Videobíró vagy még egy játékvezető?

Varsó. A lengyel fővárosban, az Európai Labdarúgó Szövetség által rendezett nemzetközi edzőkonferencián a bírói munka modernizálásáról tanácskoztak a résztvevők, elsősorban a júniusi világbajnokság sok esetben botrányos játékvezetése kapcsán.

Varsó. A lengyel fővárosban, az Európai Labdarúgó Szövetség által rendezett nemzetközi edzőkonferencián a bírói munka modernizálásáról tanácskoztak a résztvevők, elsősorban a júniusi világbajnokság sok esetben botrányos játékvezetése kapcsán. Sven Göran Eriksson, az angol válogatott svéd szövetségi kapitánya a több sportágban már sikerrel alkalmazott „videobíráskodás“ bevezetését javasolta.

„A játékvezetők sokszor nem tudnak százszázalékos biztonsággal dönteni, különösen a tizenhatoson belüli büntetőgyanús szituációkban bizonytalanok, ilyenkor nem kéne mást tenniük, mint kiszaladni az oldalvonal mellé és visszanézni az esetet. Ez a játékot sem hátráltatná, hiszen legfeljebb fél percig tartana“ – fejtegette a szigetországi szakvezető.

A vb-döntőt dirigáló olasz Pierluigi Collina szkeptikus a lehetséges változtatásokkal kapcsolatban: „A futball egy gyönyörű játék, amit már hosszú ideje változatlan szabályokkal játszanak. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi viszonyok között tökéletes élvezetet nyújt mindenkinek“ – nyilatkozott a négy alkalommal is az év bírójának választott kopasz sípmester. „Ez az elképzelés egyszerűen utópisztikus, minden meccs öt óra hosszat tartana és különben is: ki döntené el, hogy mit kell visszanézni és mit nem?“ – tette fel a kérdést Michal Listkiewicz, a házigazda lengyel szövetség elnöke, egykori játékvezető.

Lehetőségként merült még fel, s most is szóba került, hogy legyen egy másik dirigense is a mérkőzéseknek, aki a pálya mellől segítené a bíráskodást. „Mi már kipróbáltuk ezt három-négy éve az olasz kupában, de nem vált be“ – utasította el Collina ezt a felvetést is.

* A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága zürichi ülésén úgy döntött, hogy ezentúl minden kiállított játékosra automatikusan minimum egy mérkőzésre szóló eltiltás vár. A határozat szerint, az eddigi szokásokkal ellentétben, a futballistáknak nem lesz lehetőségük fellebbezni ez ellen, még akkor sem, ha esetleg bizonyítani tudják igazukat. A kiállított játékosok csak egyetlen egy esetben kerülhetik el a kényszerpihenőt, ha a bíró utólag elismeri, hogy téves döntést hozott. A FIFA mind a 204 tagországát értesíti az új szabályról, aminek a bevezetését október 1-re tervezi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?