Tóth Ivett és Rajičová is jól kezdett

<p>A magyar Tóth Ivett és a&nbsp;szlovák Nicole Rajičová is remekül kezdte az ostravai műkorcsolya-Európa-bajnokságot, a&nbsp;rövidprogram után előbbi a&nbsp;hatodik, utóbbi a hetedik helyen áll.</p>

Fényárban hibátlanul futni

Tóth Ivett hibátlanul futotta le lendületes, Michael Jackson zenéjére összeállított rövidprogramját. Tripla toeloop, tripla toeloop kombinációval nyitott, megvolt a tripla lutz, a program második felében pedig – a zenéhez tökéletesen illeszkedve – a dupla axel is. Mindez 61,49 pontot ért a 18 éves versenyzőnek.

„Az egész nap kicsit idegesebben telt, mint máskor, mert ebben a szezonban ez volt az első komoly nemzetközi verseny. Kicsit izgultam, eleinte nem tudtam befogadni ezt a környezetet, de délutánra kipihentem magam, és minden jól ment. Igaz, a lutz előtt volt bennem egy olyan érzés, hogy el fog szállni, de az utolsó pillanatban még ráhúztam, és sikerült” – osztotta meg lapunkkal első benyomásait Tóth Ivett, aki egy éve Pozsonyban a 11. helyen végzett.

A francia Benoit Richaud által koreografált programmal már a katowicei V4-es bajnokságon is brillírozott, de az Ostravar Arénában még jobban élvezte a korcsolyázást. „Most sokkal nagyobb közönség előtt, fényárban futottam, talán még az ugrásaim is magasabbak voltak” – mondta mosolyogva Ivett, aki már Katowicében is átlépte a 60 pontos határt.

Edzője, Sebestyén Júlia is maximálisan elégedett volt védence teljesítményével. „A rövidprogram azért fontos, hogy legyen egy jó kiindulás a kűrhöz. Reménykedtem benne, hogy meg tudja csinálni, hiszen versenyről versenyre egyre jobb rövideket futott. Persze ez mégis egy tétverseny, de azt is látni, érezni lehetett, hogy ez már egy másik Ivett, mint akivel pár évvel ezelőtt jártunk itt, talán az első közös versenyünkön, egy junior Grand Prix-n” – fogalmazott a 2004-es Európa-bajnok.

Most már mindent túlél

A szlovák Nicole Rajičová a tervek szerint tripla lutz, tripla toeloop kombinációval kezdte volna a rövidprogramját, de végül tripla lutz, dupla rittbergerrel nyitott. „Múlt héten döntöttünk a változtatás mellett. A tripla-tripla nem igazán ment, ezért úgy gondoltuk, nincs értelme kockáztatni” – magyarázta közvetlenül a programja után Rajičová, akinek tripla rittbergerje, majd a dupla axelje is jól sikerült, mégis kapott egy pont levonást, mert néhány másodperccel túllépte a megengedett 2 perc 50 másodpercet (nem a zene hossza számít, hanem az első mozdulattól az utolsóig eltelt idő). „A programom előző verziójában a zene első néhány taktusa alatt mozdulatlanul álltam a jégen, de a közelmúltban elkezdtünk variálni, hogy megmozdítom a karom, a fejem… Az nem jutott eszünkbe, hogy így 2 perc 50 másodpercnél hosszabb lesz a program. No mindegy, legközelebb már erre is figyelünk” – nevetett Rajičová, pedig pont ezen múlt, hogy az utolsó csoportban korcsolyázhasson: 60,98 pontot kapott, tehát ha nincs a levonás, megelőzte volna Tóth Ivettet.

Ez azonban csak apróság Rajičová számára, aki a tavalyi Eb-n nagy pofont kapott. A rövid után 9. volt, de a kűrt elrontotta, abban csak 18. helyen rangsorolták, így összesítésben 12. lett. „Ha Pozsonyt túlélte, már mindent túlél” – jegyezte meg a keserű tapasztalat kapcsán Nicole édesapja és egyben edzője, Tom Rajič. „Minden rosszban van valami jó. Erősebb lettem tavaly óta. Mentálisan és fizikailag is” – jelentette ki eltökélten a 21 éves szlovák korcsolyázó.

A kűrre péntek este kerül sor, Rajičová 20:44-kor, Tóth Ivett 21:24-kor fut. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?