Triplázásra készülnek a BL-ben

<p>Az Internazionale-Bayern München összecsapásnak azon túl is lesz tétje, hogy melyik gárda nyeri meg szombaton a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléját.</p>

Az eredmény ugyanis kihatással lesz a 2011/12-es szezonra, hogy az olaszok vagy a németek indíthatnak négy gárdát a legrangosabb európai kupasorozatban.

Ugyanakkor vélhetően nem ez jelenti majd az igazi motivációt egyik csapat számára sem, mivel annyiban sporttörténelmi jelentőségű csatára kerül sor a madridi Santiago Bernabeu Stadionban, hogy most először olyan döntőre kerül sor, melyben bármelyik együttes diadalmaskodik, triplázást hajt végre: a Bayern és az Inter is megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát. A triplázás korábban csak a Manchester Unitednek sikerült 1999-ben és az FC Barcelonának tavaly.

Az úgynevezett UEFA-koeficiens számításban, amely meghatározza, hogy mely ország hány csapatot indíthat a BL-ben és az Európa Ligában, igen kicsi a különbség az olasz és a német bajnokság között. Az angolok és spanyolok mögött harmadik, még éppen négy BL-helyet érő itáliaiak csak akkor őrzik meg ezt a helyet, ha az Inter legalább hosszabbításban legyőzi a Bayern Münchent. Amennyiben ez csak büntetőkkel sikerülne a milánóiaknak, akkor már a Bundesliga együtthatója jobb lesz a Serie A-nál, s ez azt eredményezné, hogy a 2011/12-es szezonban már a németek indíthatnának négy csapatot a BL-ben, míg az olaszok csak hármat.

A párharc külön pikantériája, hogy a két edző rendkívül jól ismeri egymást, mivel a milánóiakat irányító portugál José Mourinho három éven keresztül segédtrénere volt a holland Louis van Gaalnak barcelonai edzősködése során. Talán éppen ez az oka, hogy az amúgy nem éppen visszafogottságáról ismert két szakember, ezúttal igencsak körbeudvarolta a rivális együttest, s annak edzőjét.

"José a barátom. Gyakran váltunk üzeneteket telefonon. Örülök, hogy találkozunk Madridban. Persze tudom, hogy ő le akar győzni engem, de ez nincsen másként fordítva sem" - mondta van Gaal. Hozzátette: egészen hihetetlen bravúr lenne, ha a triplázás rögtön az első Bayernnél töltött évében sikerülne.

"Sokat tanultam Bobby Robsontól, de van Gaal volt az igazi mentorom" - jelentette ki Mourinho, aki előbb Robson tolmácsa volt a Barcelonánál, majd az angol szakembert váltó van Gaal előléptette segédedzőnek. "A Bayern nagyszerű csapat, nagy hagyományokkal rendelkezik a BL-ben és kiváló edző irányítja a gárdát".

Mourinho és van Gaal egyike igen exkluzív társaságba kerül a bravúrral, mivel akkor elmondhatja magáról, hogy két csapatot vezetett diadalra a legrangosabb európai kupasorozatban. Van Gaal 1995-ben az Ajax Amsterdam gárdájával, míg Mourinho 2004-ben a Porto együttesével emelhette magasba a trófeát. A duplázást eddig mindössze két edzőlegenda érte el: Ernst Happel 1970-ben a Feyenoorddal és 1983-ban a Hamurger SV-vel, míg Ottmar Hitzfeld 1997-ben a Borussia Dortmunddal és 2001-ben a Bayern Münchennel ért a csúcsra.

A bajorok nagy erőssége az agresszív és attraktív futball. Utóbbi elsősorban a holland szélső, Arjen Robben formáján múlik, aki csodálatos idényt tudhat maga mögött, ösztönös és váratlan cseleivel, pontos lövéseivel rendre őrületbe kergette a rivális védőit és kapusait. Az egyik kulcspárharcnak éppen ez tűnik, az ő őrzése az Inter argentin csapatkapitányára, Javier Zanettire hárul majd. A Bayern gyenge pontjának egyértelműen az számít, hogy a másik szélső, Franck Ribéry eltiltott az elődöntőben elkövetett durva szabálytalansága miatt, s a helyére kerülő Hamit Altintop bár szintén jó futballista, azért nem ugyanazt a szintet képviseli, mint francia csapattársa. Esetleg problémát okozhat még a két belső védő, Martin Demichelis és Daniel van Buyten néha előforduló bizonytalankodása.

Az Internek ugyanakkor éppen a védelme tűnik a legerősebb pontnak. A Walter Samuel, Lúcio belső páros egész évben szinte átjátszhatatlan volt. A szélen ráadásul Maicon a támadásokba is be tud segíteni, de ez éppen gondot is okozhat, ha nem ér vissza időben. A középpályán az interes Esteban Cambiasso és a bayernes Mark van Bommel csatája is meghatározó lesz. Amelyikük több labdát tud szerezni, s jobban tudja szűrni az ellenfél akcióit, ezáltal uralni a középpályát, az könnyen végső sikerhez segítheti csapatát. A harmadik kulcspárharc vélhetően a Gabriel Milito-Demichelis párosé lesz, azaz az argentin centert miként tudja kikapcsolni a szintén argentin hátvéd.

Az Inter 1964 és 1965 után harmadszor, míg a Bayern 1974, 1975, 1976 és 2001 után ötödször ülhetne Európa trónjára. Olasz csapat 12., német 7. alkalommal diadalmaskodna, előbbi nemzet ezzel utolérné az élen a spanyolokat.

Várható kezdőcsapatok:
Bayern München:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento - Hamit Altintop, van Bommel, Schweinsteiger, Robben - Olic, Müller
Internazionale:
Julio Cesar - Maicon, Samuel, Lúcio, Zanetti - Cambiasso, Stankovic - Sneijder - Eto,o, Milito, Pandev
játékvezető: Howard Melton Webb (angol)

Adatok és tények a szombati, Internazionale-Bayern München labdarúgó Bajnokok Ligája-döntővel kapcsolatban:


egymás elleni mérleg:

Bayern-győzelem: 2
Internazionale-győzelem: 1
döntetlen: 1
gólok: Bayern München 6, Internazionale 4
korábbi mérkőzéseik:
1988.11.23., UEFA Kupa, 3. forduló: Bayern München-Internazionale 0-2
1988.12.07., UEFA Kupa, 3. forduló: Internazionale-Bayern München 1-3
2006.09.27., BL, csoportkör: Internazionale-Bayern München 0-2
2006.12.05., BL, csoportkör: Bayern München-Internazionale 1-1

az eddigi európai szereplés:
Internazionale:
BL: 0 döntő, 0 végső győzelem
BEK és BL: 4 döntő, 2 végső győzelem
minden európai kupa: 8 döntő, 5 végső győzelem

Bayern München:
BL: 2 döntő, 1 végső győzelem
BEK és BL: 7 döntő, 4 végső győzelem
minden európai kupa: 9 döntő, 6 végső győzelem

mérleg a BL 2009/10-es idényében:

Internazionale:
12 meccs, 7 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 15-9-es gólarány
A legtöbbet szerepelt játékosok: Samuel Eto,o, Julio Cesar, Maicon, Walter Samuel, Javier Zanetti 12-12 mérkőzés
A legtöbb gólt szerzett játékosok: Diego Milito 4, Wesley Sneijder 3, Samuel Eto,o és Dejan Stankovic 2-2

Bayern München:
12 meccs, 7 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 21-13-as gólarány

A legtöbbet szerepelt játékosok: Hans-Jörg Butt, Philipp Lahm 12-12

A legtöbb gólt szerzett játékosok: Ivica Olic 7, Arjen Robben 4

- először fordul elő az európai kupasorozat 1955-56-os indulása óta, hogy a BL-döntő mindkét résztvevője triplázásra hajt, azaz hazája bajnokságát és kupáját már megnyerte
- ha az Internazionale nyer, akkor Olaszország 12. európai kupasikerét szerzi, s beéri Spanyolországot az örökranglistán
- ha a Bayern nyer, Németország hetedik európai kupadiadalát ünnepelheti
- mindkét vezetőedző nyert már BL-t, Louis van Gaal 1995-ben az Ajax Amsterdammal, José Mourinho pedig 2004-ben az FC Portóval
- a Bayern a legutóbbi 28 olasz ellenféllel szemben megvívott összecsapásából csak kilencet nyert meg, 12-szer vesztett, 7 alkalommal döntetlent ért el
- az Internazionale legutóbbi öt, német csapat ellen játszott találkozóját elveszítette, de összességében 37 európai kupamérkőzésen 19-szer nyert, 8 döntetlent ért el, s 10-szer veszített

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?