Úszóiskolában kezdenek a triatlon ígéretei

<p>Egy tizenöt éve megjelent újságlapot húz elő. Róla szól a vezető anyag az oldalon, a képen kétéves lányát tartja a karján. Büszkén mutatja a triatlonszövetség vezetőinek a Vasárnapban megjelent cikket.</p>

Kuriačková Török Mária ma a sportág szövetségi edzője, lánya, Ivana pedig a triatlon talán legnagyobb szlovákiai tehetsége. Jelenleg Amerikában tanul, így édesanyja vette át helyette az év végén kiérdemelt díjakat, köztük a hagyományos sportági ankéton szerzett második helyéért járót is. Utána beszélgetünk.

„Csupa válogatott versenyző végzett az élmezőnyben, ami azt jelzi, 2011 sikeres volt számunkra – pillant vissza az elmúlt évre a Léván élő szövetségi edző, aki egy-két szót még mond magyarul, beszélgetésünk azonban szlovákul zajlik. – Legfőbb számunkban, a nyári triatlonban tűntek ki juniorjaink: Nikolas Fejér és lányom, Ivana sorra hozták a nagyon jó eredményeket az Európa-kupáról. Ivana Várnában győzött, Nikolas hatodik volt. A felnőtteknél Richard Vargának szorítunk. Rá a következő időszakban vár a nagy próbatétel, harcba száll a londoni olimpiai részvételért.”

Londonban negyedszer lesz a triatlon az olimpia műsorán. 2000-ben, Sydneyben mutatkozott be, Athénban (2004) és Pekingben (2008) is láthattuk képviselőit. Kuriačková szerint roppant igényes a kijutási rendszer. „Nem szintet kell teljesíteni, hanem négy éven át járni a VK-versenyeket, mindig jó formában lenni, és gyűjteni a pontokat, ami óriási fizikai erőpróbát jelent, ráadásul időigényes és anyagilag is leterhelő – sorolja az elvárásokat. – Varga egy olyan trióban található, melyből csak egy versenyző juthat ki Londonba. Sok utazás és versenyzés vár rá a hajrában, kiélezett pontvadászat lesz a végéig.”

Újra a képre nézünk. Az apró Ivanából azóta tehetséges tini lett. „Csodálatos érzés számomra, hogy így alakultak a dolgok, s ugyancsak csodálatos, hogy én lehetek a válogatott edzője – hangsúlyozza. – Harmadik éve vagyok ebben a szerepkörben. Hálás lehetek ezért, hiszen 1988-tól, a sportág szlovákiai alapjainak lerakásától válogatott versenyző voltam. Rendkívül jó érzés, hogy továbbra is a mozgalomban maradhattam. Ez a felvétel is egy ankét eredményhirdetésén készült. Akkor nagy ambíciókkal indultam, örülök, hogy egyelőre meg is valósulnak, meg annak is, hogy lányomnak megy a versenyzés, bizonyítani akar, s mindketten élvezzük, amit teszünk.”

Dél-Szlovákia talán legerősebb triatlonklubja a lévai Atóm. Mária ott edzősködik. „Van egy úszóiskolám, ahova apróságokat hoznak. Alig egyévesen kezdek velük foglalkozni, négyéves korukra már gyönyörűen megtanulnak úszni. Azokat, akik versenyezni is szeretnének, leigazoljuk az Atómba, ahol tovább foglalkozom velük – vázolja fel az utánpótlás kezdeti lépéseit. – Úszóként is tovább fejlődhetnek, rendszeresen futni és kerékpározni járok velük. Versenyeket is szervezek nekik. Belőlük nőnek ki a tehetségek, a majdani válogatott versenyzők, akikkel később újra találkozhatok.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?