Tóth Ivett a top 10-ben, Samohin a 9. helyről nyert

<p>Történelmi cseh arany párosban, orrvérzés és két bokaficam a lányoknál, káprázatos előretörés a fiúknál. Ezt is hozta a debreceni junior műkorcsolya-világbajnokság.</p>

Sem cseh, sem izraeli aranyérem nem született még soha junior világbajnokságon, és az sem szokványos, hogy Oroszország aranyérem nélkül távozik egy világversenyről. A debreceni Főnix Csarnokban számtalan remek programot és néhány kivételesen emlékezetes kűrt is láthattunk.

Jövőre a felnőttek között

A cseh Anna Dušková, Martin Bidař páros ebben a szezonban még nem állt a dobogó tetején. Első Grand Prix-versenyükön, Rigában negyedikek lettek, Linzben másodikok, a Grand Prix-döntőn szintén, és az ezüsttel kellett beérniük az ifjúsági olimpián is.

A szezon legfontosabb versenyén, a junior világbajnokságon azonban megelőzték orosz riválisaikat, és győzni tudtak. A kűr végén Martin hitetlenkedve leült a jégre, Anna – aki a páros mellett egyéniben is versenyez – húzta fel, aztán összeölelkeztek. „Még mindig nem tudatosítottuk, hogy világbajnokok vagyunk” – mondta már két nappal a diadal után Martin Bidař, s ezt a következő mondataival igazolta is: arról beszélt, jövőre szeretnének a felnőttek között indulni, de nem lesz egyszerű, mert ott a bírók nem ismerik őket.

Nem ismernék a junior világbajnokot? „Ja, tényleg, ebben lehet valami” – nevetett aztán Bidař.

„A felnőttek között azért is lesz nehezebb, mert eggyel több emelés van a programban, és a második pontszámra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni” – tette hozzá partnere.

A váltást azonban mindenképp megpróbálják, jövőre ugyanis Ostraván lesz a felnőtt Eb, ahol mostani sikerük után ők is húzónevek lehetnek.

Szupermenő bajnok

Az izraeli Daniel Samohin számára nem ismeretlen a felnőtt versenyek hangulata, már két Eb-n is részt vett, Pozsonyban 7. lett. Debrecenbe érem-, sőt aranyesélyesként utazott (főleg azután, hogy az amerikai Nathan Chen és a japán Sota Jamamoto sérülés miatt nem lehetett ott a vb-n), a rövidprogram után viszont csak a kilencedik helyen állt.

Nem futott tökéleteset, és az sem tett jót a pontszámának, hogy junior szinten a rövidprogramban még nem lehet négyfordulatost ugrani, pedig Samohin Pozsonyban két négyessel mutatta be ezt a programot. „Számomra a négyfordulatos könnyebb, mert ott visz a lendület. Egy jó triplát bemutatni nagy kihívás, mert hajlamos vagyok túl sok energiát beleadni az ugrásba, akkor pedig kiléphetek belőle, mint a rövidprogramban is” – magyarázta Samohin.

A kűrben viszont nem volt ilyen problémája: mind a három tervezett négyfordulatosa tökéletes lett, Samohin élete legjobb programját futotta. Bár korábban azt ecsetelte, amíg a jégen van, nem lép ki a karakteréből, most a négy perc leteltével Sherlock Holmeshoz egyáltalán nem illő módon a fejét fogva sírt és nevetett egyszerre.

Kűrpontszáma – 165,38 – és összesített eredménye – 236,65 – már sejtette, hogy minimum dobogós lesz (kilenc pont volt a lemaradása a rövid után), de még 11 versenyző hátravolt. A verseny nagy részét Samohin a tribünről, ellenfeleinek drukkolva nézte végig („nem is értettek az emberek, miért szurkolok a többieknek”), mert ebben a szituációban is tartotta magát elvéhez, hogy mindenkinek csak a legjobbat kívánja, hiszen mindenki ugyanolyan keményen dolgozott a sikerért.

„Amikor az utolsó versenyző után odajöttek hozzám, hogy világbajnok vagyok, nem is hittem. Azt gondoltam, még nem futott mindenki. De egyre csak erősködtek, hogy vége a versenynek, és én nyertem! Ez szupermenő!” – lelkendezett az izraeli korcsolyázó, aki a győzelmét az izraeli színekben bíráskodó, tavaly elhunyt Alpern Katalinnak is ajánlotta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"223732","attributes":{"alt":"","author":"Középen a világbajnok Daniel Samohin, balról az ezüstérmes kanadai Nicolas Nadeau, jobbról a bronzérmes Tomoki Hiwatashi","class":"media-image","height":"403","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]Ivett a tízben

A négy kategóriából háromban volt magyar versenyző (jégtáncban két pár is), de sem a táncosok, sem a fiúk között induló Böröcz Máté nem jutott kűrbe. A hazai közönség Tóth Ivettől várhatta a legtöbbet. Sebestyén Júlia tanítványa a pozsonyi Eb-n 11. lett, de a junior vb előtt a rá jellemző módon visszafogottan nyilatkozott a céljairól, és csak a kűrbe kerülésről beszélt.

Ezt könnyedén teljesítette is, bár a rövidprogramban – amelyben 45 versenyzőből utolsóként futott –a tripla-tripla kombinációja csak tripla-dupla lett, a flipben pedig el is esett, így a 15. helyről várhatta a kűrt. Ott pedig remekelt – a korábbiakhoz képest nehezített programot mutatott be, s egy kivételével minden ugrása remekül sikerült. A 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia minden elem után boldogan tapsolt a palánk mellett.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"223731","attributes":{"alt":"","author":"Tóth Ivett nagyszerűen futott a kűrben (Ludwig Welnicki felvételei - JOLUSKATING)","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"319"}}]]

„Örülök, hogy kijött belőlem az, amit tudok. A lépéssornál már felszabadultam, a közönség hangját is hallottam. Nagyon jól érzem magam” – nyilatkozta Ivett, aki a kűrben nyolc ponttal megjavította egyéni legjobbját, s ennek köszönhetően összesítésben a 8. helyen zárt. A top 10-es helyezés azt is jelenti, hogy jövőre Magyarország két női versenyzőt küldhet a junior-vb-re.
Tóth Ivett azt is elárulta, érdekes volt a vb arcaként versenyezni: „Nem akartam azzal foglalkozni, hogy én vagyok a plakátokon, de amikor melegítettem, nem nagyon tudtam hova nézni, jaj, ott én vagyok, ott is én vagyok… Kicsit fura az embernek saját magát néznie, miközben dolgozik, de nem befolyásolt nagyon.”

Két bokaficam

A női versenyt a japán Marin Honda nyerte, de két orosz topfavorit is visszalépett. Polina Curszkaja még a rövidprogram előtti jeges edzésen ficamította ki a bokáját, majd a rövid után vezető Alisza Fegyicskina ugyanilyen sérülést szenvedett a kűr előtti száraz bemelegítésen. A sikeredző Brian Orser tanítványának, a kazah Turszinbajevának a rövidprogramban eleredt az orra vére, de némi szünet (ami öt pont levonást jelent!) után folytatta, és végül 5. lett, bár a rövidet követően csak 14. volt.

Jégtáncban az amerikai Lorraine McNamara és Quinn Carpenter győzött honfitársaik, Rachel és Michael Parsons előtt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?