Sport

Új kajak négyes formálódik

A szlovákiai kajakosok túl vannak az első idei válogatójukon – a Zemníken rendezett versenyen az is eldőlt, milyen összeállításban utazik a négyes a duisburgi Világkupára és a minszki európai játékokra.
Bőd Titanilla

2019. május 16. 10:30

Rióban a Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összetételű négyes ezüstérmet szerzett. Myšák a tavalyi, Linka az idei szezont kénytelen kihagyni sérülés miatt, Tarr pedig a válogatón hatodikként ért célba. (TASR-felvétel)

A Zemníken rendezett válogatón a négyes szempontjából kulcsfontosságúnak számító K1 500 méteres számot Botek Ádám nyerte, Samuel Baláž, Vlček Erik, Zalka Csaba és Jakubík Gábor előtt, de Boteket utólag kizárták, így mindenki egy helyet előrelépett.

A szövetség döntése alapján ez az öt kajakos kapott végül helyet a négyesben, azzal, hogy Duisburgban Baláž, Vlček és Zalka mellé Jakubík ül a hajóba, míg az európai játékokon Jakubík helyett Botek lesz az egység tagja.

„Velem vagy nélkülem…”

„A válogatón az első négy helyen végzett kajakosokból össze lehet hozni egy erős négyest. Igaz, hogy így még soha nem ültünk együtt sem az egyik, sem a másik felállásban, viszont mindannyiunknak vannak tapasztalatai négyes hajóból, ezért látok benne potenciált – mondta lapunknak a 37 éves Vlček Erik, aki már öt olimpián vett részt. – Nem szeretnék a nevem miatt ülni a négyesben, meg akarom mutatni, hogy tudok kajakozni, elég gyors vagyok. Örülök, hogy a fiatalok jó formában vannak, így nekem is bizonyítanom kell. A cél az, hogy vagy velem, vagy nélkülem, de legyen egy jó négyesünk.”

Az egység legtapasztaltabb tagja a május 31. és június 2. között rendezett duisburgi Vk-n 500 méteren Zalka Csabával párosban is rajthoz áll. „Ha már ott leszünk, versenyzünk párosban is, de nekem mindig a négyes a prioritás.”

Vlček szerint a szövetségnek döntenie kell majd Botek Ádámról is, aki nagyon jó formát mutat, és a négyesben, valamint K2 1000 méteren Gelle Péter párjaként is helye van a hajóban.

A kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes komáromi kajakos szerint az új négyes tagjai közül mindenki tudja, hogy mi a dolga. „Ha összeülünk, és elsőre jól fog menni, akkor nem kell sok idő, hogy összeszokjunk” – magyarázta Vlček.

vlček
Vlček Erik (jobbról) és Zalka Csaba már ült egy hajóban (TASR-felvétel)

Jót tett az edzőváltás

Tavaly október óta Komáromban készül a somorjai Jakubík Gábor is. „Szükség volt az edzőváltásra. Nem is azt éreztem, hogy stagnálok, hanem inkább visszafejlődök… Arra gondoltam, váltani kell, mert ez így nem mehet tovább. Most Likér Péter irányítása alatt úgy gondolom, jó irányba haladok. Persze, kemények az edzések, bele kell tenni a munkát, de érzem, hogy fejlődök, jobban bírok, gyorsabb vagyok” – nyilatkozta lapunknak Jakubík.

A 29 éves kajakos abban is látja a fejlődést, hogy tavaly szóba sem került a neve a K4 500 méteres távon, most pedig kapott egy esélyt, hogy bizonyítson. Jakubík is kíváncsi rá, lehet-e majd a szegedi vb-n kombinálni a K4 500-at és a K2 1000-et, mert ha a két szám valahogyan üti egymást, akkor az egyik hajóban megüresedik Botek helye. „Szívem szerint a K4-et választanám, de ha úgy alakul, a K2 1000-re sem mondanék nemet!” – jelentette ki Jakubík.

„Már csak ott kell maradnom”

Zalka Csabának szívügye a kétszáz méteres táv, de most őt is a négyes vonzza. „Szeretem a K1 200-at, Szlovákiában én vagyok a leggyorsabb ezen a távon, de most a felkészülés során is a K1 500-ra koncentráltam, mert azon a távon kellett jól teljesíteni a négyesbe kerüléshez” – tudtuk meg a somorjai kajakostól, aki egy kicsit felkészülésén is módosított emiatt.

Zalka a duisburgi Vk-n Vlček Erikkel párosban is indul, a júniusi minszki európai játékokon pedig kedvelt számában, 200-on egyesben áll rajthoz.

„Életemben először megyek európai játékokra, nagyon kíváncsi vagyok rá – árulta el Zalka. – Nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem a négyesbe, most már csak ott kell maradnom!”

A négyes királyi kategóriának számít a kajakosoknál. Az előző olimpiákat megelőző tapasztalatokból kiindulva sejthető, hogy az olimpiai kvalifikációs szegedi világbajnokságig, valamint kvótaszerzés esetén a jövő évi tokiói ötkarikás játékokig kőkemény harc fog folyni azért, ki ülhet bele a hajóba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Napoli–Internazionale rangadó vasárnap estére

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?