Ünnep Jasnán, Zuzulová dobogón

Fantasztikus hangulat, fenomenális győztes, egy kis hazai csalódás, majd rögtön utána nagy hazai öröm – ezt hozta a jasnái alpesisí-Vk női műlesiklóversenye.

Fantasztikus hangulat, fenomenális győztes, egy kis hazai csalódás, majd rögtön utána nagy hazai öröm – ezt hozta a jasnái alpesisí-Vk női műlesiklóversenye. Mikaela Shiffrin nyert, Veronika Velez-Zuzulová harmadik lett, Petra Vlhová pedig a kilencedik.

Harminckét év után rendeztek Jasnán alpesisí-Vk-viadalt. Az esemény jelentőségét már a pozsonyi főállomáson érezni. Aki nem pártközpontból utazik haza (ilyenek is sokan vannak), az Jasnára megy. Az Alacsony-Tátrában szakad a hó, a nézők, mint a Deltában, eltökélten caplatnak fel a hegyen. Egy cseh nő a négy-öt éves gyerekét vizsgáztatja: neved, lakhelyed, szüleid neve – ha elveszel, meg tudd ám mondani! A cél közelében egy lejtő tiszta jégpálya, egy önkéntes csak azért áll ott, hogy a bénázókat levezesse. Van, aki nem vár erre, ráül a kapott kis zászlóra, és lecsúszik. A két futam között aztán kb. egy tonna kavicsot szórnak az ominózus helyre, radikálisan csökkentve az esések számát.

Shiffrin külön liga

A hangulat szuper. A közönség mindenkinek drukkol. A zenei aláfestés nemzetfüggő, az olaszoknak az Azurro szól, a kanadaiaknak Bryan Adams, Zuzulovának a Sestrička z Kramárov. Az olimpiai és világbajnok amerikai Mikaela Shiffrin (Born in the USA) már az első körben jelzi, hogy nyerni jött, de a hetessel rajtoló Zuzulová bejön mögé másodiknak, a tizennégyessel induló Vlhová pedig harmadiknak. A lemaradásuk viszonylag nagy, 1,67 és 1,88 másodperc, de Shiffrin már régóta külön ligában versenyez. A szlovák lányok elégedettek, elbírták a nyomást, a közönség tombol. „Nem volt egyszerű. A felső részen jól mentem, de alul sok időt vesztettem. Nem baj, még van egy kör. A pálya remek, a nézők nagyszerűek, főleg a kanyarban hallottam őket” – mondja Zuzulová. „Ahhoz képest, milyen magas volt a rajtszámom, még elég tűrhető volt a pálya. Egész végig jól mentem” – kommentálja a versenyt Vlhová.

Tökéletes hangulat

A második kör rajtjára eláll a havazás. Az izgalom fokozódik. Mindenki az utolsó (azaz a legjobb) három versenyzőt várja, de a többieket is sportszerűen biztatják. Utóbb Zuzulová ezt ki is emeli: ő még soha nem élhette át, hogy neki drukkolnak, mert más helyeken csak a hazaiaknak jár az ováció. Az osztrák versenyzők hozzáteszik, Jasnán a hangulat még jobb, mint Ausztriában. Ennél nagyobb bókot síverseny közönsége nem kaphat.

Sokáig éppen az osztrák Michaela Kirchgasser vezet, aki az első körben 12. volt. Aztán jön Wendy Holdener, és átveszi a vezetést. A vele holtversenyben harmadik Vlhová a maga kemény stílusában kezd, de a pálya közepén ront, sok időt veszt, a második futam alapján a legjobb húszban sincs. Elhalkul a közönség.

Erősebb a szélnél

Ezt Zuzulová is érzékeli fenn a startnál. „Nem tudtam, hogy elesett, vagy rontott, de arra gondoltam, nagyon oda kell tennem magam, mert nem olyan egyszerű ez a dolog” – magyarázza már nyugodtan, kisimult arccal Zuzulová a verseny után. Előtte azonban nem volt ilyen laza. „Láttam a rajtnál, hogy fúj a szél, de azt mondtam magamban, erősebbnek kell lennem annál a szélnél!”

Az első részidőnél még első, a másodiknál már hátrányban van Holdenerrel szemben, de végig harcol, és bejön másodiknak. Tízezer ember tombol a lelátókon, további hétezer a nagy kivetítők előtt. Zuzulová boldogan rogy le a hóba, zúg a „Ve-ro-ni-ka!”, megvan a dobogó. Petra Vlhová edzője karjaiban sírdogál a háttérben.

Bánatos Vlhová

Shiffrin, amint az várható, verhetetlen, jövő héten lesz 21 éves, de már a 18. Vk-győzelmét szerzi, szlalomban zsinórban a hetediket. Az is eldől, hogy a svéd Frida Hansdotteré a szakági Vk győztesének járó kis kristályglóbusz, bár Jasnán ő csak a 10., Zuzulovának már nincs esélye beérni. De ezek a dolgok gyakorlatilag már korábban eldőltek, így nincs is ok szomorkodni miattuk.

Csak Vlhová bánatos: „Sajnálom, hogy nem tudtam örömet szerezni a közönségnek” – mondja a kamerákba, valaki beordít: „De örömet szereztél!” A fiatal szlovák versenyző azért higgadtan is tudja értékelni az eredményét: „A top tízben lenni mindig jó, és tény, ez életem legjobb szezonja. Vk-futamot nyertem, most itthon nem jött össze, de remélem, lesz még erre példa.”

Szép és nehéz egyszerre

Zuzulová szárnyal, boldog mosollyal fogadja a gratulációkat, szívesen és hosszan nyilatkozik. „Ez volt életem legszebb napja, de a legnehezebb is. Bebizonyítottam, hogy tényleg vasból vannak az idegeim. Tudtam, hogy a nézők csak egy dobogós hellyel lennének elégedettek, örülök, hogy meg tudtam csinálni. A célban az édesapám csak annyit mondott, erős vagyok. Most nagyon boldog vagyok, a közönség fantasztikus volt, legszívesebben mennék még vagy három kört” – mondja lelkesen. Hozzáteszi, sok energiát is kivett belőle a hazai környezet, az elvárások, a nyomás, de megbirkózott vele, a sorsoláson pedig szinte könnyekig meghatotta a nézők szeretete.

Jasnán igazi ünnep volt vasárnap, de az, hogy ez a helyszín hosszabb távra is a Vk-sorozat része lesz-e, még nem dőlt el. Az viszont biztos, ennél jobb reklámot elképzelni sem lehetett volna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?