Újabb focidokumentumok kerültek elő Tornalján

ÚJ SZÓ-INTERJÚTavaly értékes sporttörténeti kiadvány jelent meg Tornalja labdarúgásának 100 esztendeje címmel. A könyv nagy visszhangot váltott ki a városban és környékén, kedvező volt a fogadtatása. Szajkó Béla szerző megkereste lapunkat, hogy munkája utóéletéről tájékoztasson.

ÚJ SZÓ-INTERJÚ

Tavaly értékes sporttörténeti kiadvány jelent meg Tornalja labdarúgásának 100 esztendeje címmel. A könyv nagy visszhangot váltott ki a városban és környékén, kedvező volt a fogadtatása. Szajkó Béla szerző megkereste lapunkat, hogy munkája utóéletéről tájékoztasson. Vele készült az alábbi beszélgetés.

Számos dokumentumhoz és korabeli fotóhoz jutott hozzá a megjelenés óta. Többen készségesen adták át családi albumaikból előhúzott emlékeiket. Mit tart az elmúlt bő egy év legértékesebb sporttörténeti hozadékának?

Hálával gondolok a múlt század hírneves labdarúgóinak hozzátartozóira, és nagyon köszönöm nekik a segítséget. A tőlük kapott anyagok még jobban igazolják, hitelesítik, amit leírtam a könyvben. Számomra nagy érték, hogy a korabeli történelmi fotók alapján megismerhetjük az 1920-as évek labdarúgócsapatát, amelyben játszott a híres góllövő Millen Béla. Szintén ki szeretném emelni, hogy nevesítve láthatjuk a múlt század harmincas éveinek játékosait. Nagy dolog ez kérem, ezért a nekem ajándékozott értékes korabeli dokumentumok, fényképek és az olvasói visszajelzések alapján szükségét láttam megírni egy kiegészítést a könyvemhez: „Adalékok a tornaljai labdarúgás 100 esztendejéhez” címmel, amelyet szívesen megosztok az olvasóval.

Mi szűrhető ki a visszajelzésekből? Hogyan szembesült a tornaljai ember százéves focimúltjával?

A kérdésre egy olvasói levélből vett idézettel válaszolok. Talán a visszajelzések legáltalánosabb, legjellemzőbb gondolatait tartalmazza: „A könyv olvasása közben újra fiatal lettem, felelevenítődtek az emlékezetemben azok a nagyszerű labdarúgók, vezetők, szurkolók, akik már nincsenek velünk, a mérkőzések légköre, a város utcái, terei, a Pletykahíd, a Centrálsarok,… Éreztem a vasárnapok csodálatos hangulatát. Ezeken a napokon hosszú sorokban vonult karöltve a város apraja-nagyja a pályára, egy emberként drukkolni csapatunknak. A könyv olvasása által nemcsak a labdarúgás emléke elevenedett fel, hanem a városunk történetébe is betekinthettem”. Ezek a mondatok is igazolták, hogy a könyv megírásának volt értelme, lapozgatják az emberek.

A múlt század világháborúi és az azt követő társadalmi változások a tornaljai fociban is nyomokat hagytak. Ezzel kapcsolatban milyen újdonságokra bukkant az elmúlt évben?

A világégések valóban befolyásolták a város labdarúgását, de a futball, a játék még a nehéz időkben is gyógyírként hatott és örömet hozott a lakóknak. Erre jó példa az 1942-es csapatunk szereplése a II. világháború idején. Az akkori együttest megörökítette egy nagyon értékes korabeli fotó, hátlapján pedig a játékosok nevei olvashatók. Nem hagyhatom ki a háború utáni kegyetlen időszakot, amikor labdarúgócsapatunk több játékosa kényszerült elhagyni otthonát. A magyarországi Putnokon és környékén telepedtek le. Később az ottani csapat meghatározó játékosai lettek, amit egy előkerült korabeli fotó is ékesen bizonyít. Nagy segítséget kaptam ennek a korszaknak a további kutatásában a kazincbarcikai Mogyoródi Árpád barátomtól, aki szüleinek szintén a kitelepítettek sorsa jutott. Befejezésként elmondhatom, hogy a labdarúgásnak köszönhetően a múlt század ötvenes éveiben újra találkozhattak az egykori játékostársak, barátok, rokonok Putnokon, Ózdon, …Tornalján. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?