Ünnepel a bokszlegenda

Berrien Springs. Ma 60 éves Muhammad Ali. Az amerikai bokszlegenda, akit az elmúlt évszázadban sportága legnagyobb alakjának választottak, 21 évvel ezelőtt vonult vissza.

Berrien Springs. Ma 60 éves Muhammad Ali. Az amerikai bokszlegenda, akit az elmúlt évszázadban sportága legnagyobb alakjának választottak, 21 évvel ezelőtt vonult vissza. Pályafutása különösen kezdődött: a Cassius Clay néven született klasszisnak 12 éves korában ellopták a kerékpárját, ő pedig a rendőrnek azt mondta, hogy szétveri az elkövető fejét.

– Előbb egy kicsit meg kellene erősödnöd – mondta neki a rendfenntartó, és azt javasolta, hogy menjen el bokszolni.

Hat évvel később, 18 évesen Rómában olimpiai bajnok lett félnehézsúlyban. A döntőben a lengyel Zbigniew Pietrzykowskit győzte le pontozással. Ez volt az utolsó mérkőzése az amatőrök között, összesen 108 meccset vívott, s 100-at nyert meg.

Hazatérése után a bőrszíne miatt kigúnyolták, elkeseredettségében az olimpiai aranyérmét az Ohio folyóba hajította.

A profik között 1960. október 29-én mutatkozott be: hatmenetes küzdelemben pontozással nyert honfitársa, Tunney Hunsaker ellen. Sikeréért kétezer dollárt kapott.

Első nehézsúlyú világbajnoki címét 1964. február 25-én nyerte, amikor a 8. menetben kiütötte a legyőzhetetlennek tartott Sonny Listont. A mérkőzés után „szerényen” kijelentette: – Én vagyok a legnagyobb, én vagyok a legszebb. Olyan könnyedén mozgok a ringben, mint egy lepke, olyan pontosan és kegyetlenül csapok le, mint a méhek.

A találkozó másnapján áttért az iszlám hitre és felvette a Muhammad Ali nevet. A Liston elleni párharc visszavágója 108 másodpercig tartott, Ali ismét KO-val győzött.

A legemlékezetesebb párharcokat Joe Frazier-vel vívta: három mecscsükből kettőt megnyert, 1975. október 1-jén minden idők egyik legnagyobb csatájában, a „manilai thrillerben” a 14. menetben technikai KO-val verte meg riválisát. – Joe a legnagyobb bokszoló, természetesen utánam – mondta Ali.

A bokszlegenda 61 profi összecsapásából 56-ot megnyert (37 KO). Összesen 25 világbajnoki címmeccset vívott, a mérlege: 23 siker (15 KO), 2 vereség. Visszavonulása után két évvel Parkinson-kórt állapítottak meg nála. – Régen én voltam a legnagyobb, a legerősebb, most egy beteg öregember vagyok. Egyszer úgyis meg kell halni, elégedetten és boldogan távozom, hogy a mennyországban hasonlóan éljek tovább.

Alinak négy házasságából összesen kilenc gyermeke született.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?