Torino meghozta az első szlovák ezüstérmet

A XX. téli olimpiát 2006. február 10. és 26. között rendezték meg az olaszországi Torinóban.

A XX. téli olimpiát 2006. február 10. és 26. között rendezték meg az olaszországi Torinóban. A város 1999-ben nyerte el az ötkarikás játékok rendezésének jogát, a svájci Siont előzve meg.

A győzelemnek köszönhetően Olaszország másodszor rendezte meg a téli játékokat (1956-ban Cortina d´Ampezzo volt a helyszín).

A rendezés jogáért Poprád is indult, de végül nem volt sikeres. Az történt ugyanis, hogy a korrupciós vádak miatt a NOB egy értékelő bizottságot bízott meg azzal, hogy a jelöltek közül létrehozzon egy szűkített listát, amire a tagság majd szavaz. Ezzel párhuzamosan a NOB-tagoknak megtiltották, hogy elmenjenek a jelölt városokba. Az értékelő bizottság viszont csak Siont és Torinót engedte a NOB teljes ülése elé, így közülük kellett választani.

Csődközelben az olaszok

Az olimpiára való felkészülés jegyében az olaszok számos beruházást, infrastrukturális fejlesztést eszközöltek a városban és annak környékén, többek között egy új metróvonal kiépítését is megígérték. A költségek azonban csődveszélybe sodorták az olimpia szervezőbizottságát, annak helyzete kritikussá vált. A problémát az okozta, hogy Olaszország 2006-os költségvetési tervezetében nem szerepelt az olimpiai bizottságnak megígért 40 millió eurós hozzájárulás, ami nélkül a torinói olimpia csődbe ment volna.

A helyzet olyan komoly volt, hogy a szervezők már elkezdték kidolgozni a csődeljárást, amikor végre az olasz kormány ígéretet tett a hiány finanszírozására. Végül a tervezett metróvonal is elkészült, igaz, hogy közvetlenül a megnyitó előtt adták át, és az ígértnél sokkal rövidebb volt.

Židek sikere

Az önálló Szlovákia első téli olimpián szerzett ezüstérme Torinóban született meg, mégpedig Radoslav Židek jóvoltából, aki a snowboardcross versenyszámában szerzett érmet. Ez egy új versenyszám volt, Torinóban rendeztek először hódeszkakrosszversenyt a téli olimpiák történetében. Az aranyat az amerikai Seth Wescott szerezte meg.

Eleinte a hagyományosabb szlovák sikersportnak tekinthető hokiban is jók voltak a kilátások, a szlovák csapat ugyanis meggyőző teljesítménnyel nyerte meg a B csoportot. A negyeddöntőben összejött a szlovák–cseh találkozó, mely különösen pikánsnak ígérkezett. Nemcsak a közös múlt miatt, hanem azért is, mert az addig veretlen szlovákok az épp regnáló világbajnok ellen játszottak. A negyeddöntőben végül a cseh csapat diadalmaskodott, amely aztán a bronzéremig küzdötte magát. A férfi jégkorongtornát a svédek nyerték, akik a szomszédos Finnországot győzték le 3:2-re.

Értékes magyar pontok

Magyarországnak soha nem volt erőssége a téli olimpia (legalábbis a nyári játékokhoz képest), 2006-ban azonban valami összejött. Torinóban hat sportág 22 versenyszámában összesen 19 magyar versenyző indult, akik összesen öt pontot szereztek. A bravúr a gyorskolycsolyázó Huszár Erika és Knoch Viktor nevéhez fűződik. Huszár negyedik lett 1500 méteren, ezzel 26 év után a legjobb magyar eredményt érte el téli olimpián. Knoch ötödik helye pedig azt jelentette, hogy 1948 után ismét két magyar sportoló végzett pontszerző helyen a téli olimpián.

Az éremtáblázat élén egyébként a németek végeztek 11 arannyal, őket az USA és Ausztria követte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?