Vettel Szingapúrban is simán nyert

<p>A mindig nagyon izzasztó és mindig nagyon hosszú Szingapúri Nagydíjjal folytatódott az idei Forma–1-es autós világbajnoki sorozat, ahol a címvédő Sebastian Vettel (Red Bull) egy újabb sima győzelmet könyvelhetett el.</p>

GYÖRGY NORBERT

A dobogó második fokára a hatalmasat alakító Fernando Alonso (Ferrari) állhatott fel, míg a harmadik helyre a 13. rajtkockából induló Kimi Räikkönen (Lotus) futott be. Ami azt illeti, ez utóbbi teljesítmény sem volt piskóta, de úgy tűnik, Vettel és Red Bull egyre inkább más dimenzióban versenyeznek. S bár hat futam még hátra van, a bajnokság gyakorlatilag eldőlt.

A sötét múlt

Szingapúrról sportügyekkel kapcsolatban mostanság mindenkinek a fogadási maffia jut eszébe, aztán sokáig semmi, végül előbb vagy utóbb azért csak akad valaki, akinek beugrik, hogy 2008-ban itt lett megrendezve a Forma–1 történetének első villanyfényes, éjszakai futama.

A sors iróniája, hogy az a verseny is el lett csalva, viszont azt az eredményt nem a „szindikátus” rendelte meg (bár sosem lehet tudni), hanem egy Flavio Briatore nevű, minden hájjal megkent csapatfőnök, aki attól sem riadt vissza, hogy Alonso érdekében a kolléga Nelsinho Piquet-t (a „kis Piké”) Renault-ostól meg mindenestől a megfelelő pillanatban (hatalmi szóval) felkenesse a falra. A hazárd manővert siker koronázta, a biztonsági autós szakasz után Alonso megnyerte a futamot egy olyan kocsival, amellyel amúgy nem lett volna esélye. A turpisságra persze később fény derült, de a balhét igazából mindenki megúszta: Piquet-vel vádalkut kötöttek, Alonsót tisztázták, Briatorének pedig távoznia kellett ugyan az F1-ből, de a büntetését később egy polgári bírósági eljárás során törölték.

Steril és uncsi

Most, 2013-ban ott tartunk, hogy Fernando Alonsónak ezúttal sincs olyan versenygépe, amellyel bajnoki címet szerezhetne, sőt, az utóbbi hónapokban már a futamgyőzelem lehetősége sem igen adott a számára, s félő, hogy a spanyolon már egy hasonló „bevállalós megoldás” sem segítene (Massa például, miután megtudta, hogy menesztették a Ferraritól, kerek perec kijelentette, hogy nem segíti tovább Alonsót). Nem vagyok a csalás híve, természetesen, és Briatorét sem akarom mentegetni (már a Benettonos-Schumacheres érában sem kedveltem, amit csinál), csak valahogy a jelenlegi Forma–1-ből mintha hiányoznának az efféle romantikus, kicsit gátlástalan ködlovagok (bár lehet, hogy ott vannak, csak jobb a PR-juk): mert itt most minden nagyon professzionálisnak, kiszámíthatónak és transzparensnek tűnik. Ergo: kicsit sterilnek és uncsinak. S a végén persze mindig Vettel nyer…

Vettel 33. győzelme

Ami a futamot illeti: Alonso a hetedikről rajtolt egy nagyot, és jött fel a harmadik helyre, Romain Grosjean sokáig nagyon jól tartotta magát, de a Lotus nem bírta, Räikkönen hátfájósan a semmiből csinált dobogót (s nem utolsó sorban talán az év előzését hajtotta végre Buttonnal szemben), és ami a biztonsági autót illeti, folytatódott a szingapúri tradíció (most az ausztrál Daniel Ricciardo csapta oda az autóját – lehet, hogy már a jövő évi Red Bullon járt az esze). Ja, és a lényeg: Sebastian Vettel az első rajtkockából indulva az élre állt, villámgyorsan elhúzott a többiektől, végül simán nyert. Ugyanúgy, mint a nyár végén Spában, ugyanúgy, mint kéthete Monzában. Ez volt idei hetedik, pályafutásának harmincharmadik győzelme, s az újabb, immáron negyedik bajnoki cím csak karnyújtásnyira van.

Bók a fütyülés?

Vettelt a dobogón megint kifütyülték, de a német pilóta nem zavartatta magát: „Egyesek szeretik, amit csinálunk, míg mások nem. Én bóknak fogom fel a füttyszót, mivel féltékenyek arra, hogy nyerünk, és ezért csinálják. Nagyon sok Red Bull-rajongó is volt a pályán. Sok ausztrál volt itt, akik többnyire Markot támogatták, de leginkább a csapatnak szurkoltak. Nem éri meg, hogy sokat gondolkodjak ezen. Nyertünk, és erre nagyon büszkék lehetünk.”

Hat futam van még hátra, Vettel 60 ponttal vezet Alonso előtt, ami azt jelenti, hogy már nem az a kérdés, hogy Seb az idén is világbajnok lesz-e, hanem az, hogy mikor. Az utóbbi napok legnagyobb F1-es híre természetesen Räikkönen Ferraris igazolása volt. Ezzel kapcsolatban összeírtak már mindent és mindenfélét, tehát nem fogjuk itt tovább szaporítani a szót. Illetve egy kommentet a sok közül azért idebiggyesztenék: „Hagyjuk a fenébe az idei szezont, adjuk oda Vettelnek a bajnoki címet, s már most, ősszel kezdjük el a 2014-es évadot.” Hát, valahogy így.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?