Varga dupla öröme: vb-arany és riói kvóta

<p>A diószegi Varga Erik pályafutása legnagyobb sikerét érte el a granadai sportlövő-világbajnokságon: bár eleinte tartott a lőtértől, végül kiváló teljesítménnyel aranyérmes lett trapban, s egyúttal kvótát is szerzett a riói olimpiára.</p>

BŐD TITANILLA

A 37 éves sportlövő tavaly megnyerte a Világkupa-döntőt, s idén a vb-n is felért a csúcsra.

Nem figyelte, hol áll

A Granadában rendezett viadalon már a selejtező után az élen állt, a 125 korongból mindössze csak egyet hibázott el, még a második szériában. Ezzel a kvalifikáció első napja, két huszonötös széria után csak a 30. volt, a második nap végén, a negyedik sorozat után már a 4. helyen állt, s a 125. lövés után már ő volt az első. A háromnapos kvalifikáció alatt azonban nem azzal foglalkozott, hányadik helyen áll. „Sokan már verseny közben azt nézik, hol állnak, hogyan lőnek a többiek. Én nem figyelek másokat, csak magammal törődök, de azért az ember sejti, hogy azzal az egy hibával nem lehet igen rossz helyen. De azt is tudtam, hogy elég sokan állhatnak így, szóval nem volt más választásom, csak százszázalékosan koncentrálni, és a maximumot kiadni magamból” – mondta lapunknak a 37 éves traplövő.

A döntő új verseny

A tavaly bevezetett új szabályok szerint a döntőbe bejutott mind a hat versenyző nulláról indul. Granadában Vargán kívül még három lövőnek volt 124 korongos eredménye, ketten pedig 123-at értek el. „A finálé teljesen új verseny. A vb-n nagyon erős a mezőny, így nem voltak nagy különbségek közöttünk, de más viadalokon megeshet, hogy valaki 116-tal kerül a döntőbe, ahol aztán legyőzi azt, aki a selejtezőben 123-at lőtt. Már a selejtező hosszú volt, három napra széthúzták, mert sok versenyző volt, ez önmagában rengeteg energiát felemésztett, s aztán újból nulláról kellett kezdeni – magyarázta Varga Erik. – A döntő alatt nyugodt voltam, nem volt gond a koncentrációval, végiglőttem a 15 lövést, tudtam összpontosítani, éreztem a korongokat is.”

Varga hibátlan mérleggel állt az élen, s az aranyért zajló párharcba az első helyről került. Ellenfele a brit Edward Ling volt, aki a legjobb hat között egyszer rontott.

Érezte a stresszt

„Egyszer-kétszer megremegtem, amikor már az aranyért lőttünk. Akkor már éreztem a stresszt és a nagy nyomást, hogy a világbajnoki cím a tét. Az olimpiai kvóta már biztos volt, mert az az első három helyezettnek jár, de azért nem mindegy, hogy az ember aranyérmes vagy második helyezett egy vb-n” – hangsúlyozta Varga.

A diószegi sportlövő a 15 lövésből háromszor hibázott, de ugyanennyiszer ellenfele is pontatlanul célzott. „Egy-két korongnál megismételtük egymás hibáit. Lingen lehetett látni, hogy neki sem mindegy, mi történik. Ettől kicsit megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok bestresszelve, hanem itt mellettem ő is… De nekem még el kellett találnom az utolsó korongot, mert Ling kezdte a sorozatot, ha azt elhibázom, akkor ő a világbajnok. Eltaláltam, és még nem volt vége, mert jött a szétlövés. Itt már nagyon nagy volt az idegesség.”

Diadalmas szétlövés

A szétlövést is a brit versenyző kezdte. A szabályok egyszerűek, ha valaki hibázik, és a másik talál, akkor eldőlt a csata. Ling négyszer talált, Varga mindannyiszor egyenlített. Az ötödik korongot a brit lövő elhibázta, és Varga Erik élete legnagyobb esélyének kapujában találta magát. „Tudtam, hogy muszáj eltalálnom, mert minél tovább húzódik a szétlövés, annál fáradtabb leszek, s annál nagyobb az esélye annak, hogy rontok. De nagyon izgultam, mondták is utána, hogy látni lehetett rajtam, hogy kissé remegtem. Na de elvégre óriási lehetőség előtt álltam – idézte fel a győztes lövés előtti pillanatokat Varga. – Hihetetlen megkönnyebbülést és örömöt éreztem, amikor sikerült. Nagy kő esett le a szívemről, a sok-sok beléfektetett idő és energia megtérült. Még most sem tértem magamhoz, egy-két napba még beletelik, mire tényleg felfogom, mit értem el.”

Tartott a lőtértől

Pedig a világbajnokság előtt Varga Erik nem bízott a kiemelkedő eredményben. „Félve jöttem Granadába, mert néhány éve rendeztek itt Európa-bajnokságot, és nagyon nehéz volt itt lőni. Éppen ezért egy kicsit rossz érzésekkel érkeztem erre a vb-re. Az edzés után azonban megnyugodtam, belejöttem, és már éreztem, a versenyen is összejöhetnek a dolgok” – árulta el Varga, aki az említett 2007-es Európa-bajnokságon a 63. helyen zárt. Most azonban remekül érezte magát a technikás granadai lőtéren. „Nehéz a lőtér, van öt pálya, és mindegyik más, más a háttere. Ha az ember nem tud alkalmazkodni, akkor befellegzett. Sok jó lövő itt sírt, mert az egyik pályán jól lőttek, de a másikon elcsúsztak. Nekem most könnyű volt lőni, de például a londoni olimpián én szenvedtem” – jegyezte meg Varga.

150 SMS, 80 hívás

A szimpatikus diószegi sportoló sikerének sokan örülnek, édesapja, s egyben edzője maga is aktívan lő, a világbajnokság előtt Magyarországon és Olaszországban is edzőtáborozott a fiával.

Varga mostani diadala az ő sikere is, és az újdonsült világbajnok ezzel pontosan tisztában van: „Rengetegen gratuláltak, a társak mindjárt odafutottak hozzám. A tribünön a magyar sportoló kollégák úgy örültek a sikeremnek, mint a sajátjuknak. A telefonom természetesen nem lehetett nálam, de amikor hozzájutottam, 150 SMS és 80 nem fogadott hívás volt rajta. A legszebb az volt, amikor édesapám felhívott. Jobban örült, mint én. A könnyeink is kicsordultak, nagyon megható volt…”

A jó lövő olyan,

mint a jó bor

A diószegi versenyzőnek már a tavalyi szezonja is remekül sikerült, megnyerte a nicosiai Világkupa-versenyt, majd az Abu Dzabi-i Világkupa-döntőt is, a mostani világbajnoki győzelmével pedig igazolta jó formáját. Hogy mi a titka?

„Huszonöt éve lövök, és mindig mondtam, hogy a jó lövő olyan, mint a jó bor, beérik, de ehhez sok év, sok tapasztalat kell. Aputól most is nagyon sok jó tanácsot kaptam, remekül felkészített. Az is sokat jelent, hogy az ember a versenyeken nyugalomba tudja helyezni magát, a fejnek tisztának kell lennie. S persze egy pici szerencse is kell – sorolta a siker összetevőit Varga. – De igyekezni kell, elaludni nem szabad, a mezőny nagyon erős.”

Irány Rió

Varga a győzelmével a riói olimpiára is kvótát szerzett. „Lövészetben nagyon nehéz az ötkarikás kvótát kiharcolni. Világbajnoknak is lenni, meg kvótát is szerezni, az dupla öröm” – lelkendezett Varga Erik, aki foglalkozását tekintve rendőr, a sportlövészettel munka mellett foglalkozik (miközben ellenfelei javarésze főállású sportlövő).

A kvóta ugyan nem névre szól, hanem az országnak jár, azonban az általános gyakorlat szerint figyelembe szokták venni, hogy ki harcolta ki. „Rió még messze van, de nem szabad elaludni, a formát tartanom kell, nehogy véletlenül lecsússzak – mondta eltökélten Varga. – Minden sportoló arra vágyik, hogy kijusson az olimpiára, és ott esetleg érmet szerezzen. Mindenkinek van egy álma, nekem is. Van már junior vb- és Eb-aranyam, Európa-bajnokságot a felnőttek között is nyertem 2011-ben, most sikerült a világbajnokságot is megnyerni, már csak az olimpia hiányzik.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?