Törökország–Szlovákia 3:0 (2:0)

Isztambul. Szlovákia labdarúgó-válogatottja vereséggel rajtolt az Európa-bajnoki selejtezőkön. Szombaton este osztálykülönbséggel kikapott a török válogatottól. Ladislav Jurkemik edző csapata legközelebb Anglia ellen játszik Pozsonyban október 12-én.

Yildiray Bastürk Vladimír Janočko mellett tör kapura az isztambuli török–szlovák Eb-selejtezőn (3:0)Reuters-felvételTÖRÖKORSZÁG–SZLOVÁKIA 3:0 (2:0). Góllövők. Serhat Akin (14.), Arif Erdem (45., 66.). Játékvezető: Lopez Nieto (spanyol), 30 000 néző. TÖRÖKORSZÁG: Rüstü–Fatih, Alpay, Bülent Korkmaz, Hakan, Ünsal–Okan Buruk (63. Nihat), Tugay, Yildiray Bastürk, Emre Belözoglu (78. Cihan)–Serhat Akin (87. Ümit Davala), Arif Erdem. SZLOVÁKIA: Buček–Čišovský, Dzúrik, Špilár, Labant (60. Michalík)–Kisel, Karhan, Janočko, Greško (72. Hlinka)–Vittek, Kožlej (56. Reiter). Törökország végül is Hasan Sas nélkül lépett pályára, és nem a legjobban kezdett, mivel a szlovákok (meglepetésre Kožlejjel a csatársorban) már az első perc végén veszélyeztettek: Vittek jó lövést küldött kapura, de Rüstü védett. A 6. percben a vendéglátók következtek, Serhat lövése a kapu mellé ment. Nem egészen 15 perc után a törökök könyörtelenül kihasználták a szlovák védelem megingását. Bastürk kiugratta Erdemet, akinek beadását három szlovák játékos, Labant, Špilár és Čišovský is elvétette, a labda a tisztán álló Serhathoz került, és a Fenerbachce 21 éves játékosa közelről gond nélkül megszerezte a vezetést. Serhatnak ez volt az első gólja a félholdas mezben. A 23. percben a hazai nézők már-már újra gólt kiáltottak, de az aktív Serhat lesgyanús helyzetből csak az oldalhálót találta el. A vb-bronzérmes törökök egyre jobban átvették a mérkőzés irányítását, a 31. percben Bastürk löketét Dzúrik blokkolta, nem sokkal később Buček az utolsó pillanatban mentett Erdem elől. Nagy lehetőség előtt álltak a szlovákok a 44. percben, hárman vezették a labdát egy török védőre, Vittek azonban a tizenhatos vonalánál az átadás helyett cselezni próbált, és elvesztette a labdát. Az ellentámadásból a törökök megszerezték a második gólt: Serhat nagyszerű labdával indította Erdemet, aki lefutotta a védőket, és Buček lába között küldte a hálóba a labdát.

Hiába hajtott végre kettős cserét Ladislav Jurkemik vezetőedző, ez sem segített. A védők nem fedezték következetesen az ellenfél játékosait, a támadások során hiányzott a gyorsaság és a pontosság. A 64. percben Vittek fejesét könnyen hárította Rüstü. Nem csoda hát, hogy ismét a törökök szereztek gólt, a 66. percben Nihat beadását Erdem közvetlen közelről lőtte Buček hálójába. A védők csak tehetetlenül nézték a török alakítását. Klasszis különbséggel nyertek a hazaiak, erről tanúskodik a labdatartás is: a törökök 65 százalékban birtokolták a labdát. A 80. percben a hazaiak újabb gólt lőhettek volna, Buček azonban az utolsó pillanatban mentett Serhat elől. Csak a hajrában adódtak helyzetek a szlovák csapat előtt, akkor amikor az ellenfél már lazított, s az eredmény tartására törekedett. Reiter lövésénél Rüstü tüntette ki magát, a léc alá tartó labdát szögletre ütötte. Törökország válogatottja ilyen arányban is megérdemelten győzött, minden tekintetben felülmúlta ellenfelét.

JURKEMIK CSALÓDOTT

A szlovák válogatott edzője csalódottan vette tudomásul a csapat játékát és eredményét. Egyúttal bírálta egyes játékosok hozzáállását, és jelezte, hogy a legközelebbi Európa-bajnoki selejtezőn változásokra kerül sor a csapatban: „Csalódott vagyok, de főleg az bosszant, hogy néhány játékosom hozzáállása nem volt kellő szinten. Elsősorban Labantra és Greškóra gondolok, akik ahelyett, hogy erősségei lettek volna a csapatnak, mélyen tudásuk alatt futballoztak. Egyáltalán nem azt csinálták, amit az öltözőben megbeszéltünk, ráadásul Greško egy momentumban rosszul passzolt, és ahelyett, hogy visszazárkózott volna védekezni, leállt. Ilyesmit nehéz elviselni. Természetesen nem állítom, hogy az említett két játékos teljesítménye miatt kaptunk ki. Tudtukra kell azonban hoznom, hogy ha nem akarnak a válogatottban szerepelni, nélkülük is boldogulunk. Az angolok ellen azok kapnak lehetőséget, akik akarnak futballozni, és az adott helyzetben formában lesznek. Még mindig nem egy irányban húzzuk a szimbolikus kötelet, nincs kedvem továbbra is prédikációt tartani azoknak, akik állandóan csalódást okoznak.”

Amiről a meccs előtt csak halkan beszéltek, a pályán beigazolódott. A két légiós, Labant és Greško, a csapat egykori erősségei a támadások során szinte semmit sem produkáltak. Sőt, pontatlanul futballoztak, egyetlen használható labdát sem adtak a csatároknak. Greško nem akarta kommentálni az edző kijelentését, Labant csak annyit mondott: „Ha valami baja van velem, hát mondja meg a szemembe!”

Nem titkolta csalódását Miroslav Karhan, aki az egyik legjobb játékos volt a pályán: „Nehéz nekem erről a témáról beszélnem, de úgy gondolom, nem ideális a helyzet a csapaton belül. Nincsenek alapvető nézeteltérések, de a pályán nem képes egyik a másikért tenni valamit. A törökök ellen gyakran vesztettük el a párharcokat és a labdákat, mindnyájan futottunk, mint a bolondok, semmilyen eredménye nem volt. Egyetértek azzal, hogy Isztambulban nem nyújtottunk kollektív teljesítményt, rapszodikusan, pontatlanul játszottunk.”

SENOL GÜNES ELÉGEDETT

A török válogatott edzője a következőképpen kommentálta a mérkőzést: „Tudtuk, hogy a szlovákok viszonylag jó csapattal rendelkeznek, de néhány játékosukat nem ismertük, ezért némileg tartottunk az összecsapástól. Aztán kiderült, hogy felesleges volt a félelmünk, fokozatosan megtaláltuk az ellenfél védekezésének a hibáit, s ezt kihasználtuk. A szlovákoknak nincs rossz csapatuk, de játékukból hiányzott az összeszokottság. Ezen a meccsen védenceim nem nyújtottak maximális teljesítményt, képességeiknek talán 70 százalékát.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?