Vettel, a népszerűtlen bajnok

<p>Még csak huszonhat éves, de már négyszeres világbajnok. Sebastian Vettel egyeduralkodó a Forma–1-ben, idén ellenfele sem volt. A nézők mégsem rajonganak érte.</p>

BŐD TITANILLA

Sokan utálták Michael Schumachert is, de az még vele sem történt meg, hogy egy megkérdőjelezhetetlen győzelem után kifütyülték volna. Vettellel ez idén többször is előfordult, pedig egészen elképesztő módon húzta be a negyedik vb-címét: tíz futamot nyert (és három még hátravan), július 7-e óta pedig senki más nem állhatott a dobogó tetejére, csak ő, zsinórban hatszor diadalmaskodott. S bár a negyedik vb-címe matematikai bebiztosítására viszonylag sokáig kellett várnia, Fernando Alonso igazán sosem volt versenyben vele. Nem is lehetett – a Ferrari spanyol pilótája csak két futamot nyert idén, ez pedig édeskevés a végső győzelemhez.

Vettel jelenleg a legjobb. Néhányan ugyan megpróbálják megkérdőjelezni a tehetségét, mondván, könnyű dolga van, övé a legjobb autó. Na de nem ez volna az autóversenyzés lényege: a legjobb autóba a legjobb pilótát ültetni? Másrészt pedig – igen, elcsépelt az érvelés, de nem alaptalan – nézzük meg, mire megy a Red Bull-lal Mark Webber. Holott elvileg ő is a mezőny legjobb autóját vezetheti…

Vettel jelenleg a legjobb, mégis oda jutottunk, hogy a német (a német!) sajtó írja azt róla, hogy inkább átok a Forma–1 számára, mint áldás, és hogy ez a negyedik győzelem csak akkor lesz emlékezetes, ha továbbiak követik. Szakírók próbálnak rájönni arra, miért nem tudta Vettel elfogadtatni magát a közönséggel, miközben az újságírók körében óriási népszerűségnek örvend – nem meglepő módon, hiszen értelmesen, őszintén nyilatkozik, mellőzi a közhelyeket, nem fél kinyilvánítani az érzelmeit, s még arról is beszél, milyen érzés, amikor kifütyülik. (Rossz.)

Vettel „népszerűtlenségének” több oka is lehet. Egy viszonylag fiatal csapat pilótája, amelynek nincs olyan szurkolói bázisa, mint a Ferrarinak vagy a McLarennek. Nemigen van F1-rajongó, aki „a Red Bullnak drukkol”, ha valaki kedveli az istállót, vélhetően azért, mert a pilótáival szimpatizál. (Viszont nemegy ferraris lenyelte a békát, és elfogadta Alonsót, akit korábban enyhén szólva nem csípett, csak azért, mert a kedvenc csapatához igazolt.)

Vettel tökéletessége is irritáló lehet, a fiatal német ugyanis szinte nem tud hibázni. Schumachert is gépnek nevezték, de dühkitöréseivel, „évi rendes hibáival” nagyon is emberi volt. Vettel jó fiú, fegyelmezett, vérprofi. Tiszta szerencse, hogy egyszer fellázadt, s a Maláj GP-n a csapatutasítás ellenére megelőzte Webbert, mert különben az lenne az idei legnagyobb szabályszegése, hogy négyszeres világbajnokként nem parkolt le illedelmesen a kijelölt helyen, hanem ünnepelt egyet a szurkolókkal.

Mert vannak azért Vettel-rajongók is szép számmal, a négyszeres világbajnok nagyon örül nekik, és nem haragszik a pfujolókra. Mint mondja, egy focimeccsen ő sem mindig értékeli az ellenfél játékosának gólját…

Vettelt lehet nem szeretni, de nincs értelme. Mert jelen állás szerint nagyon úgy fest, egyeduralma még sokáig fog tartani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?