Tóth Kálmán bámulatos izomzata

Nem az utcán, se nem a strandon fedeztem fel, hanem a pódiumon. Hatvankét éves naturál testépítő, s a korát csak tessék megjegyezni, mikor a képére pillantanak.

Nem az utcán, se nem a strandon fedeztem fel, hanem a pódiumon. Hatvankét éves naturál testépítő, s a korát csak tessék megjegyezni, mikor a képére pillantanak. A negyedi Tóth Kálmánról van szó.

Falujában a fitneszcentrum falán látható a képmása, ő azonban testével, izomzatával meghódította már a világot. Kilencszeres Európa-, hatszoros világelső és a Naturál Olympia háromszoros győztese. Emellett remek beszélgetőpartner.

Nézegettem a tavalyi mosztari Európa-bajnokságon készült képeket. Pózolás közben láttam a testét, és nem győztem gyönyörködni izomzatában. A laikus számára is csodálatos látvány. Hogyan lehet hatvankét évesen ilyen külsőt őrizni?

Némi szerencsével jött össze sok minden. Már ötödikes koromban a reggeli felkelés után az volt az első, hogy egyet fussak falunk utcáin. Aztán mentem iskolába. Hogy miért csináltam, még ma sem tudom megmondani. Már akkor valami hajtott-nyomott előre. Nem volt a családban sportember, akit spontán követtem volna, vagy örököltem volna génjeiből. Mikor idősebb koromban kezdtem versenyekre járni, egyszer az anyukám megkérdezte tőlem: fiam, neked erre is van időd? Akkoriban faluhelyen a focin kívül más sport nem létezett, ezért az én eltérő sportolási szokásaim csodaszámba mentek. Nem tudtam magyarázatot adni anyám kérdésére, csak azt mondtam, hogy apukám naponta megáll a kocsmában egy sörre, fél órára délelőtt és délután is. Vegyék úgy, hogy én edzés, sportolás alatt vagyok sörön. Hetente háromszor egy óráról van szó. Mert a cigarettázás, a sörözés annyira megszokott dolog volt akkoriban, hogy afölött nem állt meg senki. Amíg mások cigarettáznak, és telik vele az idejük, én azalatt edzek. Az én időm se volt elpocsékolva. Ugyanakkor a gyakorlatokkal az egészségemet erősítettem. Se cigaretta, se alkohol. Amennyi alkoholt életemben megittam, az egy félliteres pohárba beleférne.

Ez is biztosan hozzájárult testének, izomzatának kialakulásához, arányosságához, jelenlegi állapotához…

Meg az is, hogy abszolút tiszta úton csinálom a testépítést. Kiskorom óta sportolok, és valahogy úgy jött ki, hogy nem szeretem az alkoholt, nem cigarettázom. Összepasszolt minden, a sportok közül is többet kipróbáltam. Nagyon sokáig fociztam, negyvennyolc évesen még rúgtam a bőrt az öregfiúkkal. Aztán összeszólalkoztunk, és elkezdtem egyéni sportot űzni. Először saját készítésű sporteszközökkel gyakoroltam. Öt évig máshova nem jártam edzeni. Innen jutottam el a magaslatokra. Amikor először lettem Európa-bajnok Franciaországban, aligha hitték volna el vetélytársaim, hogy hol készültem, milyen pénzkeretből meríthettem. Csodálkoztak volna azon, hogyan kerültem odáig. Se fitneszcentrum, se protein… Első versenyemen még azt se tudtam, mi az a protein.

A lehető legjobb módon, világversenyeken mutatja meg izomzatát. Tíz év alatt bőséges diadallista árulkodik eredményességéről. Kilencszeres kontinens- és hatszoros világelső, nem beszélve a háromszori Olympia-győzelemről, hogy csak a legeket említsük. Mire jó az embernek, ha ennyi aranyérmet összegyűjt?

Az egyik világbajnokság után meghívtak a galántai tévébe, és megkérdezték, mi lesz tovább? Csak annyit mondtam, hétfőn műszakra megyek, és az élet tovább folyik, megy a saját medrében. A sok diadal nem változtatott meg. Igyekszem mindenkinek segíteni, és senkinek nem mutatom azt, hogy ezt meg azt értem el. Csak azt szoktam mondani: így sikerült. Egyetlen versenyre sem mentem úgy, hogy megnyerem, s a többieket meg lenéztem volna. Kérdezgették, no megnyered? Nem tudom, válaszoltam. Majd a verseny után megmondom. És tényleg úgy van, először nyerni kell, aztán lehet róla beszélni.

Hogyan él együtt a megnyert aranyérmeivel?

Vitrinben vannak, és kész. Nem kerítek neki nagy feneket.

Van olyan diadala, amelyre különösen büszke?

A legelső világbajnoki címemet az olaszországi Bolzanóban nyertem. Annyira váratlanul jött, hogy engem is meglepett. A pózolás utáni zárópercek pedig egy életre felejthetetlenek maradtak számomra. Később már tudtam kalkulálni, látva ellenfeleimet. Akkor még nem.

Korban meddig lehet testépítőnek maradni?

Azon a szinten, amelyen én vagyok, a végtelenségig nem űzhető, de sportolni az életem végéig lehet. Közvetve javítja az egészséget, erőben tart, edzek a fiatalokkal, eszembe sem jut a korom. Elmondhatatlanul javítja az életvitelemet.

Ennyi nagy sikerrel a háta mögött mi az, amit még szeretne elérni testépítésben?

Már nehéz motivációt is találni, mert mindenből már csak a hányszor kérdése merül fel. Mindent megnyertem, amit lehetett. Az is elismerés, ha nem nézek ki annyinak, mint amennyi éves vagyok. Ez plusz valami az érmek mellett.

Most milyen versenyre készül?

Idáig nem nagyon készültem. Brünnben lesz idén a világbajnokság. Nincs messze, talán megpróbálhatnám.

Csak ősszel lesz?

Nem, június másodikán. Én állandóan kilencvenszázalékos formában vagyok. Tisztán csinálom, nincsenek kilengéseim. Nem látom értelmét, mikor húsz–huszonöt kilókat kell ledobni. Csak kihegyezem a formámat, és megyek versenyezni.

Negyeden él, évek óta a Duslóban dolgozik…

Márciustól már nem járok munkába, nyugdíjas vagyok.

Korábban több dél-szlovákiai klubot is képviselt. Jelenleg melyik igazolt versenyzője?

A dunaszerdahelyi Aréna Teamé.

Hallottam, hogy szülőfalujában, Negyeden is elkezdett fitneszközpontba járni…

Mióta látogatom a helyi Nogafitet, elég sokan jönnek. Örülök annak, hogy másokat is képes vagyok motiválni. Felkerült a képem a terem falára. Magam is csodálkozom azon, milyen sokan járnak a fitneszközpontba. És nem csak versenyre készülnek az emberek, sokan csak az egészségükért teszik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?