Varga Erik: Az olimpiai kvóta megszerzése a prioritás

Vargaerik

Az olimpiai és világbajnok sportlövő, Varga Erik ezüstérmet szerzett az Európai Játékok férfi trap csapatversenyében, Marián Kovačócyval és Adrián Drobnýval az oldalán. A diószegi sportolót a lengyelországi tapasztalatokról és a közelgő versenyekről is kérdeztük.

Csapattársa, Adrián Drobný a horvátok ellen 7:3-ra elveszített döntő után nagy sikerként könyvelte el az ezüstérmet az Európai Játékokon. Egyetért vele?

Én is elégedett vagyok az ezüstéremmel, közben ráadásul európai rekordot értünk el. Szépen és erősen lőttünk. Összehangoltan működtünk a két társammal, ami nem véletlen, hiszen együtt voltunk már a tavalyi világbajnokságon is, valamint a világkupán. Utóbbin a horvátok mögött ugyanebben a felállásban ugyancsak másodikok lettünk.

 

Mennyit számít az európai- és egyben világrekord egy olyan karrierben, amely tele van aranyérmekkel?

Világszinten nem evidálják a csapatversenyek eredményeit úgy, ahogy Európában. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan csak európai rekordot értünk el Lengyelországban. Trapben főleg az egyéni számít. A csapatversenyt nem is veszik olyan komolyan, a vegyes például már nem olimpiai szám. Ettől függetlenül nagyon örülünk a rekordnak, gyógyír a lelkünkre, és azt bizonyítja, hogy nagyon jól lőttünk.

 

Így visszatekintve hogy érzi, lett volna esély az aranyéremre?

Nekem volt egy kiesésem az első tíz korong során (mindkétszer három találata volt volt az ötből – a szerk.), de aztán odatettem magam és feljavultam. Sajnáltam a két srácot, mert nagyon jól lőtték az alapot, csak éppen a finálé nem jött össze nekik. Bevallották, hogy nagyon akartak, nagyon hajtottak az aranyéremért, de a sportlövészetben előfordul, hogy ez nem kifizetődő. Előfordul, hogy az ember minél jobban akar, annál rosszabbul megy. Főleg a döntő második felében voltak nagyobb kihagyásaik, de egyébként nagyon jól ment nekik.

 

Hogyan néz ki a további versenynaptár? A héten a lonatói világkupa következik, ahol tavaly aranyérmet sikerült szerezni...

Igen, a héten a lonatói versenyre készülünk, de ami utána következik, az számít majd igazán. Augusztus 14-én kezdődik a bakui világbajnokság, majd szeptember közepén az eszéki Európa-bajnokság. Mindkét verseny mérvadó lesz, itt osztják az olimpiai kvótákat – a világbajnokságon például minden számban négyet.

 

Hogy érzi, milyenek az esélyek a kvótára?

A prioritásom a kvóta megszerzése. Az, hogy ez mikor történik meg, nem olyan fontos. Tudom, hogy nem lesz egyszerű, mert idén sok lövő van nagyon jó formában. Fel kell kötni a gatyát. Jósolni nem akarok, mert a lövészetben mindig sok dolgot kell összehangolni. Végső soron mindig az dönt, hogy ott, a legfontosabb pillanatban mennyire tud összpontosítani az ember, hogy mennyire tudja magát nyugalomba helyezni.

 

Mindenesetre Bakut a kedvenc pályájának nevezte egy korábbi interjúban, ez jót jelenthet.

A fő cél természetesen bejutni a fináléba, minden más az plusz. Lonató például egy rendkívül specifikus lőtér, technikailag nagyon nehéz, tehát ha ott jól szerepel az ember, az még nem jelent semmit Bakura nézve. Az, hogy nekem a bakui a kedvencem, pusztán egy egyéni preferencia. Az elmúlt három évben azon a pályán is történtek változások, lecserélték például a gépeket. Még egy kedvenc lőtéren is előfordulhat, hogy egy jó eredmény után, ugyanott, három-négy nappal később már nem jön ki a lépés. Hacsak nem történik valami extrém változás, akkor úgyis fejben dől el a siker.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?