Világbajnok a Benedek-csapat!

<p>Világbajnok lett a magyar férfivízilabda-válogatott, miután 8:7-re nyert Montenegró ellen a barcelonai világbajnokság döntőjében.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Magyarország hat ezüst- és egy bronzérem mellett 1973 és 2003 után harmadik aranyát szerezte meg a vb-k történetében, s ezzel a legeredményesebb nemzetté vált az olaszokat megelőzve. A magyarok legutóbb 2007-ben állhattak dobogóra, akkor a második helyen végeztek.

Montenegró egyszer sem vezetett

A magyaroknak ez volt a kilencedik világbajnoki döntőjük, de korábban csak kétszer nyertek, legutóbb, 2003-ban éppen Barcelonában. A katalán városban most is remekül kezdtek, a második negyed elején már 3:0-ra vezettek (s nem is akármilyen gólokat lőttek, Hárai például a kapunak háttal csavart iszonyú erővel a hálóba), de akkor sem omlottak össze, amikor a montenegróiak egyenlítettek.

A mérkőzés folyamán mindig csak Benedek Tibor együttese vezetett, 3:0 után 4:3-ra, 6:4-re, 7:6-ra, s végül a meccs végén 8:7-re. A győztes gólt Szivós Márton lőtte, rajta kívül még Hárai szerzett két gólt a meccsen, de ismét remekelt a kapus Nagy Viktor, s az egész csapat kiválóan védekezett.

„Adjatok egy pofont”

„Adjatok egy pofont, hadd ébredjek fel! Azért lettünk világbajnokok, mert hittünk a munkában, az edzőnkben és a taktikában. Itt, a világbajnokság alatt végleg igazi csapattá értünk” – nyilatkozta Szivós, aki több mint 200 válogatott meccs után első nagy aranyérmét nyerte. A 31 éves játékos ott volt a 2005-ös és a 2007-es vb-ezüstérmes együttesben is, de a pekingi csapatból kimaradt, így nem mondhatja magát olimpiai bajnoknak.

Hosnyánszky Norbertnek már van egy ötkarikás aranyérme, mégis a barcelonai döntőt tartja pályája csúcsának: „A világbajnoki aranyérem nekem ugyanolyan értékes és kedves, mint az olimpiai volt. A kihagyott büntetőm után nem estem kétségbe, túl kell lendülni ezen, és sikerült is. A montenegróiak elbizonytalanodtak, mi viszont végig tudatosan játszottunk, ráadásul Nagy Viktor szenzációsan védett. Ez életem csúcspontja.”

Benedek érezte

Benedek Tibor szövetségi kapitány 2003-ban játékosként is világbajnok volt. „Egészen más érzés ez most kapitányként, mint játékosként volt, bár pályafutásom végén már éreztem hasonlót a mostanihoz, amikor a többiek örömét láttam. A félidőben már mondtam a fiúknak, mi jobban akarjuk a győzelmet, és meg is fogjuk nyerni a meccset” – nyilatkozta a magyarok sikeredzője, aki szerint a csapatszellem döntött.

„Lehet, hogy nem a miénk a legjobb csapat, de hogy mi akartuk a legjobban a győzelmet, s ezért mindent meg is tettünk, az egészen bizonyos. A fiúk szemében láttam az eltökéltséget, érzékeltem a bennük levő erőt, s a vb-n végig az volt az érzésem, hogy az aranyérem egyszerűen nekünk rendeltetett” – értékelt a szövetségi kapitány, aki rögtön azt is hangoztatta, hogy nincs idő ücsörögni a babérokon, máris tovább kell dolgozni az újabb sikerekért. A riói olimpia még messze van, előtte viszont ott a jövő évi, budapesti Európa-bajnokság, ahol friss világbajnokként kell helytállni.

Hatékony emberelőnyök

A statisztikákból kitűnik, bár nem a magyar válogatott játszhatott a legtöbbször emberelőnyben, a Benedek-csapat lőtt a legtöbbször kapura fórban. Az emberelőnyös lövési hatékonyságban (63%) sem volt jobb Varga Déneséknél, akik emellett kiválóan védekeztek, s kapujukban Nagy Viktor is csodákat művelt. A magyar kapus átlagos védési hatékonysága 54,5% volt, az egyenes kieséses rendszerben azonban már 61,4% – ez is jól mutatja, hogy a magyar hálóőr az igazán fontos meccseken védett igazán jól.

Benedek volt

a különbség

A vb-döntőt a korábbi sikeredző, Kemény Dénes is a helyszínen tekintette meg. „Van négy-öt egyforma csapat a világon, ezen a vébén Tibor jelentette a különbséget – dicsérte egykori tanítványát Kemény, aki 2010-ben vette maga mellé másodedzőnek Benedeket, s ezt azóta is nagyon jó húzásnak tartja. – Az elmúlt négy évben Tibi volt a legjobb döntésem.” (MTI, origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?