Valóság vagy csak múló álom?

Érdekes terv körvonalazódik a futballban: az UFA médiatársaság egy Közép-Európai Liga kialakításával rukkolt elő. Ha megvalósul az ötlet, akkor a nemzetközi kupában nem érdekelt csapatok tavasszal olyan bajnokságban vehetnének részt, amely jelentős bevételhez is juttathatja őket.

Jozef Barmoš (jobbra) szerint a szlovák klubcsapatoknak (is) hiányzik a nemzetközi megmérettetés M. Nagy László felvételeA csapatsportágakban létrehozott nemzetközi bajnoki küzdelmek azzal a céllal alakultak meg, hogy az egyes bajnokságok színvonalát, a küzdelmek látványosságát és a befolyásos szponzorok érdeklődését felkeltsék. Azok a klubcsapatok szeretnének ilyen bajnokságban részt venni, amelyek bizonyos sportágakban a hazai pontvadászatban nem rendelkeznek a szükséges konkurenciával, és olyan hegemóniával rendelkeznek, hogy a küzdelmek elveszítették izgalmasságukat és csökkent a színvonal is.

Egy ilyen bajnokságra pozitív példa a közép-európai régióban a közös férfi (HIL) és női (WHIL) cseh–szlovák kézilabdaliga. De megemlíthetjük még azt a jégkorong-bajnokságot (Interliga) is, amelyet szlovák, magyar, szlovén és horvát csapatok részvételével szerveztek meg.

Bár a Hospodárske noviny szerint a szlovákok és a csehek közötti jégkorongbajnokság felújításáról szóló tárgyalások egyre intenzívebbek, egy ilyen küzdelemsorozat továbbra is elérhetetlen távolságban van. A drukkerek azonban szívesen képzelnének el hasonló modellt a legnépszerűbb sportban, a labdarúgásban is.

Egy érdekes terv körvonalazódik a futballban, ugyanis az UFA médiatársaság egy Közép-Európai Liga kialakításával rukkolt elő.

A társaság regionális igazgatója, Szlobodan Vujcsics abból a tényből indult ki, hogy a régió csapatai csak nagyon ritkán harcolják ki a Bajnokok Ligája főtáblájára, vagy az UEFA Kupa nyolcaddöntőjébe jutást, és ezért a tavaszi, szabad időszakban egy közös bajnokságban vehetnének részt. Az első megkeresések alapján a Közép-Európai Ligában Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Jugoszlávia csapatai vennének részt.

Vujcsics szerint a 24 csapat látványos, várhatóan magas színvonalú összecsapása mellett a részvétel az anyagi oldaláról nézve is megérné. A bajnokságba besorolt csapatokról minden év decemberében döntenének, tehát amikor már ismert, mely csapatoknak sikerült a régióból továbblépni a Bajnokok Ligája második körébe vagy az UEFA Kupa nyolcaddöntőjébe. A Magyar Labdarúgóliga egy képviselője megerősítette: az UEFA-nak semmilyen ellenvetése nincs az esetlegesen létrehozandó új Közép-Európai Liga ellen.

A horvát médiában, különböző internetes oldalakon egyből viharos véleménycsere indult meg arról, hogy a Hajduk vagy a Dinamo találkozzon-e szerb csapatokkal, hasonlóan a jugoszláv háborút megelőző időkhöz. Szlobodan Vujcsics szerint a felkeresett csapatok nagyon kedvezően reagáltak, főleg a figyelemre méltó anyagi feltételek tükrében. A macedón és az albán csapatok is egyértelműen Vujcsics tudtára adták, hogy határozottan attraktív dolog a Közép-Európai Ligában való részvétel.

„Azt tervezzük, hogy decemberben elindíthassuk ezt a ligát, amelyet támogatásunkról biztosítanánk – jelentette ki Vujcsics. Hozzátette: – Az említett országokban nagyon alacsony a helyi nemzeti bajnokság nézettsége, ebből kifolyólag a közvetítési jogdíjakból származó bevételek is alacsonyak. Éppen ezért egyetlen egy klub sem tud igazán meggazdagodni a régióban. Az a célunk, hogy az UEFA keretén belül működne ez a liga. Az első csoportban a csehek, a horvátok, az osztrákok és a szlovének, míg a másodikban a magyar, a szerb, a bosnyák és a szlovák klubok szerepelnének” – ismertette a liga forgatókönyvét Vujcsics.

Az UFA regionális igazgatója szerint nem kizárt később bolgár és román csapatok indulása sem a ligában. „Az UEFA-tól azt kérjük, hogy a liga győztese automatikusan kerüljön be a Bajnokok Ligájába. Az UFA az egyes csapatok utazását, és elszállásolását anyagilag támogatni fogja, míg a bevételek a hazai csapatokat illetnék meg. A közvetítési jogokról még egyeztetünk az egyes csapatokkal, azonban készek vagyunk kifizetni a prémiumot is” – tette hozzá Vujcsics.

Jugoszlávia egykori országaiban kedvező visszhangra talált a liga ötlete, és számos környező országban is hasonló visszajelzéseket kaptak a szervezők. A klubok többsége inkább azt nem tudja elképzelni, hogy a szervezők képesek lennének a versenysorozat gazdasági hátterét biztosítani. Bár nincs túlzottan sok információjuk, de ha ez a ligát megfelelő hatékonysággal megszervezik, készek elindulni benne.

„Hallottam, hogy a győztes elindulhat a Bajnokok Ligájában. Azt gondolom, hogy ez a lehetőség több mint kedvező bármilyen érintett csapat számára” – mondta Szeiler József, a Ferencváros ügyvezető igazgatója.

Karel Poborský, a Sparta csapatkapitánya (balra) már számtalan nemzetközi meccsen lépett pályára ČTK-felvétel „Ausztriában hasonló tervekről már két évvel ezelőtt is beszéltek. Már másfél éve semmit nem hallottam róla, ezért engem meg is lepett, hogy erről a ligáról újra beszélni kezdtek. Megerősíthetem azonban, hogy klubom egy ilyen tervben szívesen részt venne, hiszen ebben a régióban is találhatók gazdag hagyományokkal rendelkező klubcsapatok. Hirtelenjében hadd említsem meg a Sparta Prahát, a Dinamo Zagrebet, a Ferencvárost vagy a két pozsonyi klubot, az Intert és a Slovant” – mondta a bécsi Rapid sajtóreferense, Peter Klinglmüller.

Érdeklődés mutatkozik a verseny iránt a négy meghívott szlovák klub részéről is (Slovan, Inter, FC Košice, Trnava), amelyeket a Közép-Európai Liga előzetes tervei alapján válogattak ki.

„Egészen bizonyos, hogy egy ilyen versenysorozatot üdvözölnénk, mert Szlovákia szintén azon országok táborába tartozik, amelyek nem tudnak a nagy európai kupákban komolyabb eredményt elérni. A szomszédos államok rivalizálása bizonyosan látványos csatákat és izgalmas találkozókat eredményezne, ráadásul, a szlovák klubcsapatoknak a nemzetközi megmérettetés is hiányzik” – mondta el az Inter Bratislava klubigazgatója, Jozef Barmoš.

Szkepticizmust lehetett azonban tapasztalni Csehországban. A bizalmatlan kijelentések főleg a Sparta Praha vezetőitől hangoztak el.

„Céljaink közé tartozik, hogy bekerüljünk a legnagyobb presztízzsel bíró futballseregszemlére, ami azonban évről évre nehezebb lesz. Ezért egy Közép-Európai Liga, természetesen beleértve Csehországot is, érdekes és látványos összecsapások színtere, amely ráadásul anyagilag is megtérülő vállalkozás lehetne. Azt gondolom azonban, hogy ez a terv inkább utópia, és nem hiszem, hogy meg lehetne valósítani. Nem tudom pontosan azt sem elképzelni, hogyan kapcsolódna be a Liga a Bajnokok Ligája küzdelmeibe” – fejtette ki véleményét Miroslav Pelta, a Sparta igazgatója.

Csak egy picit adott optimistább válaszokat a másik legsikeresebb cseh klub, a Slavia Praha menedzsere, Josef Jinoch: „Az igazat megvallva, eddig erről a ligáról nem is hallottam semmit. Muszáj lenne több részletet megismernünk a tervből. Például azt, hogy ennek a kialakítandó ligának milyen lenne a televíziós, és anyagi háttere, visszhangja, hogy csapatunk ne csak feleslegesen játsszon több mérkőzést, és természetesen, az utazással összefüggésben sokkal magasabb költségeket hogyan tudnánk előteremteni. A verseny alapköltségvetésének benyújtása és anyagi hátterének megállapítása után lehetne a kérdésre visszatérni.”

Hogy ebből a komoly és kétségkívül látványos tervezetből, amelyet az UFA médiatársaság vázolt fel az érintett kiváló futballklubok részvételével, valóság lesz vagy csak múló álom, azt valószínűleg egy régen ismert hatalom fogja eldönteni: a pénz hatalma – zárja közép-európai futballkörképét a Hospodárske noviny.

EZEK A CSAPATOK INDULNÁNAK

Ausztria: Austria Wien, Rapid Wien, Grazer AK, Sturm Graz

Magyarország: Ferencváros, MTK, Újpest

Csehország: Sparta Praha, Slavia Praha, Liberec

Szlovákia: Slovan, Inter, Trnava, FC Košice

Szerbia és Montenegró: Crvena zvezda, Partizan Beograd

Szlovénia: Maribor, Lasko, Olimpija Ljubljana

Horvátország: Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Varazdín

Bosznia-Hercegovina: FK Szarajevó, Zseljeznyicsar Szaravejó

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?