US Open: három-három férfi és női esélyes

Sinner
New York |

Hétfőn rajtol az év utolsó tenisz Grand Slam-tornája, a New York-i US Open.

A férfiaknál a címvédő Novak Djokovics, a 2022-es bajnok Carlos Alcaraz és a világranglistát vezető Jannik Sinner tartozik a legnagyobb favoritok közé. 

A szerb teniszező még úgy is nagy favoritnak számít, hogy a Párizsban, salakon szerzett olimpiai bajnoki címe után kihagyta a tengerentúli felvezető tornákat. A sorsolás pedig kompenzálta ezt, Djokovics legkorábban a negyeddöntőben akadhat össze igazán fajsúlyos ellenféllel (Rubljevvel). 

A spanyol sztár – aki az említett ötkarikás fináléban alulmaradt Djokoviccsal szemben – Cincinnattiben nem jutott messzire, de New York-i múltja figyelemre méltó: debütálásakor, 18 évesen a negyeddöntőben is csak egy sérülés állította meg, egy évvel később már senki, és tavaly is az elődöntőig menetelt, ahol a korábbi győztes orosz Medvegyev győzte le.

Az olaszok listavezető kedvence jelenleg a legnagyobb talány: az utóbbi napokban elsősorban doppingbotrányával foglalkoztak. Ahogy arról beszámoltunk, Sinner Indian Wellsben szolgáltatott mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak az ellenőrök. A sportág tisztaságát felügyelő szervezet közölte, hogy az amerikai tornán gyűjtött pénzdíjától és pontjaitól megfosztották, ugyanakkor egy független bíróság megállapította: a szer nem az ő hibájából került a szervezetébe. A klosztebolt egy spray tartalmazta, melyet Sinner edzője, Umberto Ferrara adott a gyúrónak a kezén keletkezett vágás kezelésére. Utóbbi pedig azok után masszírozta Sinnert, hogy használta a spray-t. Mindenesetre Sinner kitette a két érintettet a stábjából.

Ami a női mezőnyt illeti, a hazai Coco Gauff tavaly elképesztő nyarat produkált, aminek a US Open-győzelem volt a csúcsa, idén azonban nem sikerült megismételnie ezt a sorozatot. A legutóbbi négy versenyén nem jutott negyeddöntőbe, az észak-amerikai tornákat pedig 1:2-es mérleggel hozta le, így a vártnál is nagyobb nyomás lesz rajta New Yorkban. A potenciális ellenfele az elődöntőben a tavalyi döntős Arina Szabalenka lehet. A fehérorosz teniszező egy rosszabb, sérülésekkel terhelt időszakot követően Cincinnatiben ellentmondást nem tűrő tenisszel lett bajnok. Utóbbi tornán az elődöntőben a világelső Iga Swiateket verte. A lengyel teniszező Párizsban lemaradt a döntőről, és a US Openen egyedüli szlovákként szereplő Anna Karolína Schmiedlová ellen megszerzett bronzéremmel vigasztalódott. A fogadóirodák szerint 2022 bajnoka ezúttal is a topfavoritok között van, ahová – kisebb lemaradással – a kazah Jelena Ribakinát és a hazai Jessica Pegulát is odasorolják.

Magyar részről nem előzi meg túlzottan nagy várakozás az év utolsó GS-tornáját, a három főtáblás játékos közül egyik sem a legjobb formájában mutatkozott a felvezető tornákon. (ot, eurosport.hu) 

Érdekes

Magyar és szlovák játékosok

1. forduló

Fucsovics Márton–Jiří Lehečka (cseh)
Marozsán Fábián–Hamad Medjedovics (szerb)
Bondár Anna–Bernarda Pera (amerikai)
Anna Karolína Schmiedlová–Clara Tauson (dán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?