Végre bejött a Milan-recept: Gattusóval eljött a feltámadás

Gennaro Gattuso

Ha még nem is méltó régi, nagy híréhez az AC Milan, de Gennaro Gattuso keze alatt olyan menetelésbe kezdett a csapat, amelyhez foghatót egy évtizede nem láttak a drukkerek. Az igazi teszt azonban csak most jön: a legnagyobbak ellen kell bizonyítania a csapatnak Olaszországban és Európában egyaránt. 

Mielőtt megnéznénk a sikerek hátterét, lépjünk vissza az időben, és lássuk, honnan indultunk. A csapat korábbi edzőjével, Vincenzo Montellával szemben 2017 no­vemberéig tartott a türelem, ekkor a Milan vezetősége menesztette a fiatal edzőt, és a csapat egykori legendás védekező középpályását, a 2006-os világbajnok csapat egyik oszlopát, Gennaro Gattusót nevezték ki vezetőedzőnek. 

A futballsors fintora, hogy technikailag nem sokat változott a helyzet: akkor a 7. helyen állt a Milan, 18 ponttal lemaradva az éllovas Napoli mögött, míg most szintén 7. helyezett a csapat, csak immár 25 pont a hátránya – ugyanakkor mindez optikai csalódás, illúzió. Gennaro Gattuso vezetése alatt ugyanis mintha kicserélődött volna a csapat, amely eredményeiben már a szebb napjait idézi. A gárda alig kap gólt, 13 mérkőzés óta veretlen, és megvan az első, valóban kézzelfogható eredmény is: a csapat kiharcolta az Olasz Kupa-döntőbe jutást a Lazióval szemben. 

Felmerül persze a kérdés: mi változott?

A nyári, súlyos pénzköltést követően Vincenzo Montella, a klub akkori vezetőedzője nem igazán tudta eldönteni, milyen rendszerben játszassa a csapatot. Az előszezonban és a bajnokság első szakaszában 4-3-3-as felállásban futballozott a Milan, a szériának pedig egy súlyos, a Laziótól elszenvedett 4–1-es vereség vetett véget. Ezt követően háromvédős rendszerre tette le a voksát az edző, nem kis mértékben a legnagyobb nyári fogás, Leonardo Bonucci miatt, aki ebben a szisztémában érzi a legjobban magát. Igen ám, csak ezzel egy időben a keretben viszont jó néhány játékos akadt, aki olyan posztra kényszerült a háromvédős felállás miatt, amiben nem tudta tudása legjavát nyújtani. 

Elsősorban három játékost érintett hátrányosan a helyzet. Suso csatár mögötti, illetve támadó középpályás játéka nemcsak hogy rosszul sült el, de a Milan elveszítette legjobb formában lévő támadóját. A 2018-ra megtáltosodó Hakan Cal­hanoglu is látványosan szenvedett, ő korábban egyáltalán nem játszott háromvédős rendszerben. Ettől persze még működhetett volna a váltás, ha legalább az alapvetés bevált volna, hogy tudniillik stabilizálódik a Bonucci vezette védősor, de nem ez történt. Sőt, az olasz futball egyik nagy tehetsége, a még mindig csak 23 éves Alessio Romagnoli látványosan nem találta a helyét, a Milan-védelem pedig rendre kiszolgáltatott helyzetekben találta magát. A vezetőség türelme novemberben fogyott el, és döntött: Vincenzo Montella távozhat. 

Érdekes

SZÁMHÁBORÚ

1 Az AC Milan 2011 októ­bere után először Gennaro Gattuso vezetésével tudott nyerni idegenben az AS Roma ellen. 

2 Az AC Milan utolsó három Olasz Kupa-döntőjéből kettőbe hosszabbítás után jutott be – ezúttal a Lazio elleni tizenegyespárbaj végén.

3 Az AC Milan az Arsenal ellen játszott utolsó négy európai kupameccse közül három alkalommal gólt sem tudott szerezni.   

5 Az AC Milan az utolsó hat, hazai pályán játszott európai kupamérkőzése közül ötöt megnyert, és négyszer gólt sem kapott.

6 2006 októbere óta elő­ször fordult elő, hogy a Milan egymást követő hat mérkőzésén egy gólt se kapjon.

13 Az AC Milan minden sorozatot figyelembe véve 13 mérkőzés óta veretlen, ilyen hosszú sorozatra 2009 decembere óta nem volt példa.   

18 Hakan Calhanoglu 2018. január 1. óta 18 helyzetet alakított ki a társai számára, ezzel vezeti a vonatkozó rangsort az idei évben a Serie A-ban.

18 Az AC Milan a 2018-as évben átlagosan 18-szor lő kapura egy mérkőzésen, ennél magasabb mutatóval csak a Real Madrid és a Tottenham rendelkezik az öt európai topligában. 

A recept a régi, az eredmény új

Massimiliano Allegri 2014-es távozása óta a vezetőség – a Juventusnál is látott módon – próbált saját gyökereiből táplálkozni a bajban, és egykori játékosai sorát ültette a padra, de Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi és Christian Brocchi is megbukott. Ők mentek, az elv azonban maradt, és ezúttal Genaro Gattuso kapott lehetőséget. 

Kezdetben úgy tűnt, újabb bakot lőtt a Milan. Gattuso meghagyta a háromvédős rendszert, és rögtön egy óriási blamával nyitott: a csapat 2–2-es döntetlent játszott az az addig pont nélkül álló Bene­vento ellen. 

A folytatás sem volt ígéretesebb: az első hat tétmeccsén csupán két győzelmet aratott Gattuso egy döntetlen és három verség mellett, pedig azt nem lehet állítani, hogy a Rijeka, Verona, Atalanta hármastól rettegniük kellene a nagyoknak is. 

A Jézuska azonban nagyszerű ajándékot hozott Milánóba: egy megújult csapatot, amire már büszke lehet a város. Gattuso szerkezetet váltott, és 4-3-2-1-ben kezdte játszatni a Milant, miközben a kispadra ültetett olyan meghatározó(nak szánt) játékosokat, mint Montolivo, Fabio Borini, André Silva vagy Nikola Kalinic. Ismét alapember lett viszont Lucas Biglia, mellette pedig egyre több lehetőséget kapott Davide Calabria, a balszélre kerülő Hakan Calhanoglu vagy a fiatal, saját nevelésű Patrick Cutrone. Az áttörést az Olasz Kupa hozta meg: a Milan Cutrone hosszabbításban szerzett góljával kiejtette az Intert a kupából, és ezzel kezdetét vette a ma is tartó, 13 meccses veretlenségi széria. 

Érdekes

Romagnoli tizenegyese döntött

A Milan lesz a Juventus ellenfele a labdarúgó Olasz Kupa döntőjében, miután az elődöntő visszavágóján gól nélküli 120 percet követően tizenegyesekkel idegenben 5–4-re legyőzte a Laziót.

Az AC Milan úgy nyerte meg a párbajt, hogy az első két tizenegyesét elhibázta (R. Rodríguez és Montolivo révén), utána azonban Bonaventura, Borini, Bonucci és Calhanoglu is eredményes volt. A Lazióban Immobile gólja után Milinkovics-Szavics és Lucas Leiva is hibázott, majd Parolo, F. Anderson és Lulic is betalált. A hetedik párban Luiz Felipe rontott, de Alessio Romagnoli nem – ez döntött a Milan javára.

Az ellenfél az a Juventus lesz, amely az Atalantát verte kétszer 1–0-ra, és jutott ezzel a döntőbe – a torinóiak zsinórban negyedik alkalommal nyerhetik meg a kupát, ami történelmi tett lenne Olaszországban. A döntőt május 9-én Rómában rendezik meg.

A csapat Gattusót dicséri, ő a csapatot

Leonardo Bonucci úgy látja, a sikerekben kulcsszerepe van az új mesternek. 

„Gattuso érkezése óta teljesen megváltoztunk. Immár igazi csapatot alkotunk, jobb formában vagyunk, mindannyian őt követjük. Hatalmas lépést tettünk előre, és most így kell folytatnunk. Olyan mentalitást sugároz, és ad át nekünk, amely az összetartozást és az erőteljességet ötvözi, alapvetően mindazt, ami eddig hiányzott belőlünk. Nem alkottunk egy csapatot, és fizikailag is voltak hiányosságaink, de most egységessé váltunk. Ami engem illet: levettem némi terhet, felelősséget a vállamról, így újra megtaláltam önmagam. Gattuso segített nekem ebben is, az említett felelősség nagy részét ő vette át” – nyilatkozta az olasz válogatott és a Milan alapembere. 

Maga az érintett azonban elhárította a dicséreteket. 

„Nem vártam semmit, amikor meg­érkeztem, csak azt tudtam, hogy forró a talaj a csapat talpa alatt. Szeretek szenvedni, nem élvezem, ha túl egyszerűek a dolgok, de éppen ezért választottam a Milant. Ez az otthonom, tizennégy éven keresztül viseltem ezt a mezt, és most csodálatos itt dolgozni. Mindig ilyen leszek, lelkes és kemény. Az elismerést a fiúk érdemlik meg, csupán egy szikrára volt szükségük, hogy újra lobogjon a tűz bennük. Azt látom és érzem, hogy összekovácsolódtunk, ennél nagyobb elégedettséggel pedig nem tölthetne el semmi sem. Mindent megtesznek, amit kérek tőlük, ők a főszereplők, én csupán ötleteket adok” – mondta szerényen Gennaro Gattuso az elért eredményekről. 

A java azonban csak most jön. Az előttünk álló bő egy hónapban a Milan a bajnokságban vélhetően megmérkőzik az Interrel (még nem derült ki, mikor pótolják a hétvégén eltörölt meccseket), a Juventusszal és a Napolival, az Európa Ligában pedig két, a végletekig kiélezett összecsapás jön az Arsenallal szemben. Ami most a legnagyobb erénye Gattusónak, nemsokára hátrány lehet, hiszen nemcsak hogy megtalálta a csapatát, de annyira megtalálta, hogy nem is hajlandó változtatni rajta: a Milan minimális rotáció mellett érte el a sikereit, ami komoly gondot okozhat a közeljövőben. És persze ott van az általános gólínség: Cutrone és Suso 6-6 találattal a csapat házi gólkirálya, ez nem éppen veretes mutató egy, a BL-be vágyó csapattól. Tudja ezt persze Gattuso is. 

„Most nagyszerűen teljesítenek, ez megkönnyíti számomra az edzős­ködést. Hétfőn persze kezdődik minden elölről, az én feladatom az, hogy a játékosok rémálma legyek a szezon végéig” – szította tovább a tüzet a maestro. 

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?