Vége a destruktív lestaktikának?

Nincs még egy sportág, amely olyan konzervatív lenne, mint a futball.

Nincs még egy sportág, amely olyan konzervatív lenne, mint a futball. Bő 100 esztendő alatt alig-alig változtak a szabályai, pedig a világtornák után rendre fellángoltak a szenvedélyek: módosítani kell! Tiszta játékidő; tíz-vagy húszperces kiállítás; a tizenhatos vonalának meghosszabbítása az alapvonalig és ezen a területen belül tizenegyessel büntetni a szabálytalanságokat; onnan rúgni a szögletet, ahol a labda elhagyta az alapvonalat; a kapu megnagyobbítása; tízre csökkenteni a mezőnyjátékosok számát; partdobás helyett partrúgás; törölni a sorfalat...

Megannyi reformtörekvés a labdarúgás jobbítása érdekében. Tudjuk azonban, a javaslatok megvalósítása sok-sok bonyodalommal járna, márpedig a futballt éppen az teszi népszerűvé és nagyszerűvé, hogy egyszerű szabályok szerint játsszák. Valószínűleg ennek tudható be, hogy egyetlen újítási javaslat sem került az International Board (Nemzetközi Szabályalkotó Testület) asztalára. Most viszont egy már ott van. A lesszabály módosítása. Végre a FIFA is rájött: valamilyen formában száműzni kell a pályáról a lestaktikát, amelyet az utóbbi időben nagyon sok esetben destruktív játékelemmé züllesztettek.

Ismerjük a lesszabály lényegét, ezért feltehetjük a kérdést: büntetni kell-e a játszani, gólt lőni igyekvő csatárt, ha nem saját hibájából, hanem az ellenfél ellenszenves manőverezése következtében kerül lesre? Azért a kérdőjel, mert a szabály bevezetésekor azt a gondolatot tartották szem előtt, hogy a kapu előterében tudatosan várakozó játékosok ne rúghassanak könnyűszerrel gólt. Ám ha az ellenfél védelme – szinte már a felezővonalnál – mintegy vezényszóra nevetségesen kifut és lesre állítja a csatárokat, nincs ok megbüntetésükre, hiszen nem csalafinta módon próbáltak profitálni az akcióból.

Természetesen a lesszabály eltörlése nem jöhet számításba. Les nélkül ugyanis szinte teljesen kihalna a mezőnyjáték, a két kapu előterében viszont áttekinthetetlen csoportosulások keletkeznének, akár a kézilabdában. Unalmas malmozássá válna a futball. Maradt hát a módosítás. Csak a tizenhatoson belül lenne érvényes a les. Ezáltal szabad utat kapna a támadó labdarúgás, a két tizenhatos között aktívabbá, attraktívabbá válna a játék, amelyet az ügyeskedő, kis tudású csapatok (van belőlük éppen elég) már nem tördelhetnék szét (messze a kapujuktól) ellenszenves lesre játszással. Versenyt kell majd futniuk a riválissal. Ha bírnak. Ha nem, jön a gól. Elvégre a futball olyan játék, amelynek célja: több gólt rúgni az ellenfélnél, nem pedig kevesebbet kapni.

Február folyamán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Belfastban előterjeszti szabálymódosítási javaslatát az International Boardnak, amely eléggé konzervatív angol, skót, walesi és észak-ír tagokból áll. Csak ők jogosak változtatásokat eszközölni. Úgy tűnik, megértik az id#k szavát...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?