Teljesített célok, elrontott playoff-rájátszás

Komárom. Parádésan indult, egy Szlovák-kupa bronzéremmel folytatódott, mégis valamiféle hiányérzettel ért véget a komáromi férfi kosárlabdacsapat idei extraligás szereplése.
A tavalyi évad utolsó helyezettjének új edzője (Ladislav Štajger) és az új szerzemények alaposan felkavarták a Duna-parti állóvizet.

Komárom. Parádésan indult, egy Szlovák-kupa bronzéremmel folytatódott, mégis valamiféle hiányérzettel ért véget a komáromi férfi kosárlabdacsapat idei extraligás szereplése.

A tavalyi évad utolsó helyezettjének új edzője (Ladislav Štajger) és az új szerzemények alaposan felkavarták a Duna-parti állóvizet. A liga egyik legjobbja, Igor Majoroš vezetésével két idegenbeli győzelemmel rajtolt az MBK Rieker (Handlová 85:80, Dolný Kubín 91:78), de a playoff 1. fordulójában már elmaradtak a komáromi győzelmek (Inter–Komárno 99:86, 85:84, 83:61).

Elbántak velük

„A tavalyi utolsó helyről ötöt léptünk előre, s a mutatott játék is sokat javult – hangsúlyozta Paulík József, az MBK Rieker menedzsere. – A csapatszellem is jobb, de még mindig nem az, ami öt-hat évvel ezelőtt volt. Támadásban sokkal attraktívabb játékot láthattak szurkolóink. Valahol a védekezéssel voltak problémáink. A hazai mérkőzéseken sokszor úgy tűnt, lebecsüljük az ellenfelet. Hiányzott a szív, hiányzott az igazi küzdőszellem. Több játékosnál is a hozzáállással voltak gondok, ezektől a kosarasoktól valószínűleg meg is válunk.” A legnagyobb nehézségeket egyértelműen a súlyos sérülések okozták. „Három-négy komoly törés is volt, a hiányzók kiesése nagyban befolyásolta az együttes játékát. Sajnos, irányítóposzton dőlt ki Uňatinský és Ivanovič, akiket nagyon nehéz volt pótolni” – emlékezik vissza Paulík a gondterhelt időszakra. A menedzser azonban még a mai napig nem tudta megemészteni, milyen durva módon bántak el a Duna-parti kulcsjátékosokkal. „Suja, Majoroš és Ivanovič sérüléseit szándékos és tudatos szabálytalanságok okozták. Elszomorító, hogy a játékvezetők egyik esetben sem fújtak faultot” – állítja a tapasztalt sportvezető.

Majoroš bizonyított

A közvélemény és a szakemberek is egyetértenek abban, hogy Igor Majoroš megszerzése főnyeremény volt az MBK Riekernek. „Maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Sőt, volt olyan négyhetes időszak is, mikor folyamatosan antibiotikumos kezelés mellett önfeláldozóan vállalta a játékot” – emelte ki Majoroš érdemeit a menedzser. „Elégedett vagyok az idei teljesítményünkkel. Kár, hogy a rájátszásban elrontottuk az összhatást – értékelt lapunknak Igor Majoroš, az extraliga második legtöbbet foglalkoztatott játékosa (a 40 perces játékidőből átlagban 36-ot töltött a parketten). – Örülök, hogy bíztak bennem, s most először megmutathattam, hogy mire is vagyok képes. A külföldi bajnokságokban – ahol óriási a konkurenciaharc – kevesebb lehetőséget kaptam, Komáromban azonban kellőképpen bizonyíthattam. Több szurkolóval személyesen is megismerkedtem, nagyon barátságosak itt az emberek. Boldog vagyok, hogy az MBK Riekert választottam” – hangsúlyozta a szlovák kosárlabda-válogatott bő keretének tagja.

Balszerencsés rájátszás

Az alapszakasz hetedik helye után a rájátszás első körében a pozsonyi Interrel került össze a Štajger-legénység.

„Szerencsétlen körülmények között született a hazai egypontos vereség (84:85). Különben ötmeccses is lehetett volna a három győzelemig tartó párharc. Nem érdemeltünk 3:0-ás vereséget” – hangoztatja Majoroš, aki egy könnyebb meniszkusz-műtéten is átesett a napokban. „Az utóbbi öt év legszínvonalasabb és legkiegyensúlyozottabb bajnoksága az idei. Sokszor az esélytelenebb csapat is képes volt megverni, megszorongatni a nagyágyút. Ilyen helyzetben kellett volna mindig rátenni egy lapáttal, nálunk sajnos ez sokszor elmaradt” – írja körbe az elvérzés egyik okát Paulík József.

„Összességében elégedett vagyok védenceim teljesítményével. Kitűzött céljainkat teljesítettük, a rájátszásban azonban jobb eredményt vártam. Az mindenképp érdekes, hogy az alapszakasz második és hetedik helyezettje között alig volt különbség” – summázta gondolatait Ladislav Štajger, az MBK Rieker vezetőedzője.

A folytatás

„Június elsejétől lesz egy rövid felkészülés, amolyan alapozás. Változások biztosan várhatók, de neveket egyelőre még nem tudok mondani. Štajger mesternek a következő idényre is érvényes szerződése van. Az idei keretből hat játékosra tartunk igényt, négyen biztosan távoznak. Jelenleg 10–15 kosárlabdázóval tárgyalunk. Költségvetésünk előreláthatólag ugyan nem nő, de mindenképp szeretnénk előrelépni” – sorolta a számokat és a terveket a komáromi menedzser.

Nemcsak az Inter volt az ellenfél

Érdekesség, hogy a rájátszás első körének komáromi mérkőzésén négy perccel a vége előtt még 17 (!) ponttal vezetett a Štajger-legénység, a vége azonban egypontos pozsonyi győzelem lett. „A sárga-feketék átálltak egy agresszív védelemre: ütöttek-vertek bennünket, amit sajnos a játékvezetők is engedtek. Ez idő alatt egyetlen büntetőt sem ítéltek meg a javunkra – emlékszik vissza Paulík József. – A második pozsonyi találkozó hajrájához közeledve hét pontra megközelítettük a hazaiakat, a bírók azonban egyértelműen elvágtak bennünket. Hiába próbáltunk reklamálni, kinevettek, és fújták a magukét. Nevetséges, hogy pozsonyi együttessel játszunk a fővárosban, s pozsonyi játékvezetők dirigálnak. Komáromban is pozsonyi bírók fújtak. Hiába fellebbeztünk a bíróküldés ellen, semmiféle változást nem tudtunk elérni” – bosszankodott a menedzser. (kb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?