a megoldáshoz inkább egy másik klubon át vezethet az út. Ha a mostani DAC kiesik, és a II. ligában nem lesz gazdája, mindent megteszek érte, hogy ezt a klubot fenntartsam. Nem szeretném, ha a DAC 1904 sorsa úgy végződne, hogy bedobják a papírokat a szemétkosárba, és ezzel vége. De én már várni nem fogok. Elindulok a magam útján. A célom az, hogy legyen Dunaszerdahelyen egy olyan futballcsapat, amelyre mindenki büszke lesz. Ehhez persze kell majd a szurkolói háttér és segítség is, de remélem, ez meglesz, ha a drukkerek is látják, hogy komolyan gondoljuk.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?