Tour de France – Girmay második győzelme, változatlan összetett

Biniam Girmay

Biniam Girmay második etapsikerét gyűjtötte be a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, a nyolcadik szakaszon az összetett élcsoportja nem változott.

A pénteki egyéni időfutam után szombaton a Semur-en-Auxois és Colombey-les-Deux-Églises közötti 183,4 kilométert tekerte le a mezőny. A mintegy 2300 méter szintemelkedés miatt annak ellenére sem lehetett biztosra venni a klasszikus mezőnyhajrát, hogy az útvonalban öt kisebb (harmadik és negyedik kategóriás) emelkedő kapott helyet, előzetesen szökevénycsoport hazaérésére vagy a kaptatókat jobban bíró sprinterek csatájára volt kilátás a szakaszelsőségért.

A rajtnál már nem volt ott a 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen: a zöld trikóért folyó vetélkedés egyik nagy esélyese az ötödik etap hajrájában bukott, az ott begyűjtött sérülések és a fájdalmak hatására a nyolcadik szakaszt már nem vállalta.

Esőben kezdődött meg a versenynap, hárman tekertek el a mezőnytől, köztük a pöttyös trikós Jonas Abrahamsen a hegyi pontok gyűjtögetésének reményében. Az Uno-X Mobility norvég bringása végül egyedül maradt elöl, magányában hat és fél perces előnyben bezsebelve a pontokat valamennyi hegyi hajrán.

A napi célját elérő, de kitartóan továbbtempózó Abrahamsent bő 14 kilométerrel a cél előtt fogta be a mezőny, amelyben a nap nyugodt tempója miatt a legtöbb sprinter ott volt. A nyílegyenes hajrában a záró egy kilométer emelkedett enyhén, a belga Jasper Philipsen korán indított, így a zöld trikós Girmay az utolsó húsz méteren meg tudta előzni. Az eritreai bringás a harmadik etap torinói befutója után másodszor ünnepelhetett – ezzel ő az idei első duplázó –, egyben növelte előnyét a sprinterek pontversenyében Philipsen előtt, aki hivatalosan másodszor lett második ezen a Touron.

Az összetettért harcolók mind a mezőnnyel értek célba, így a szlovén Tadej Pogacar változatlan előnnyel őrzi a sárga trikót.

Eredmények:

8. szakasz, Semur-en-Auxois - Colombey-les-Deux-Églises, 183,4 km:

1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) 4:04:50 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel
3. Arnaud De Lie (belga, Lotto Dstny) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 31:21:13 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 33 mp hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 1:15 perc hátrány
4. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) 1:36 p h.

A hétfői pihenőnap előtt vasárnap a Troyes környéki 199 kilométeres táv vár a mezőnyre 14 murvás szektorral (32 kilométer hosszúságban) és négy, egyformán negyedik kategóriás emelkedővel. A Tour július 21-én – története során először nem Párizsban vagy annak környékén – zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?