Veszteséges szórakozás

Pozsony. Készen várja a lovakat, a hajtókat és a közönséget a pozsonyi-óligeti lóversenypálya, amelyen vasárnap lesz az idei idény első felvonása. A huszonnyolc állomásból álló versenyévad nyitánya alig ígér meglepetést, ám Marián Šurda, a létesítmény igazgatója élő lexikonként mindig előhuzakodik valami újdonsággal.

Két versenynappal bővült a naptár, a korábbi műsor egy további nagysurányi és egy Rajecké Teplice-i viadallal gazdagodott. „Hosszú idő után Észak-Szlovákiában is lesz lóverseny. Jövőre arra számítunk, hogy Vágsellyén és a Losonc közelében fekvő Fülekkelecsényben is rendezünk futamokat. Lépésről lépesre próbáljuk vidéken is népszerűsíteni a lóversenyzést, évente legalább két-három új helyszín bekapcsolásával” – avat be sportág-népszerűsítési elképzeléseikbe Marián Šurda.

Ha végiglapozzuk az idei versenynaptárt, megtaláljuk benne a szokásos hagyományos viadalokat: május 11-én a Tavaszi Kancadíj, egy héttel később a Tavaszi Nagydíj, június első napján a XXX. Turf Gala következik. Július hagyományosan a derbik hónapja: tizenegyedik felvonásuk hatodikán az ügetőpályán, huszadikán a galopp-pályán lesz. Ősszel az Oaks szeptember 14-én, a Saint Leger szeptember 28-án várja a lóversenyek rajongóit. „Tegnapig 176 jelentkezés érkezett az idei hagyományos futamokra, eddig 51 lovat neveztek a Szlovák Galoppderbire, s ez minden korábbinál nagyobb érdeklődést jelez”– dicsekszik a versenypálya igazgatója. Nagy a valószínűsége, hogy hazajön a derbire a Németországban profiskodó Jozef Bojko, akit már csak húsz győzelem választ el az ötszáz elsőségtől, s e téren szlovák rangelső.

Šurda a számok, összefüggések világába is elkalandozik. Idén a lótenyésztők és -tulajdonosok védelmére is hoztak néhány intézkedést. Csak hazai lovak indulhatnak a negyedik és ötödik kategóriájú, azaz a legalacsonyabb minősítésű futamokon. A támogatások ellenére a lósport nálunk is veszteséges szórakozás. Évente a tulajdonos átlagban 80-100 ezer koronát költ paripájára, de – szintén átlagszámmal kifejezve – csak 20-30 ezer jön vissza díjakból és egyéb juttatásokból. Idén legfeljebb egymillió koronát, józan számítások szerint várhatóan ennek csak a felét fizeti ki a versenypálya a hazai lógazdáknak. Szlovákiában tavaly nem változott az állomány: háromszáz versenylovat és kétszáz tulajdonost tartanak számon. Bezzeg Csehországban jócskán gyarapodik az állomány: a tél folyamán 95 tulajdonos 300 négylábút vásárolt. Közép-Európában csak csodálkoznak a cseh piac befogadóképességén. Szóba kerülnek a fogadások is. A forgalom tekintetében nem tapasztalható jelentős mozgás: akárcsak az előző évben, tavaly is 4 milliárd koronát tett ki. „Ez is bizonyítja, hogy a fogadások nem tartják el a lóversenysportot, támogatás nélkül nem létezhetne” – veti közbe Marián Šurda, majd örömmel közli, hogy a földművelési tárca új vezetése is megértően viszonyul hozzájuk. „Ha a versenypálya nem lesz állami vállalat, meghal nálunk a lósport” – következtet az elmúlt évek szomorú tapasztalataiból a harcedzett szakember, aki talán el se tudná képzelni, hogy megszűnjön a ragyogó óligeti pálya. A sportág rajongói sem.

Kilenc futam a nyitányon

Pozsony. Kilenc futammal rajtol vasárnap a lóversenyidény az óligeti pályán. A délután legizgalmasabb viadala a Tavaszi Ligeti Díj lesz, itt indul a szokottnál több jó ló, s versenyük ígéri a legnagyobb csemegét. A versenydélután 14 órakor kezdődik. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?