Történelmet írhat a Chelsea

<p><span style="font-size: 12px;">Ma este (20.45) a labdarúgó Európa Liga amszterdami döntőjében a Benfica a Chelsea-vel találkozik.</span></p>

A szakemberek a tavaly BL-t nyert londoni együttest favorizálják, amelynek ha sikerül elhódítani a trófeát, akkor az első csapat lesz, amely – igaz, csak másfél hétig – mindkét európai kupában hivatalosan címvédőnek számít. A lisszaboniak 51 éve várnak a kupagyőzelemre, az 1962-es BEK-döntőben – éppen Amszterdamban – 5:3-ra győzték le a Real Madridot (a királyi gárda mindhárom gólját Puskás lőtte).

Sikere esetén a Chelsea csatlakozna a Bayern München, a Juventus és az Ajax alkotta trióhoz, az említett csapatok mindhárom európai serleget elhódították (BL, az azóta megszűnt KEK, EL). A Benfica legutóbb 23 éve szerepelt kupafináléban, az 1990-es BEK-döntőben 1:0-ra kikapott az AC Milantól. A portugál alakulat az 1982/83-as idényben már eljutott az EL elődjének számító UEFA-kupa döntőjébe, de nem bírt az RSC Anderlechttel (0:1, 1:1). Tavaly a BL negyeddöntőjében találkozott a két csapat, a londoniak kettős győzelemmel (1:0, 2:1) jutottak tovább. Idén mindkét együttes a Bajnokok Ligájából került át az Európa Ligába. A Chelsea az utóbbi öt EL-meccséből négyet megnyerve várja a finálét, míg a Benfica az elődöntőben kapott ki először (Fenerbahce 0:1), s ezzel véget ért 38 tétmeccsen át tartó veretlenségi sorozata. A kékek bajnoki főpróbája jól sikerült, 2:1-re nyertek az Aston Villa otthonában, és ezzel bebiztosították jövő évi BL-szereplésüket. A vendégek mindkét gólját Frank Lampard szerezte, ezzel összesen már 203 találatnál tart, s a Chelsea történetének legeredményesebb játékosa lett. Terry és Hazard megsérült a birminghami meccsen, ezért mai szereplésük kérdéses. John Terry a tavalyi BL-döntőn sem játszhatott, s előfordulhat, hogy a mai finálét is kihagyja. „Rendkívül erős csapata van a Benficának. David Luiz és Ramires korábban náluk játszott, beszéltem velük arról, hogy mivel lehetne meglepni őket. Rázós meccsre számítok, amelyen apróságok fognak dönteni. Remélem, a javunkra” – jelentette ki Rafa Benítez, a londoniak menedzsere, aki Giovanni Trapattoni után a második szakvezető lehet, aki két különböző klubbal is elhódítja a trófeát. A spanyol tréner 2004-ben a Valenciát vezette győzelemre, míg az olasz mester a Juventusszal kétszer, az Internazionaléval pedig egyszer volt kupagyőztes. Petr Čech, a Chelsea kapusa bízik benne, hogy három elúszott trófea (angol és európai Szuperkupa, Világkupa) után a negyediket már begyűjtik. „Nem akarjuk serleg nélkül zárni a szezont. Az EL-győzelem óriási motiváció a számunkra, hiszen ezzel történelmet írhatunk” – jelentette ki a cseh kapus. „Nagyon nehéz meccs vár ránk, de bízom benne, hogy sikeresek leszünk” – nyilatkozta Juan Mata, a Chelsea spanyol játékmestere. A Benfica kikapott a Portótól (1:2) szombati bajnokiján hangolt a fináléra, a 90. percben bekapott gól azt jelenti, hogy a lisszaboniak hiába vezettek a bajnokság nagy részében, egy körrel a befejezés előtt portói riválisuk állt az élre. „A vereség mindig rosszkor jön, de ez a legrosszabbkor következett be. Négy nappal a kupafinálé előtt ilyen pechesen kikapni… A kudarc nagyon megviselte védenceimet. Remélem, a döntőig felrázom őket. Tartunk, de nem félünk a Chelsea-től. Győzni megyünk Amszterdamba” – mondta Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője. A lisszaboniak elsősorban a paraguayi mesterlövészben, Óscar Cardozóban bíznak, aki tavasszal zsinórban termeli a gólokat. (sz. z.) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?